Pays de la Loire

Frankrijk

Pays de la Loire is een regio in het centraal westelijke deel van Frankrijk. Deze regio is ontstaan door het samenvoegen van enkele provincies. Deze regio bestaat uit de vijf departementen Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe en Vendée. De regio staat bekend om zijn prachtige badplaatsjes aan de Atlantische kust. In totaal beschikt deze regio over ongeveer 450 kilometer aan Atlantische kust. De binnenlanden staan vervolgens weer bekend om hun prachtige pittoreske dorpjes, schitterende kastelen en de Loire die als een rode draad door het landschap heenloopt. De grootste en belangrijkste stad van deze regio is de stad Nantes. Deze havenstad aan de Endre staat bekend om zijn vele historische bezienswaardigheden. Deze bijzondere bezienswaardigheden zijn ook terug te vinden in de vele prachtige dorpjes in deze bijzondere Franse regio.

Guérande

In het noordwestelijke deel van de regio Pays de la Loire ligt het schitterende stadje Guérande. Met name het oude ommuurde deel van Guérande is een bezoek meer dan waard.

De totale lengte van het ommuurde deel van Guérande bedraagt bijna bij anderhalve kilomter. Het dorpje dat hier binnenin te vinden is behoort tot de mooiste dorpjes van de regio Pays de la Loire. Het is een gezellig dorpje waar het met name in de zomermaanden wemelt van de toeristen. Op zaterdag wordt er in het dorp altijd een grote markt gehouden. Op deze dagen kun je over de koppen lopen in het dorpje. Op het kerkplein is tevens een overdekte markt te vinden waar je dagelijks verse waren kunt kopen. De straten van het dorp zijn verder gevuld met leuke kleine winkeltjes en boetiekjes. Natuurlijk kom je hier genoeg winkels tegen waar ze producten verkopen die met Guérande zout zijn gemaakt.

» meer over Guérande

Montsoreau

Montsoreau is een klein dorp in het centraal zuidelijke deel van de regio Pays de la Loire in het departement Maine-et-Loire. Het dorp draagt het label ’Plus beaux villages de France’ en behoort tot de mooiste dorpjes van Frankrijk.

In het dorp wonen slechts vijfhonderd mensen maar toch is het dorp bekend in bijna heel Frankrijk. Dit komt doordat de beroemde schrijver een roman heeft geschreven over de kasteeldame van het kasteel van Montsoreau “La dame de Montsoreau”. In het dorp en in de omgeving zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden, zoals voormalige grotwoningen, die nu in gebruik zijn als paddenstoel kwekerijen, het natuurpark Loire-Anjou-Touraine en natuurlijk het Kasteel van Montsoreau.

» meer over Montsoreau

Saumur

Saumur is een klein stadje en een gemeente in centraal oostelijke deel van de regio Pays de la Loire in het departement Maine-et-Loire. Saumur en zijn omgeving behoren tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van deze regio.

Saumur ligt aan de Loire en staat bekend om zijn wijnen. Er worden hier voornamelijk witte wijnen geproduceerd. Saumur heeft zijn Appellation d’Origine Contrôlée. Saumar is een oude stad die in het begin van de elfde eeuw compleet verwoest werd door Fulco van Anjou. Nadien werd het stadje terug opgebouwd en keerden ook de gestolen relikwieën van de heilige Florentius terug naar de stad. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad behoren het kasteel van Saumur, het Musée de Champion, het Musée des Arts Décoratief en het Musée des Blindes. Een leuk weetje over Saumur is dat de modeontwerpster Coco Chanel er geboren is.

» meer over Saumur

Vouvant

Vouvant is officieel uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het dorpje ligt in het departement Vendée, wat al jaren tot de populairste vakantiebestemmingen binnen Frankrijk behoort.

Vouvant is gelegen in de Vendée aan de rivier de Mère. Het dorp is een van de mooiste authentieke dorpjes van Frankrijk . Vouvant werd gesticht rond de 11e eeuw. In die tijd werd het kasteel en de prachtige Romaanse kerk gebouwd. De Vendée had in die eeuw te maken met bendes woeste Noormannen die de Franse kust aanvielen. Vouvant werd gebouwd als versterkt dorp om de Noormannen buiten te houden. Nog steeds reist de oude Romaanse kerk met zijn hoekige toren boven het dorp uit. Het portaal heeft een Typische Romaanse boog met twee ingangen en een prachtig versierde timpaan. De kerk is uniek in zijn soort.

» meer over Vouvant