Ligurië

Italië

De regio Ligurië ligt in het noordwesten van Italië aan de Ligurische Zee die onderdeel uitmaakt van de Middellandse zee. In het westen grenst de regio Ligurië aan de Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. De streek staat bekend om zijn prachtige kusten en zijn ruige binnenland. Een groot deel van de binnenlanden van Ligurië bestaat uit de Ligurische Alpen. In dit gebied kom je een aantal prachtige dorpje tegen die al vele honderden jaren hier onveranderd liggen. Sommige van de dorpen die in de kustregio van Ligurië liggen zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De regio is onderverdeeld in vier provincies Genua, Imperia, La Spezia en Savona. In de provincie Genua ligt de stad Genua wat de hoofdstad is van de regio Ligurië.

Cinque Terre

Cinque Terre is niet één dorp maar het zijn er vijf. Alle vijf deze dorpjes liggen in de provincie Ligurië aan de Middellandse Zee en zijn met elkaar verbonden door middel van een voetpad. De dorpen worden onderling ook verbonden door middel van een spoorlijn.

Cinque Terre is samen met het dorp Portovenere en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto in 1997 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De dorpen van Cinque Terre zijn aan de lijst toegevoegd om hun typische bebouwing in deze ruige kustregio van Italië. De dorpen Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore stammen allemaal uit de late middeleeuwen. Naast de typische bebouwing van de dorpen trekken vooral de rijk gekleurde huizen aan de kust hier de aandacht.

» meer over Cinque Terre

Corvara

Corvara is een klein dorpje in de gemeente Beverino in de provincie La Spezia in de regio Ligurië. In het dorp wonen slechts een handjevol mensen maar er zijn wel meerdere vakantiehuizen te vinden.

Corvara is dan misschien niet een groot dorp maar het is wel al een oud dorp. Al in de elfde eeuw na Christus wordt het dorp genoemd in een document van Keizer Hendrik VI. Eén van de oudste nog intact zijnde gebouwen van het dorpje is de uit de dertiende eeuw stammende Kerk van San Michele Arcangelo. Het kasteel wat vroeger net buiten de stad stond is ouder maar daar is tegenwoordig alleen nog maar een ruïne van bewaard gebleven. Het aquaduct wat bij het kasteel ligt in nog wel in een redelijke staat.

» meer over Corvara

Portevenere

Portevenere is een klein dorpje in het noordwesten van Italië in de regio Ligurië. Portevenere  staat samen met Cinque Terre en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Portevenere is een erg oud dorp dat dateert uit de eerste eeuw voor Christus. In deze periode werd er hier een tempel gebouwd voor de Godin Venus. Op deze plek staat tegenwoordig de Petruskerk. Het kasteel van Portevenere stamt net als de stadmuren uit de twaalfde eeuw na Christus. De visserij is altijd de belangrijkste inkomensbron voor de stad geweest. Tegenwoordig is het toerisme echter de belangrijkste inkomensbron van het dorp.

» meer over Portevenere

Sestri Levante

Sestri Levante is een groot dorp is het noordwesten van Italië in de regio Ligurië. De plaats ligt in de provincie Genua aan de Middellandse zee. Het is al jaren een populaire toeristische bestemming in Italië

Sestri Levante ligt niet ver bij de dorpen Cinque Terre en Portofino vandaan en lijkt qua uitstraling erg op deze dorpen. Sestri Levante is een populaire bestemming bij de toeristen die deze regio aandoen. Vooral de prachtige haven van het dorp trek veel toeristen naar het dorp. Al in de negentiende eeuw had het deze aantrekkingskracht. In het begin van die eeuw heeft de sprookjesschrijver Hans Christian Anderson in Sestri Levante gewoond en gewerkt. Later is de baai indirect naar hem vernoemd, Baia delle Favole wat sprookjesbaai betekend. Er wordt in Sestri Levante ieder jaar de literatuur wedstrijd gehouden en de winnaar hiervan krijgt de HC Andersen prijs.

» meer over Sestri Levante