Asturië

Spanje

Asturië is een regio in het noordwestelijke deel van Spanje. De autonome regio is genoemd naar het voormalige Koninkrijk Asturië dat ongeveer op dezelfde plaats te vinden was. Asturië grenst aan de regio’s Galicië, Cantabrië en Castilië en Leon. Inhet noorden grenst de regio aan de golf van Biskaje. De hoofdstad van de regio is Oviedo. Andere grote, bekende en populaire plaatsen in de regio zijn Gijón, Llanes, Ribadesella, Avilés Cangas de Onís, Covadonga en Luarca. De mooiste plaatsen, dorpen en steden zijn te vinden langs de kustlijn van de regio. In de vele kleine vissersplaatsen lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Het merendeel van de kustgelegen dorpen zijn gebouwd rondom de historische haven die op de meeste plaatsen nog steeds het middelpunt vormt. Aan deze haven zijn vaak de gezelligste terrassen te vinden waar je aan het einde van de avond kunt genieten van prachtige zonsondergangen.

Cudillero

Cudillero is een dorp in het centraal noordelijke deel van de regio Asturië. Het dorp is in de wintermaanden een slaperig vissersdorp maar ontpopt zich in de zomermaanden tot een geliefde toeristische bestemming.

Een van de belangrijkste redenen dat Cudillerro geliefd is bij de toeristen is het Quintas de Selgas, een negentiende-eeuws paleis dat vandaag de dag dienst doet als museum. In dit museum zijn verschillende werken te vinden van middeleeuwse kunstenaars waaronder een aantal werken van Goya. In het museum zijn tevens werken van El Greco, Rubens en Luca Giordano. Het absolute hoogtepunt van de collectie is het schilderij van Hannibal de veroveraar die Italië voor het eerst ziet vanaf de Alpen van Goya. Naast schilderijen zijn er in het museum verschillende sculpturen, en gebruiksvoorwerpen te vinden. De collectie van het museum bestaat uit de privé collectie van de familie Selgas-Falade. Wil je het museum bezoeken dan kun je het beste van te voren even telefonisch contact zoeken de openingstijden zijn niet heel erg constant en wegens verschillende renovatiewerken is het museum met regelmaat gesloten.

» meer over Cudillero

Luarca

Luarca is een dorp in het noordwestelijke deel van het Prinsdom Asturië. Het dorp is de hoofdplaats van de gemeente Valdés. Dorp is gebouwd op de hellinmgen van de revier de Rio Negro die bij Luarca in de Golf van Biskaje stroomt.

Luarca is één van de dorpen in Asturië aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Tenminste voor degene die de noordelijke variant van deze route lopen. Mede door de ligging aan deze route is Luarca een steeds populairder wordende toeristische bestemming aan het worden. Het centrum van het dorp wordt gevormd door de vissershaven. Rond deze haven zijn er verschillende restaurants en barretjes te vinden waar je heerlijk kunt terwijl je prachtig uitzicht hebt over de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan. Naast vissersboten zijn er in de haven ook behoorlijk wat pleziervaartuigen te vinden.

» meer over Luarca

Puerto de Vega

Puerto de Vega is een dorpje en parochie in het noordwestelijke deel van de regio Asturië. De parochie Puerto de Vega is onderverdeel in vier delen. De haven van Puerto de Vega kijkt uit over de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje.

Puerto de Vega is van oudsher een klein vissersdorp dat nog een echte samenleving is. Het dorp heeft door de jaren heen verschillende prijzen gewonnen, zo is het dorp uitgeroepen tot het mooiste dorp van Asturië en kreeg het de prijs voor de best binnenstad van de regio. Dit alles maakt Puerto de Vega tot een must see als je in dit deel van Asturië bent. Met name de oude vissershaven en de prachtig gekleurde huizen eromheen behoren tot de belangrijkste trekpleisters van het dorp. Het dorp voelt door de vele kleine kronkelige straatjes en steegjes aan als een doolhof. Eenmaal bij de haven laat het dorp zijn ware schoonheid zien.

» meer over Puerto de Vega

Tapia de Casariego

Tapia de Casariego is een klein dorp en gemeente in het noordwestelijke deel van de regio Asturië. Het dorp is met name door de prachtige stranden en om zijn uitstekende surfspots erg geliefd bij de meeste toeristen.

Het huidige grondgebied van Tapia de Casariego behoorde tot het koninkrijk van Asturië. Dit werd gesticht in het begin van de achtste eeuw en later zou veranderen in het Koninkrijk León. Later zou dit dan weer onderdeel gaan uitmaken van het Koninkrijk Castillië. In de eeuwen die volgenden werd het gebied waar Tapia de Casariego te vinden is meerdere malen veroverd en heroverd. Dit omdat het dorp is het bezit is van één van de belangrijkste havens van deze regio. Vandaag de dag is de vissershaven nog slechts een klein onderdeel van de inkomsten van het dorp. In de haven zijn vandaag de dag bijna net zoveel jachten van toeristen te vinden als vissersboten.

» meer over Tapia de Casariego