Hauts-de-France

Frankrijk

De regio Hauts-de-France is in 2016 ontstaan nadat de voormalige regio’s Nord-Pas-de-Calais en Picardië werden samengevoegd. Hauts-de-France beslaat het gehele noordwestelijke deel van Frankrijk en grenst in het Noorden aan België. De westelijke grens van de regio wordt gevormd door de Noordzee en het Kanaal. De hoofdstad en grootste stad van de regio is Lille, andere grote en noemenswaardige plaatsen in Hauts-de-France zijn Amiens, Arras, Calais en Duinkerke.

Binnen de regio Hauts-de-France zijn er in totaal twee dorpen die deel uitmaken van de Les Plus Beaux Villages de France. Een onofficiële lijst die in Frankrijk wordt uitgegeven met de mooiste dorpen van het land. Van deze dorpen hebben we Gerberoy al ontdekt, maar we hebben tijdens onze zoektocht door Hauts-de-France veel meer dorpen dan twee gevonden die volgens ons zich tot de mooiste van Frankrijk mogen noemen. Zo ontdekten we dorpen langs de Somme en onder de rook van Parijs.

De regio Hauts-de-France bestaat uit twee oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit vijf departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Hauts-de-France verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.
Picardië

Ault

Ault is een badplaats uit het begin van de twintigste eeuw uit de periode dat badplaatsen alleen voor de welgestelden te bereiken waren. Het oude cachet is er weliswaar vergaan maar nog steeds voelbaar.

Ault heeft zijn oude aantrekkingskracht als mondaine badplaats in de loop der jaren af moeten staan aan plaatsen als Saint Valery sur Somme en Crotoy maar toch is de oude rijkdom van het dorp hier nog steeds voelbaar. Veel horeca en hotels zijn er tegenwoordig niet meer te vinden en de meeste huizen hebben een opknapbeurt nodig. Toch ademt alles in dit dorpje de sfeer van vervlogen tijden uit. Met name de art deco huizen doen je verlangen naar het Frankrijk van begin twintigste eeuw. Bijzonder detail is dat de meeste huizen in Ault een naam hebben. Zo ver wij hebben kunnen zien zijn het alleen maar vrouwennamen die huizen in Ault sieren.

» meer over Ault

Chantilly

Chantilly is een dorp gelegen in de regio Picardië. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van hoofdstad Parijs, in de buurt van de internationale luchthaven Paris Charles de Gaulle.

Chantilly is vooral bekend vanwege het fraaie kasteel van Chantilly. Het huidige bouwwerk is een reconstructie die in de negentiende eeuw is weggezet. Het oorspronkelijke Grand Château is tijdens de Franse Revolutie compleet gesloopt. Het kleinere Petit Château heeft de Franse Revolutie wel overleefd. Het kasteel van Chantilly herbergt tegenwoordig twee belangrijke Franse musea. In het kasteel zelf is het Musée Condé gevestigd. Op het gebied van oude schilderkunst is dit na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk. De collectie omvat onder andere ongeveer achthonderd schilderijen van onder andere Jean Antoine Watteau, Comille Corot, Raphael en Ingres. Ook behoren ongeveer dertigduizend boeken tot de museumcollectie waaronder het waardevolleTrès Riches Heures du Duc de Berry.

» meer over Chantilly

Gerberoy

Gerberoy is een klein dorpje in het noordwestelijke deel van Frankrijk in de regio Picardië. Gerberoy staat op de lijst van Les plus beaux village de France. De mooiste dorpjes van Frankrijk.

Gerberoy is een klein dorp waar minder dan honderd mensen wonen. Het dorp dankt zijn bekendheid aan de rozenteelt. Op meerdere plaatsen in en om het dorpen zijn prachtige rozen te vinden. De kunstenaar Henri Le Sidaner creëerde midden in het dorp een prachtige tuin. Deze impressionistische schilderde groeide op in de buurt van het dorp. Deze oude kasteel tuinen beslaan in totaal ongeveer 4000 vierkante meter waarvan het overgrote deel door Le Sidaner werd ontworpen. In de voormalige kasteeltuin kom je onder andere Italiaanse terrassen, een rozentuin en een tempel der liefde tegen.

» meer over Gerberoy

Saint-Valery-sur-Somme

Aan de noordwestkust van Frankrijk in de regio Picardië in het departement Somme ligt het kustplaatsje Saint Valery sur Somme. Dit prachtige dorpje dank zijn populariteit aan zijn prachtige boulevard.

Saint Valery sur Somme wordt voor het eerst genoemd in de geschiedenisboekjes in het begin van de elfde eeuw. Willem de Veroveraar vertrok van deze plaats met zijn invasievloot naar Engeland. In het historische deel van Saint-Valery-sur-Somme zijn nog veel bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Porte de Nevers en de oude stadsmuren. Sommige van de huizen in dit deel van het dorp zijn enkele honderden jaren oud en hebben de tand des tijd bijzonder goed doorstaan. Een andere bekende bezienswaardigheid is de oude stadspoort waar volgens de overleveringen Jeanne d’Arc langs is gekomen.

» meer over Saint-Valery-sur-Somme