Provence-Alpes-Côte d’Azur

Frankrijk

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur ligt in het zuidoosten van Frankrijk. In het zuiden grenst de regio aan de Middellandse zee en in het oosten aan Italië en Monaco. De hoofdstad van de regio in Marseille waar zich de belangrijkste haven van het land bevindt. Een andere grote stad in deze regio is Nice, één van de grootste trekpleisters aan de Franse riviéra. De steden Gap, Avignon, Digne en Toulon zijn andere grote steden in deze regio. Naast grote steden zijn er in de Provence-Alpes-Côte d’Azur tal van mooie dorpjes te vinden. Het prachtige landschap van deze regio heeft er voor gezorgd dat er eeuwen geleden op verschillende plaatsen unieke dorpjes zijn ontstaan. Veel van deze dorpjes zijn door de eeuwen heen maar weinig veranderd en zo kan je hier nog het oude Franse leven zien en beleven. Het bekendste deel van deze regio is de Côte d’Azur met plaatsen als Cannes, Saint-Tropez en Antibes. De departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse vallen binnen deze regio.

Bagnols-en-Forêt

Bagnols-en-Forêt is een klein dorp in het zuidoosten van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het departement Var. Het dorp ligt op ongeveer 300 meter hoogte aan de voet van de Esteral niet ver van de Middellandse zee vandaan.

Bagnols-en-Forêt is in de zomermaanden een geliefde plaats voor toeristen. De meeste toeristen komen hier naartoe om van de prachtige natuur rond het dorp te genieten. In het dorp zelf vindt je enkel restaurants waar je na een vermoeiende wandeling door de natuur even uit kan blazen en één van de lokale specialiteiten kan proeven. In de zomermaanden worden er in het dorp met regelmaat rondleidingen door het dorp gegeven. Tijdens deze rondleiding krijg je een idee over hoe het dorp hier in de elfde eeuw ontstaan is en loopt je langs de oudste huizen van het dorp uit de vijftiende eeuw. Je brengt tevens een bezoek aan de achttiende eeuwse kerk met zijn vier kapellen.

» meer over Bagnols-en-Forêt

Roquebrune-sur-Argens

Roquebrune-sur-Argens is een dorp in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het departement Var. Het dorp ligt een kleine 15 kilometer landinwaarts vanaf Fréjus.

Roquebrune-sur-Argens bestaat uit meerdere delen maar het meest interessant voor toeristen is het oud middeleeuwse dorp. Aan de rand hiervan kan je gratis parkeren, iets dat je niet vaak tegen komt in het zuiden van Frankrijk. Het dorp zelf is grotendeels autovrij. Veel huizen in de smalle straatjes zijn geschilderd in pasteltinten dat geeft het geheel zelfs wanneer de zon niet schijnt een vrolijk uiterlijk. In het dorpje zijn maar liefst drie chocolatiers en een chocolademuseum. Als zoetekauw kom je hier dus goed aan je trekken. Er is ook klein stadsmuseum over de geschiedenis van Roquebrune-sur-Argens en meerdere kerkjes.

» meer over Roquebrune-sur-Argens

Roussillon

Het dorp Roussillon ligt in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het departement Vaucluse. Roussillon behoort tot de mooiste dorpjes van Frankrijk en staat hierom ook op de Les Plus Beaux Villages de France.

Roussillon ligt in het Parc Naturel régional du Luberon in de noordelijke vallei van de bergketen Luberon. Het dorp is omringt door prachtige natuur en vanuit het dorp heb je hier een prachtig uitzicht op. De stad is beroemd door zijn oker. Je vindt hier de grootste oker reserves ter wereld en dit zal zo blijven aangezien het tegenwoordig verboden is om hier oker te delven. De oker uit Roussillon werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel. In één van de oude okerfabrieken is tegenwoordig een museum gevestigd dat is gewijd aan de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen.

» meer over Roussillon

Saint-Paul de Vence

Saint-Paul de Vence is een klein middeleeuws dorpje in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het departement Alpes-Maritimes. Het dorp ligt een kleine 10 kilometer van de kust vandaan en is vanuit de bekende badplaats Nice in ongeveer een half uur te bereiken met eigen vervoer.

Saint Paul de Vence is een van de bekendste mooie dorpjes in de Cote D’Azur. Het hele jaar door komen er veel toeristen maar vooral in de zomermaanden stoomt het dorp vol. De middeleeuwse sfeer is goed bewaard gebleven. Met smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen, knusse pleintjes en fonteinen.  Vanaf de vestingmuren heb je een weids uitzicht over de omgeving en zelfs de kust. De oudste gebouwen stammen nog uit de 13e eeuw en zelfs Vauban de bekende bouwer van verdedigingswerken roemde dit dorp.

» meer over Saint-Paul de Vence