Het Griekse eiland Kos behoort tot de absolute topbestemmingen binnen Griekenland. Iedere zomer reizen een er wekelijks duizenden toeristen naar dit gezellige eiland binnen de eilandengroep Dodekanesos. Kos staat bekend vanwege de mooie stranden, het goede uitgaansleven en de uitstekende hotels die je hier aantreft. Op het gebied van dorpen is er wel wat te beleven op Kos. Zo behoort het traditionele bergdorp Zia tot de absolute topattracties op het eiland. Vooral aan het einde van de dag, tegen het moment dat de zon langzaam aan uit ons gezichtsveld verdwijnt, is het vrij druk in Zia omdat je er een fraai uitzicht op deze magische zonsondergang hebt. Zia is daardoor wel duidelijk meer toeristisch geworden. Het gros van de toeristen vindt dat overigens prima en wie naar een authentiek bergdorp wil gaan die kan het nabijgelegen Lagoudi bezoeken. Het uitzicht is hier ook mooi, maar toeristenwinkels ontbreken. Hier kom je op straat vooral kippen en katten tegen.

Antimachia

Midden op het eiland Kos ligt het dorp Antimachia, dat ook wel als Antimachea geschreven wordt. Dit is absoluut een authentiek dorpje zoals bezoekers het graag zien.

Het feit dat het internationale vliegveld van Kos op een paar honderd meter van het dorp ligt verstoort op de een of andere manier toch de rust in het dorp niet. De landingsbaan van de luchthaven is dus danig uitgelegd dat je van overvliegende vliegtuigen veel minder last hebt dan je zou vermoeden. Ja, je hoort en ziet af en toe een Boeing of Airbus overvliegen. Je kunt echter niet zeggen dat je gek wordt van het lawaai. Antimachia behoort tot de grotere dorpen van het eiland.

Hier wonen naar schatting meer dan tweeduizend inwoners. Daarom heeft Antimachia maar liefst twee kerken. Beiden Grieks orthodox, natuurlijk. De eenvoudigste kerk staat in het centrum. Deze is wit met licht blauwe accenten.

» meer over Antimachia

Lagoudi

Slechts een paar kilometer scheiden Zia en Lagoudi. Toch is er een wereld van verschil tussen deze twee dorpen en is Lagoudi misschien wel de leukste van de twee.

Hemelsbreed bedraagt de afstand misschien maar een kilometer. Als je echter kijkt naar het aantal toeristen dat bij de deur op een bezoekt dan is het verschil enorm. Het ontbreken van een grote toeristische trekpleister is hetgeen waardoor Lagoudi minder interessant is voor toeristen dan het in mens populaire Zia. De kans is groot dat je in Lago di meer dieren ziet dan mensen. Op het moment dat wij het dorp binnenrijden is het een plaatselijke kip die over het wegdek loopt. Vervolgens word ik verwelkomd door een kat. Wees niet bang. Er was voldoende afstand tussen beide dieren zodat ook de kip het na kan vertellen.

» meer over Lagoudi

Palio Pyli

Het spookdorp Palio Pyli mag absoluut niet ontbreken op de lijst met mooiste dorpjes van Kos. Het feit dat hier geen mens meer woont maakt het dorp alleen maar mooier.

Verwar Palio Pyli (ook wel geschreven als Paléo Pili) niet met het hedendaagse dorp Pyli (of Pili). Het moderne Pyli is na Kos-Stad de grootste plaats van het eiland en ligt op een paar kilometer van het oude Pyli af. Als je vanuit het dorp Amanioú in zuidoostelijke richting rijdt dan kom je vanzelf uit bij de parkeerplaats die bij het spookdorp rijdt. Mocht deze vol zijn dan kun je nog doorrijden over een onverharde weg naar een hogerop gelegen tweede parkeerplaats.

In tegenstelling tot de andere archeologische vindplaatsen op het eiland Kos stamt Palio Pyli  niet uit het Romeinse tijdperk. Het is een middeleeuws dorp waarvan het kasteel in de elfde eeuw na Christus het eerste bouwwerk was. De reden dat Palio Pyli een spookdorp geworden is, is een tragische. Een uitbraak van de infectieziekte cholera heeft rond het jaar 1830 voor dood en verderf gezorgd. Het dorp is sindsdien niet meer bewoond, waarna het verval al snel intrad. Je ziet dat de natuur de plek langzaamaan weer heroverd heeft op de mens.

» meer over Palio Pyli

Zia

Als je vraagt wat het mooiste dorpje van het eiland Kos is dan krijg je vrijwel altijd ‘Zia’ als antwoord. Daar zijn de reisgidsen, websites over Kos en touroperators het eigenlijk helemaal over eens.

Er zijn dan ook maar weinig toeristen die teleurgesteld teruggekomen van een bezoek aan Zia. Heel veel facetten die mensen tijdens hun vakantie komen hier samen: toeristen winkeltjes gezellige restaurants en de typische Griekse sfeer. Het is net alsof je in een verbeterde versie zit van het Grieks restaurant waar je in Nederland wel eens vertoeft.

Het grappige is dat 95% van de toeristen de hoofdstraat bijna niet verlaat. Hier vind je immers de vele toeristen winkels en kraampjes waar menig toerist zijn of haar souvenirs koopt. Of alles helemaal authentiek eens vragen de mensen zich meestal niet af. Leuke souvenirs die je bijvoorbeeld wel mee kunt nemen is bijvoorbeeld de honing met tijm die echt dat je hier komt of een heerlijk olijfolie.

» meer over Zia