Hongarije

Hongarije

Hongarije is een groot land in Centraal Europa dat doorsneden wordt door de Donau. Het land staat bekend om zijn schitterende landschap, zijn bijzondere cultuur en de vele prachtige steden en dorpen die verdeeld over het land te vinden zijn. Er zijn in Hongarije behoorlijk wat prachtige dorpen te vinden. Sommige van deze dorpen zijn zelfs op de Werelderfgoedlijst van de Unesco terechtgekomen. Veel van de dorpen in Hongarije hebben door de eeuwen heen hun authentieke karakter weten te behouden waardoor je er nog steeds een goed beeld kunt krijgen van hoe het leven er vroeger hier heeft uitgezien. Er zijn in Hongarije nog steeds een aantal dorpen te vinden die opgebouwd zijn als een nomadenkamp. Deze dorpen hebben in het midden een centrale plein met daaromheen cirkelvormige onverharde straten die weer met elkaar verbonden zijn met verharde straten. Door de eeuwen heen zijn de meeste dorpen deze vorm kwijtgeraakt maar als je goed kijkt kun je nog steeds bepaalde vormen herkennen. Er zijn verdeeld over het land opvallend veel kleine dorpjes te vinden en relatief maar weinig echte steden. Naast de hoofdstad Boedapest dat bijna twee miljoen inwoners heeft zijn er slechts een acht steden in het land te vinden met meer dan 100.000 inwoners. De grootste hiervan is Debrecen in het oostelijke deel van Hongarije.

Hortobágy

Hortobágy is een klein dorpje in het centraal-oostelijke deel van Hongarije in het comitaat Hajdú-Bihar. Het dorp ligt middenin het Nationaal park Hortobágy dat terug is te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Door de centrale ligging van het dorp in het Nationaal park Hortobágy is Hortobágy uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bezienswaardigheid. In het centrum van het dorp zijn er dan ook tal van winkeltjes en kraampjes te vinden waar zelfgemaakte rieten manden, zwepen, schapenvellen en andere typische producten van deze regio verkocht worden. In het kleine centrum van Hortobágy zijn verder nog enkele leuke restaurants en musea te vinden. De musea van Hortobágy vertellen het verhaal van de Poesta, zijn inwoners en de daarbij behorende tradities.

» meer over Hortobágy

Kisujbanya

Kisujbanya is een klein dorpje in het zuidwesten van Hongarije. Het is een prachtig voorbeeld van een traditioneel Zwabisch dorp. Het dorpje is nog grotendeels intact en ligt enigszins van de wereld afgeschermd. Er loopt slechts één weg naar toe.

Kisujbanya ligt midden in een prachtig natuurgebied. Het dorpje is nog helemaal in zijn oude traditionele vorm. In de 13e eeuw kwamen op uitnodiging van de Hongaarse koning mijnwerkers, ijzerhandelaren en ambachtslieden uit Duitsland naar Hongarije toe. Deze Duitsers vestigden zich overal in Hongarije en het huidige Slowakije en Roemenië om de mijnbouw verder tot ontwikkeling te brengen. Een van de dorpjes waar ze zich vestigden was het dorpje Kisujbanya. Wie Kisujbanya bezoekt kan dit doen via de weg die ernaar toe loopt of via de wandelroute van 2,5 km vanuit Obanya.

» meer over Kisujbanya

Obanya

Obanya is een klein dorp in het het zuidwesten van Hongarije in het district Pécsváradi. Het dorp is geliefd bij wandelaars die het dorp jaarlijks in grote getale bezoeken. Het is met name een geliefde bestemming voor schoolklassen.

In het dorpje Obánya wonen ongeveer 150 mensen, de meeste in prachtig gekleurde huizen langs de kant van de weg. Veel van de huizen zijn gebouwd op een traditionele manier en hebben aan een zijde een overdekte patio. Obanya bestaat uit niet veel meer dan honderd gekleurde huizen een kerk, een bar/restaurant en een klein winkeltje. Een aantal van de oudere huizen hebben wijnkelders die in de berg zijn gebouwd. De belangrijkste bezienswaardigheid is de wandelroute die vanaf Obanya naar Kisujbanya loopt.

» meer over Obanya

Sümeg

Het dorpje Sümeg is te vinden ten noordwesten van het Balatonmeer in het Bakonygebergte. Het dorp is met name bekend om de burcht van Sümeg die hoogste punt al vanaf ver te zien is.

Het dorpje Sümeg is al bewoond sinds de Romeinse tijd, maar sinds de komst van het kasteel van Sümeg in de dertiende eeuw werd het een plaats met aanzien. Tijdens de oorlogen die met de Ottomanen werden gevormd speelde het kasteel meerdere malen een belangrijke strategische rol. Na deze periode verloor het kasteel zijn militaire betekenis en trad het verval in. In de tweede helft van de vorige eeuw werd een deel van de bastions, de vervallen muren en torens gerestaureerd. Een behoorlijke klus dat nog steeds niet volledig is afgerond.

» meer over Sümeg

Tihany

Het dorpje Tihany is te vinden in het noordelijke deel van het Balatonmeer op het Tihany-schiereiland. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de benedictijnen abdij van Tihany op het hoogste punt van het dorp.

De abdij van Tihany is gesticht in de elfde eeuw in opdracht van koning Andreas de eerste van Hongarije. De stoffelijke resten van koning Andreas liggen begraven in de crypte van de abdij. Het was de bedoeling om onder de abdij een mausoleum voor de koningen van Hongarije te maken, toch is alleen koning Andreas hier begraven. De Adijker bestaat ui twee toren met ui-vormige daken en een lang schip. In de kerk die alleen tegen betaling te bezichtigen is zijn enkele prachtige fresco’s en een indrukwekkend altaar te vinden. Met name door de hogere ligging van de abdijkerk is het de belangrijkste bezienswaardigheid van Tihany

» meer over Tihany