Umbrië

Italië

De regio Umbrië ligt centraal in Italië en is een van de weinige regio’s in Italië die niet direct aan de Middellandse Zee grenst. Umbrië staat bekend om zijn zacht glooiende groene heuvels, die bedekt zijn met wijngaarden en olijfbomen. De regio is vernoemd naar een stam die er in de zesde eeuw voor Christus kwam wonen en bekendstond als de Umbri, later toen de Romeinen en de Etrusken zich in deze regio vestigden kenden Umbrië tijden met grote economische groei. Een groot deel van de steden en dorpen die vandaag de dag tot de populairste bezienswaardigheden van de regio horen zijn ontstaan in deze periode. In de middeleeuwen groeiden deze plaatsen uit tot belangrijke handelssteden en werden de prachtige paleizen, fortificaties en kerken gebouwd.

Tegenwoordig zijn er nog slechts twee echte grote steden in Umbrië te vinden, Perugia en Terni. Beiden steden zijn de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam. Er zijn in Umbrië tientallen prachtige dorpen en gehuchten te vinden. Zo kom je aan het Trasimeense Meer in het noorden van Umbrië verschillende dorpen tegen die op de officiële lijst van mooiste dorpen van Italië staan, de “I Borghi Piú belli d’Italia”.
De belangrijkste inkomensbronnen van Umbrië zijn het toerisme, de wijnbouw en de olijven. Wijnbouw is iets wat al vele duizenden jaren in Umbrië wordt gedaan. Het zacht glooiende landschap dat lang wordt blootgesteld aan de zon is perfect voor het kweken van druiven. In Umbrië worden twee wijnen gemaakt die het kwaliteitspredicaat DOCG hebben, het hoogste Italiaanse predicaat. Dit zijn de Sagrantino di Montefalco en de Torgiano Rosso Rierva.

Castiglione del Lago

Castiglione del Lago is een groot dorp aan de zuidwestkust van het Trasimeense Meer. Het dorp ligt in het noordelijke deel van Umbrië in de provincie Perugia. Castiglione del Lago hoort tot de mooiste dorpen van Italië en staat op de “I Borghi Piú belli d’Italia”.

Castiglione del Lago was oorspronkelijk een eiland, het vierde eiland in het Trasimeense Meer om precies te zijn. Door de eeuwen heen werd de stad steeds groter en werd het gat tussen het eiland en de oever langzaam gevuld met huizen, pleinen en kerken. Het hart van het dorp wordt gevormd door het historische centrum van Castiglione del Lago. Dit historische centrum is te vinden binnen de stadsmuren van Castiglione del Lago. In de stadsmuren zijn drie poorten, in het centrum kom je drie pleinen en drie kerken tegen.

» meer over Castiglione del Lago

Città della Pieve

Città della Pieve is een middelgroot dorp in het noordwesten van de regio Umbrië in de provincie Perugia. Het dorp ligt op ongeveer vijfhonderd meter hoogte en staat bekend om zijn smalle bakstenen straatjes.

De plaats waar het huidige Città della Pieve te vinden is wordt al bewoond sinds de oudheid. Het waren hoogstwaarschijnlijk de Etrusken die zich voor het eerst permanent op deze plaats vestigden. Hoewel er in het dorp geen concrete aanwijzingen te vinden zijn van de aanwezigheid van de Etrusken, kan op basis van verschillende archeologische vondsten in de omgeving deze aanname gedaan worden. Indertijd had het dorp wel een andere naam, over de precieze naam zijn de historische het niet eens, maar volgens een theorie zou het Monte di Apollo zijn. In de middeleeuwen stond de stad bekend als Castrum Plebis S. Gervasi. Pas nadat de paus het dorp tot stad het verheven kreeg het zijn huidige naam; Città della Pieve.

» meer over Città della Pieve

Monte de Lago

Monte de Lago is een klein dorpje aan het Meer van Trasimeno in de regio Umbrië. Het dorp heeft minder dan tweehonderd inwoners en is te vinden in het noorden van Umbrië in de provincie Perugia.

Het Trasimeense Meer is na het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer het grootste meer van Italië. Het meer is veel minder toeristische dan de drie meer noordelijk gelegen meren, maar toch zijn er in en aan het meer voldoende bezienswaardigheden te vinden om je minimaal een week bezig te houden. De leukste dorpjes in de omgeving van het meer zijn naast Monte de Lago, Castiglione del Lago, Magione, Passignano sul Trasimeno, Paciano en Panicale. In het meer liggen drie eilanden waarvan er twee toegankelijk zijn voor het publiek. Isola Maggiora is het grootste eiland in het meer en het enige eiland dat permanent bewoond wordt.

» meer over Monte de Lago

Paciano

Paciano is een klein stadje in de regio Umbrië en heeft minder dan duizend inwoners. Het dorpje ligt in het noorden van de regio Umbrië in de provincie Perugia. Het behoort tot de mooiste dorpen van Italië en is nog niet ontdekt door het grote publiek.

Het dorp Paciano ligt aan de voet van het Pasillo gebergte en kijkt uit over het Transimeense Meer. Het dorp is gesticht in de middeleeuwen en werd net als de rest van de provincie in de zestiende eeuw veroverd door de Pauselijke staat. Het dorp heeft door de eeuwen heen niet echt een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Italië wel zijn er nog steeds enkele prachtige bezienswaardigheden in Paciano te vinden. Mede vanwege het feit dat Panciano in de loop de eeuwen zo weinig veranderingen heeft ondergaan is het dorp officieel opgenomen op de lijst van “I Borghi Piú belli d’Italia”.

» meer over Paciano

Panicale

Panicale is een prachtig klein stadje in de regio Umbrië op een steenworp afstand van het Transimeense Meer. Panicale ligt in de provincie Perugia dat in het noordwestelijke deel van Umbrië ligt.

Panicale is volgens de meeste bronnen erg oud, al zijn daar nog geen bewijzen voor gevonden. In de middeleeuwen was Panicale het middelpunt van de provincie Perugia. De provincie was afhankelijk voor vlees en brood van Panicale. Dit zorgde ervoor dat het stadje behoorlijk wat macht had in de provincie. Tel daar bij op dat de meeste militairen in Panicale gelegerd waren en snap waarom het stadje bijna alle macht in handen had. Deze macht zou duren totdat de Pauselijke Staat halverwege de zestiende eeuw Panicale en de rest van de provincie veroverden. Perugia zou in handen blijven van de Pauselijke staat tot de eenwording van Italië.

» meer over Panicale