Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Flevoland

Mooiste dorpjes van Flevoland

De provincie Flevoland is ontstaan door landwinning in het IJsselmeer. De voormalige Zuiderzee kende tot de drooglegging van de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland slechts enkele eilanden in de vorm van Urk en Schokland. Dit zijn dan ook de enige twee plekken waar voor de droogleggging al mensen woonden. Alle andere dorpen en steden zijn pas ontstaan in de loop van de twintigste eeuw. Hierdoor wijken de meeste dorpen wat betreft structuur en inrichting af van de meeste andere Nederlandse dorpen. Je ziet in sommige dorpen dat er geen sprake is van een duidelijke dorpskern zoals je dat in oudere dorpen ziet, maar dat er sprake is van veel ruimte en groen tussen een verzameling aan woningen en openbare gebouwen.

Om eerlijk te zijn was het voor ons dan ook een lastig verhaal om de mooiste dorpen van Flevoland samen te stellen. Er zijn maar twee plaatsen die echt boven de rest uitsteken. Dat zijn het vissersdorp Urk en het op de Wereldefgoedlijst van UNESCO ingeschreven Schokland. Opvallend detail is overigens dat Schokland niet voorkomt in de top 5 van de in 2013 door 3FM-DJ Giel Beelen verkiezing ‘het mooiste dorp van Flevoland’.

Biddinghuizen

Flevoland

Biddinghuizen is een dorp in de provincie Flevoland in de gemeente Dronten. Het dorp is in 1963 ontstaan en is hiermee één van de jongste dorpen van Nederland. Het dorp staat voornamelijk bekend om het grote festivalterrein en het attractiepark Walibi.

Schokland

Flevoland

Schokland is een voormalig eiland, het dorp maakt tegenwoordig onderdeel uit van de gemeente Noordoostpolder. Het voormalige eiland is sinds 1995 terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Swifterbant

Flevoland

Swifterbant is een dorp dat gelegen is op de in 1950 drooggelegde polder Oostelijk Flevoland. Het dorp is eind jaren vijftig op de tekentafel ontstaan en vervolgens gebouwd op het gewonnen land.

Tollebeek

Flevoland

Tollebeek behaalde in 2013 in de ochtendshow van 3FM-DJ Giel slechts drie stemmen minder dan buurdorp Urk bij de verkiezing van mooiste dorp van Flevoland. Hierdoor behoort Tollebeek in het lijstje van mooiste dorpjes van Flevoland thuis.

Urk

Flevoland

Urk is een dorp dat tot 1939 een eiland in de Zuiderzee was. Tegenwoordig is het een dorp binnen de door drooglegging ontstane provincie Flevoland. Hoewel Urk geen eiland meer is, is het typische karakter van Urk bewaard gebleven.