Highland

Schotland

Highland is het raadsgebied van Scotland dat de Schotse hooglanden omvat. Highland is het grootste raadsgebied van Schotland. Toch wonen er in het gebied dat groter is dan twintigduizend vierkante kilometer maar iets meer dan tweehonderdduizend mensen. Het heeft hiermee de laagste bevolkingsdichtheid van het land. De regio ligt bezaait met prachtige kleine dorpjes, in totaal wel meer dan tweehonderd verdeeld over de Schotse hooglanden. Echte grote plaatsen zijn er in de Highland echter niet te vinden. De regio heeft veel schitterende bezienswaardigheden. Want wat dacht je van het wereld beroemde Loch Ness, het Cairngorms National Park of de spoorlijn bij Glenfinnan. Kortom er is in de Highlands altijd wel wat te beleven. Het raadsgebied staat bekend om zijn prachtige ongerepte natuur en zijn schitterende bergen. Het hoogste punt van het Verenigd Koninkrijk de Ben Nevis is hier te vinden.

Fort William

Fort William is een klein stadje in het centraal westelijke deel van Schotland in het raadsgebied Highland. Fort William is één van de populairste toeristische bestemmingen in de Schotse Hooglanden.

Dit komt met name door de Berg Ben Nevis en ‘The Jacobitetrain’. Fort William dient al jarenlang een populaire uitvalsbasis naar de Schotse hooglanden. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat een aantal van de populairste attracties van de Schotse hooglanden in de buurt van fort William te vinden zijn. Fort William ligt aan het begin of het einde van de West Highland Way. Deze wandelroute loopt tussen de plaatsen Fort William en Glasgow en is 152 kilometer lang. De West Highland Way is één van de populairste lange afstandwandelroutes van het Verenigd Koninkrijk en wordt gemiddeld per jaar door 50.000 mensen gelopen. Het pad bestaat hoofdzakelijk uit een mengsel van kiezels, stenen en rotsen wat de tocht extra zwaar maakt. De wandeltocht zal tussen de zes en de tien dagen in beslag nemen.

» meer over Fort William

Maillag

Maillag is een kleine havenplaats aan de westkust van de Schotse Hooglanden in het raadsgebied Highland. Het is een jong dorp dat ontstaan is halverwege de negentiende eeuw.

De plaatselijk boeren werden aangemoedigd om visser te worden en aan zee te komen wonen. Door deze aanmoedigingen ontstond rond 1840 Maillag. In de twintigste eeuw werd er in Maillag een treinstation gebouwd. Dit station is het eindpunt van de West Highland spoorlijn. De doorgaande weg vanuit Fort William de A830 eindigt tevens bij Maillag. Vanuit Maillag vertrekken er treinen naar Fort William, Oban en Glasgow. De treinreis die je als passagiers maakt om bij Maillag te komen staat bekend als één van de mooiste treinreizen ter wereld. Tijdens de treinreis kom je hoogtepunten zoals Loch Lomond , het Gare Loch , Rannoch Moor , Ben Nevis , Glenfinnan en Glen Shiel en Loch Eil tegen.

» meer over Maillag

Portree

Portree is het grootste dorp op het eiland Skye in het raadsgebied Highland. Portree is te vinden op het oostelijke deel van het eiland. Het eiland Skye behoord tot de eilandengroep de Binnen-Hebriden.

Tot deze eilandengroep behoren ongeveer twintig grote en kleine eilanden. Portree is typisch havendorp in het noordwestelijke deel van Schotland. De haven van het dorp ligt beschermd tussen de rotsen. De pier van de haven is ontworpen door de beroemde Schotse ontwerper Thomas Telford. Wat opvalt aan Portree zijn de rijk gekleurde huizen die aan de kustlijn van dorp te vinden zijn. De haven van het dorp wordt tegenwoordig nog voornamelijk voor de visvangst gebruikt maar er zijn ook enkele toeristische pleziervaartuigen te vinden. Portree is een van de populairste bestemmingen op het eiland Skye. Vanaf dit dorp vertrekken de toeristen naar de andere delen van het eiland.

» meer over Portree

Ullapool

Ullapool is een klein dorpje in het raadsgebied Highland aan de noordwestkust van Schotland. Het dorpje ligt aan het Loch Broom die uiteindelijk weer uitkomt in de Atlantische Oceaan.

Het is een jong dorp dat pas aan het einde van de achttiende eeuw is gesticht. Het dorp werd aan het einde van de achttiende eeuw gesticht door de British Fisheries Society tijdens de hoogtijdagen van de haringvangst. Tegenwoordig fungeert het dorpje als uitvalbasis naar de Schotse hooglanden maar ook naar de eilanden die er in de buurt van de Ullapool te vinden zijn. Vanaf Ullapool vertrekken er met regelmaat veerboten naar Stornoway op de Buiten-Hebriden en naar de Summer Isles. Ullapool ligt slechts op een uur rijden van de stad Inverness vandaan en is daarom vrij gemakkelijk met het spoor of vanuit de lucht bereikbaar.

» meer over Ullapool