Beieren

Duitsland

Beieren is de grootste deelstaat van Duitsland. De Vrijstaat Beieren is gelegen in het zuidoosten van Duitsland. De rijke historie van dit gebied brengt een groot aantal fraaie dorpen voort, waaronder de dorpen aan de Romantische Strasse. De Romantische Strasse is een toeristische route die vanaf de stad Würzburg zuidelijk richting Neuschwanstein loopt. Langs deze route liggen veel prachtige dorpen en kastelen die stammen uit de middeleeuwen. De route is vooral populair onder Japanse en Nederlandse toeristen.

Omdat Beieren amper te lijden heeft gehad van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, zijn de historische dorpen en gebouwen goed geconserveerd gebleven. Voor toeristen geeft de Romantische Strasse een goed beeld van hoe het middeleeuwse Europa eruit gezien heeft. Behalve de ongeveer vierhonderd kilometer tellende Romantische Strasse liggen er verspreid door Beieren natuurlijk nog meer dorpen die zeker de moeite waard zijn. In de middeleeuwen en daarna hebben meerdere invloedrijke families in deze streek gewoond, die allemaal hun sporen achtergelaten hebben in de vorm van kastelen, rijk gedecoreerde kerken en fraaie dorpskernen.

Als je de dorpen in Beieren wilt gaan bezoeken, dan is de periode mei tot en met september de beste reistijd voor Beieren. Het is dan warm, maar wel met een kans op een zomerse bui.

Feuchtwangen

Feuchtwangen is één van de dorpen die gelegen zijn aan de Romantische Strasse die van noord naar zuid door de deelstaat Beieren loopt.

Feuchtwangen is een vrij grote plaats. Officieel zijn er ruim twaalfduizend inwoners geregistreerd. Feuchtwangen heeft echter een vrij kleine historische kern, wat veroorzaakt wordt door het feit dat de grootste groei van het dorp plaatsgevonden heeft lang na de middeleeuwen.

Feuchtwangen heeft twee gezichten: het dorp in zijn gewone doen en het dorp op het moment er een evenement gehouden wordt. Feuchtwangen staat bekend vanwege de verschillende evenementen die vooral in de zomermaanden gehouden worden.

» meer over Feuchtwangen

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber behoort tot de meest bezochte plaatsen van Duitsland. Rothenburg ob der Tauber is één van de plaatsen aan de Romantische Strasse.

Met een kleine tienduizend inwoners is Rothenburg ob der Tauber eigenlijk een soort van grensgeval tussen dorp en stad. In de middeleeuwen, toen Rothenburg ob der Tauber ontstaan is, was het een stad. Als je echter naar de hedendaagse definities van een stad kijkt dan zijn er ook zeker redenen te vinden om Rothenburg ob der Tauber als dorp te classificeren.

Rothenburg ob der Tauber is in de tiende eeuw na Christus ontstaan. Het is begonnen met het kasteel dat nu nog terug te vinden is op één van de hoger gelegen delen van Rothenburg ob der Tauber. Vrijwel het gehele historische centrum is in de middeleeuwen gebouwd. Een deel is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. Dat is het gevolg van een bombardement op 31 maart 1945 waarbij het oostelijke deel van Rothenburg ob der Tauber deels platgegooid is.

» meer over Rothenburg ob der Tauber

Schillingsfürst

Schillingsfürst ligt aan de Romantische Strasse in Duitsland, op enkele kilometers van de snelweg A6 tussen Heilbronn en Nürnberg. Het dorp telt nog geen drieduizend inwoners.

Het dorp Schillingsfürst zelf is gelegen in een dal. Schillingsfürst telt twee kerken: de evangelische St. Kiliankerk en de katholieke Kreuzerhöhung-kerk. Deze laatstgenoemde witte kerk was voorheen het Klooster Schillingsfürst.

Wie het dorp zelf bezoekt die zal ontdekken dat het zeker een bepaalde romantiek kent, maar dat er vrij weinig toeristen rondlopen. Dat komt omdat die vooral afkomen op het barokke kasteel van het vorstenhuis Hohenlohe-Schillingsfürst. Dit kasteel ligt op een heuvel en is gebouwd in de achttiende eeuw. Daarvoor hebben er al sinds ongeveer 1000 jaar na Christus meerdere voorgaande vestigingen gestaan die verwoest zijn.

» meer over Schillingsfürst