Normandië

Frankrijk

Normandië is een natuurlijke regio die uit twee Franse regio’s bestaat. De regio Haute-Normandië in het noorden en de regio Basse-Normandië in het zuiden. Deze twee regio’s bestaan op hun beurt weer uit vijf departementen. De grootste steden in Normandië Rouen, Le Havre, Caen, Cherbourg en Evreux. Naast deze steden zijn er in Normandië tal van prachtige pittoreske en idyllische dorpjes te vinden. Een aantal hiervan zijn schitterende badplaatsen die al meer dan honderd jaar vele beroemde schilders inspireren. Ook in het binnenland van Normandië zijn er bijzondere dorpjes te vinden. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Normandië behoren het wandtapijt van Bayeux, de D-Daystranden, de Mont Saint-Michel en de Krijtrotsen.

Op de website www.normandievoorbeginners.nl lees je uitgebreide informatie en tips over Normandie en de verschillende bezienswaardigheden in deze regio.

Etretat

In het zuidelijke deel van de regio Normandië ligt de populaire Etretat. Het dorp staat vooral bekend om zijn l’Aiguille een uitstekende krijtrots die op een olifant lijkt.

Etretat is een oude historisch dorpje dat ieder jaar door vele duizenden toeristen bezocht wordt. Vooral de prachtige oude houten overdekte markt is een populaire bezienswaardigheid. In deze hallen zijn winkeltjes te vinden waar ze voornamelijk souvenirs en andere typisch Normandische producten verkocht worden. En andere bekende bezienswaardigheid is het veertiende-eeuwse hui “Cirie Plantefor” dat in het begin van vorige eeuw in zijn geheel in de originele staat is herbouwd.

» meer over Etretat

Honfleur

Als je vanaf Nederland naar Normandië rijdt dan is Honfleur het eerste stadje dat je tegenkomt als je de Pont de Normandi over bent. Honfleur ligt aan de rivierbedding van de Seine tegenover de stad La Havre.

Honfleur is een oud stadje dat al ten tijde van de Romeinen bestond. In deze periode was er van de naam Honfleur nog geen sprake maar wel is bekend dat er in deze periode verschillende Gallische stammen in deze regio woonden. In de middeleeuwen komt de naam Honfleur voor het eerst voor in de geschiedenisboekjes. Al in de twaalfde eeuw was Honfleur een belangrijke overslag haven tussen Engeland en de stad Rouen. Het stadje groeide langzaamaan uit tot een belangrijke vissershaven die door zijn strategische ligging ook gebruikt werd als verdedigingsbolwerk om de ingang van de Seine te beschermen.

» meer over Honfleur

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is de spectaculaire berg gelegen in de zee op de grens van Normandië en Bretagne. Naast de abdij is aan de voet van de abdij een klein dorpje verrezen.

Het spectaculairste van Mont Saint-Michel is wellicht nog het zicht op de berg van verre. Omdat het nabijgelegen landschap vrij vlak is zie je de berg al van verre liggen. Moederziel alleen in een grote vlakte van zand en zee rijst daar ineens een abdij uit de golven omhoog. Dit zicht alleen al is de moeite om richting het dorp te rijden. Zet de auto op de grote parkeerplaatsen aan de oevers en loop de laatste kilometers over de speciale weg naar de Mont of kies ervoor de bus of paardentram te nemen. Wil je het echt beleven als de pelgrims van vroeger dan wandel je uiteraard.

» meer over Mont Saint-Michel

Touques

Het dorpje Touques ligt in de regio Normandie in het departement Calvados. Het dorpje ligt aan de rivier de Touques waar het zijn naam aan te danken heeft. Het historische deel van het dorp is schitterend.

Het is een oud dorpje dat al bewoond wordt sinds de eerste eeuw na Christus. Enkele Gallo-Romeinse aardewerken resten hebben aangetoond dat Vanuit Touques de Normanisering van Normandië heeft plaatsgevonden. In de buurt van dorp zijn er tevens tekenen gevonden dat deze regio al in de bronstijd bewoond werd. Tegenwoordig staat het dorp voornamelijk bekend om zijn prachtige vakwerkhuisjes. Sommige van deze huizen zijn geschilderd in prachtige pasteltinten terwijl andere nog steeds de schitterende kleur van verduurd hout hebben. Een wandeling door het dorp leert al snel dat er nog meer dan genoeg van deze historische huisjes te vinden zijn.

» meer over Touques

Villers-sur-Mer

Villers-sur-Mer is een levendige badplaats in het departement Calvados in Normandië. Vooral in de zomermaanden vinden veel toeristen hier hun weg naar toe.

Villers-sur-mer is allereerst een badplaats. Het heeft dan ook prachtige brede zandstranden. Hieraan staan op verschillende plaatsen prachtige oude villa’s die nog uit het begin van de 19e eeuw stammen. Baden in de zee was toen een populair tijdverdrijf onder de aristocratie en werd beschouwd als erg gezond. Nog steeds zijn het vooral liefhebbers van zon zee en strand die hun weg naar Villers-sur-mer vinden. Het dorp loopt ook wat langgerekt langs het strand zodat er altijd wel een plekje te vinden is. In de zomermaanden zijn er in de kleine straatjes allerlei restaurantjes te vinden. De gasten genieten hier van fruit de mer.

» meer over Villers-sur-Mer

Yport

In het zuidelijke deel van de regio Haute-Normandië ligt het charmante badplaatsje Yport. Het dorp is voornamelijk bekend om zijn prachtige krijtrotsen en zijn kiezelstrand.

Het dorpje zelf stelt op zich niet heel veel voor toch komen er ieder jaar behoorlijk wat toeristen naar Yport. Deze staan hier bijna allemaal in de buurt op campings of verblijven in één van de chambre d’hotes. Met name de campings die bovenop de rotsen liggen zijn een waar fenomeen. Het uitzicht op de krijtrotsen is er fenomenaal met name bij zonsopgang en zonsondergang zorgt dit voor een prachtig uitzicht.

» meer over Yport