Menorca

Spanje

Menorca of Minorca is qua grote het tweede eiland van de Balearen. De Balearen zijn een onafhankelijke regio en een eilandengroep die behoort tot Spanje. Menorca is het meest noordelijk gelegen eiland van deze archipel. Qua grote is Menorca het tweede eiland.
Net als Mallorca en Ibiza is Menorca een populaire toeristische bestemming. Het eiland wordt voornamelijk bezocht door gezinnen met jonge kinderen. Dit heeft alles te maken met de zachte karakter van het eiland. Er wordt vaak gezegd dat Menorca in zijn geheel buggy proof is.
Het merendeel van de toeristen die op Menorca verblijven zijn te vinden in één van de vele badplaatsen langs de kust. Dit zijn bijna uitsluitend nieuwe gecreëerde dorpen met veel hotels, appartementencomplexen en huurhuisjes. Een enkeling is in de loop der jaren veranderd van een vissersdorp in een badplaats. Toch zijn er op het eiland enkele prachtige dorpjes te vinden die een bezoekje meer dan waard zijn. Een aantal van deze dorpen zijn te vinden langs de kustlijn van Menorca. De rest in de binnenland van het eiland. Het merendeel van deze dorpen zijn zo klein dat je niet lang nodig hebt om alle hoogtepunten te zien. Wil je langer in een plaats doorbrengen dan kun je beter naar de hoofdstad Mahon of de stad Ciutadella de Menorca gaan.

Binibequer Vell

Binibequer Vell is een kleine badplaats dat in eerste instantie de illusie wekt dat het een oud vissersdorpje is. Het is te vinden in het zuidoostelijke deel van Menorca in de gemeente Sant Lluis. Binibequer Vell is één van de populairste badplaatsen van Menorca.

Hoewel het dorp oud aandoet is het pas gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Als voorbeeld werden verschillende oude vissersdorpen op het eiland maar ook op het vaste land van Spanje gebruikt. Als je door de smalle gangen van het dorp loopt krijg je echt het gevoel alsof je in een historisch vissersdorp loopt. Eenmaal je weg gevonden uit de labyrint in het dorp kom je uit bij de zee en een kleine haven of op een straat waar verschillende restaurants en winkels te vinden zijn. Bijna het gehele dorp bestaat uit een appartementencomplex . Ieder huisje heeft een eigen karakter en een eigen uitstraling.

» meer over Binibequer Vell

Es Grau

Het dorpje Es Grau ligt in het noordoostelijke deel van het eiland Menorca. Het is één van de eerste plaatsen op het eiland die als toeristische bestemming gebruikt werd. De eerste huizen werden er aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd.

Deze werden voornamelijk gebruikt door de rijkere inwoners van het eiland, die het als zomerhuis gebruikte. Sinds die periode is het dorp niet heel veel veranderd. De oude huizen staan er nog steeds. Al zijn de meeste wat gemoderniseerd. Het is een heel klein dorp met minder dan tweehonderd inwoners. De kern bestaat uit enkele restaurants en een verhuurbedrijf. De rede dat Es Grau zo geliefd is, is de aanwezigheid van het natuurpark Albufera des Grau. Dit is zonder twijfel het mooiste stukje natuur van het eiland.

» meer over Es Grau

Es Mercadal

Es Mercadel is wat ons betreft het mooiste dorp van Menorca. Het dorp is centraal gelegen op het eiland aan de voet van de Monte Toro, het hoogste punt van het eiland. Het is tevens de grootste plaats van de gelijknamige gemeente.

Es Mercadal heeft ondanks het feit dat het de laatste decennia behoorlijk gegroeid is toch zijn authentieke karakter weten te behouden. Het historische deel van het dorp is door de jaren heen maar weinig veranderd waardoor je tijdens een wandeling door het dorp het idee hebt dat de tijd heeft stilgestaan. Opvallend zijn de vele kleine gangen, bruggen en poorten die in het oude centrum te vinden zijn. Dit heeft mede te maken met de rivier die tijdens de nattere periode door het dorp heenloopt. De rivierbedding staat in de zomermaanden droog wat het dorp een bijzondere aanblikt geeft.

 

» meer over Es Mercadal

Es Migjorn Gran

Het dorpje Es Migjorn Gran is te vinden in het centraal zuidelijke deel van het eiland Menorca niet ver van het vandaan. Es Migjorn Gran is de grootste plaats in de gelijknamige gemeente die voor de rest bijna uitsluitend uit badplaatsen bestaat.

Es Migjorn Gran is in tegenstelling tot de vele toeristen enclaves op het eiland een oase van rust in dit deel van Menorca. Het slaperige dorpje leent zich perfect voor een kort bezoek. Met name het historische autovrije deel van het dorp is leuk om even doorheen te lopen. Het centrum van het dorp heeft een dambordpatroon dat nog exact eruit ziet zoals het eruit zag toen het dorp gesticht werd. Op verschillende kleine plattegrondjes kun je de lokale ondernemingen vinden. Bezoek zeker even de lokale slager en de bakker.

» meer over Es Migjorn Gran

Fornells

Fornells is een prachtig oud vissersplaatsje in het centraal noordelijke deel van het eiland Menorca. Het dorp is in de laatste decennia uitgegroeid van een rustige vissershaven tot een mondaine badplaats.

Mede door de aanwezigheid van de schitterende beschutte baai is Fornells uitgegroeid tot één van de mooiste havenplaatsen op Menorca. Het dorp strekt zich uit van Punta de Sa Creu tot aan Racó d’en Coeta. Het eerste deel van het dorp bestaat hoofdzakelijk uit vakantiewoningen die uitkijken over de baai en de jachthaven. Hierna kom je in een ouder deel terecht waar je een klein maar gezellig centrum tegenkomt. Er zijn hier verschillende winkels en restaurants te vinden. Met name de restaurants van het dorp zijn geliefd onder de toeristen. Ze zijn behoorlijk wat duurder dan de meeste restaurants op het eiland maar de prachtige gerechten met kreeften, oester en andere vruchten uit de zee zijn dan ook van bijzonder hoge kwaliteit. De bekendste specialiteit in het dorp is een stoofpot van kreeft, caldereta de llagosta

» meer over Fornells

Sant Lluis

Het dorpje Sant Lluis is te vinden in het oostelijke deel van het eiland Menorca niet ver van de stad Mahon vandaan. Sant Lluis is de grootste plaats in de gelijknamige gemeente die een groot deel van het zuidoosten van Menorca beslaat.

Sant Lluis is een relatief nieuw dorpje dat in de tweede helft van de achttiende eeuw werd gesticht door de Fransen. Het stratenpatroon in het oude deel van het dorp is sindsdien onveranderd gebleven waardoor het een voor Menorca unieke uitstraling heeft. De brede straten hebben een dambordpatroon. In het midden van het dambord is de kerk en het stadhuis van Sant Lluis te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is het museum “Entologico Molíde Dalt”. Het museum is gevestigd in een oude molen. Het museum verteld het verhaal van het dorp Sant Lluis en zijn omgeving. Letterlijke hoogtepunt van je museum bezoek is het beklimmen van de molen en genieten van het bijzondere uitzicht.

» meer over Sant Lluis