Montana is in oppervlakte de vierde staat van de Verenigde Staten en mag zichzelf zeker tot de meest boeiende staten van het land rekenen. Met name het Glacier National Park is een wonderschoon natuurgebied binnen het prachtige Montana. De hoge pieken van dit nationale park zullen veel indruk op je maken als je hier gaat rondrijden of wandelen. Vooral de Going-to-the-Sun Road, die alleen in het zomerseizoen geheel toegankelijk is, is de moeite waard.

Montana is lange tijd hoofdzakelijk bewoond geweest door indianenstammen. Nog steeds wonen er vrij grote aantallen indianen binnen de verschillende reservaten die de staat telt. Je zult tijdens je vakantie in Montana ongetwijfeld door zo’n reservaat heenrijden en mogelijk een stop maken in één van de hedendaagse indianendorpen zoals het door Blackfeet indianen bevolkte Browning, dat aan de populaire route aan de oostkant van het Glacier National Park ligt.

Montana telt een aantal oude dorpen die ontstaan zijn tijdens de periode van de goudkoorts. Veel van dit soort mijnplaatsen zijn verdwenen of zijn spookdorpen geworden. Enkele dorpen zijn tegenwoordig prachtige openluchtmusea, zoals Virginia City en Nevada City.

Deer Lodge

Deer Lodge is een ruim drieduizend zielen tellend dorp waarvan je het aantal noemenswaardige bezienswaardigheden niet op één hand kunt tellen.

Het is dan ook niet voor niets dat veel toeristen tijdens hun rondreis door het noordwesten van Amerika een bezoek aan Deer Lodge inplannen. Deer Lodge ligt in het westen van de staat Montana, tussen de steden Missoula en Helena. Het plaatsje ligt in een beschutte vallei waar het relatief warme klimaat ervoor zorgt dat het er beter leefbaar is dan de directe omgeving. Echt strenge winters kunnen hier wel voorkomen, maar gemiddeld genomen is het weer hier beter dan in de hogergelegen gebieden in de directe omgeving van Deer Lodge. Dat is dan ook de reden dat de Grant-Kohrs Ranch hier ooit begonnen is. De Canadees Johnny Grant startte hier in 1862 met veeteelt. Vier jaar later nam Carsten Conrad Kohrs de ranch over en bouwde het uit tot een zeer succesvol bedrijf.

» meer over Deer Lodge

Nevada City

De goudkoorts heeft in de staat Montana meerdere mijnstadjes voortgebracht, waaronder Nevada City. Tegenwoordig is dit een groot openluchtmuseum.

Als je wilt weten hoe een mijnwerkersstadje er in de negentiende eeuw uitzag dan is Nevada City één van de betere plekken om dat te ontdekken. Het ooit compleet vervallen plaatsje is helemaal opgeknapt en is een officieel openluchtmuseum. Voor een redelijk groot deel van Nevada City is entreegeld verschuldigd om dat te mogen bekijken. Eerlijk is eerlijk: het is het geld wel waard. Wij bezochten Nevada City en hebben ons er prima vermaakt. Hoewel slechts 14 gebouwen nog authentiek zijn, heb je het gevoel dat je echt een kijkje neemt in een dorp waar de jacht op het goud dagelijkse kost was. Een deel van de gebouwen is overgebracht van andere plekken en sommige gebouwen zijn replica’s van bekende bestaande bouwwerken. Zo is ‘The Depot’, dat in 1964 gebouwd werd in Nevada City, een kopie van het treinstation in Hugo, Minnesota.

» meer over Nevada City

Red Lodge

Op het moment dat je de Beartooth Highway richting de noordoostelijke ingang van het Yellowstone National Park wilt nemen kom je vanzelf Red Lodge tegen.

Het dorp is de laatste plaats voordat je de Beartooth Highway gaat ontdekken met de auto of motor. Vanwege de vele prachtige uitzichten is dit een erg geliefde route. Velen omschrijven deze weg als één van de mooiste routes die je door heel Noord-Amerika kunt volgen. Dat is te danken aan de hoge bergen waar je overheen moet rijden. Het letterlijke hoogtepunt is de Beartooth Pass die op een hoogte van 10.947 voet oftewel ruim 3336 meter. Er zijn weinig plekken waar op zo’n hoogte terecht zult komen met je auto of ander voertuig.

» meer over Red Lodge

Twin Bridges

In de Amerikaanse staat Montana zijn veel dorpjes te vinden die je doen denken aan lang vervlogen tijden. Twin Bridges is daar een goed voorbeeld van.

Twin Bridges vind net als zoveel dorpen in de omgeving zijn oorsprong in de tweede helft van de negentiende eeuw. Dit is de tijd van de cowboys en de indianen, van de goudzoekers en de mijnstadjes. Twin Bridges is ontstaan op een knooppunt waar vier indianenroutes samenkwamen bij een bocht van de Beaverhead River. Vervoersmaatschappijen gebruikten deze routes, waardoor deze plek ideaal was om een nederzetting te starten. Logistiek gezien was het een goede locatie om te rusten en te eten. De eerste bewoners waren een rechter en zijn broer, in respectievelijk 1862 en 1864. Een jaar later, in 1865, bouwden de broers een brug over de Beaverhead en niet veel later volgde bij de Point of Rocks een tweede brug. Deze twee bruggen zorgden ervoor dat het dorp bij de officiële inschrijving in 1902 de naam Twin Bridges kreeg.

» meer over Twin Bridges

Virginia City

Virginia City is één van de weinige overgebleven mijnplaatsjes die de tand des tijds ontstaan hebben. Het dorp biedt je een inkijk in de tijd van het Wilde Westen.

Het ontdekken van goud nabij de Alder Creek betekende het ontstaan van het mijnstadje Virginia City in de heuvels van Montana. Op 16 juni 1863 werd de naam ‘Verina’ voor het eerst gebruikt voor een kleine nederzetting die ontstaan was ongeveer een mijl ten zuiden van de goudvelden. Deze naam was een eerbetoon aan Varina Howell Davis, de eerste en enige First Lady van de Geconfedereerde Staten van Amerika ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens de officiële registratie van de plaats weigerde rechter G.G. Bissell om deze naam in te schrijven en veranderde het in Virginia City. Binnen enkele weken tijd groeide Virginia City uit tot een levendige plaats waar gelukszoekers naartoe kwamen in de hoop om goud en daarmee rijkdom te vinden.

» meer over Virginia City