Luik

België

De provincie Luik is te vinden in het noordoostelijke deel van België. De provincie Luik grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan Luxemburg. De stad Luik is de grootste stad en hoofdstad van deze provincie. De stad Luik behoort samen met de plaatsen Seraing en Verviers tot de enige echt grote plaatsen in deze provincie.
Wel zijn er in de provincie Luik behoorlijk wat mooie dorpen en bijzondere plaatsen te vinden. Het oostelijke deel van de provincie Luik is tevens het enige deel van België waar Duits de officiële voertaal is. Deze Duitstalige gemeenschap bestaat uit een kleine minderheid van ongeveer 75.000 mensen. Dit deel van België staat tegenwoordig bekend als Ost-België en heeft als hoofdstad het plaatsje Eupen. Dit deel van België werd na de Eerste Wereldoorlog in 1919 aan België geschonken door Duitsland als herstelbetaling. Dit werd overeengekomen tijdens de Vrede van Versailles.

Luik behoort samen met de provincies Namen en Belgisch-Luxemburg tot de populairste vakantiebestemmingen in België. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de aanwezigheid van de Ardennen die al jarenlang één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in België is.
In de Hoge Venen is met 694 meter het hoogste punt van België te vinden: het signaal van Botrange.

Limbourg

Verstopt in de heuvels rondom Eupen en Malmedy vlakbij het grote stuwmeer la Gillepe in de Ardennen ligt ineens dit prachtige oude dorpje.

Onderweg van Jalhay naar Eupen kwamen we eigenlijk onbedoeld ineens dit prachtige dorpje tegen. Limbourg , of te wel Limburg in het Vlaams, is een werkelijk prachtig oud plaatsje gebouwd bovenop de heuvels rondom Eupen. De huizen van het dorpje stammen uit de 17e en 18e eeuw en zien er uit alsof de tijd er stil is blijven staan. Limbourg is gebouwd rondom een centraal marktpleintje met daaromheen enkele kleine straatjes. Op het plein staat het stadhuis de waterpomp en het belangrijkste en enige café, restaurant van het dorp. Veel toeristen zul je hier nog niet treffen, veel bekendheid kent het dorpje nog niet. Het is een erg leuk dorp om even door te wandelen en eventueel ook een korte wandeling door de omgeving te doen. De vergezichten die je vanuit het dorp hebt zijn werkelijk prachtig.

» meer over Limbourg

Soiron

Sorin is een klein dorp in de provincie luik in de Belgische Ardennen. Soiron is onderdeel van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie en behoord tot de mooiste dorpjes van Wallonië.

Het dorp is gesticht in het eerste deel van de elfde eeuw tegelijkertijd met het naburig gelegen dorp Olne. Tot de gemeentelijke herindeling van 1977 is Soiron een zelfstandige gemeente gebleven. Sindsdien is het dorp onderdeel van de gemeente Pepinster. Net buiten het dorp ligt het kasteel van Sclassin.

» meer over Soiron

Theux

Theux is een ruim tienduizend inwoners tellende gemeente in de Belgische provincie Luik. Het grootste dorp is Theux zelf, dat een prachtige historische kern heeft.

Theux ligt in een dal op een hoogte van ongeveer driehonderd meter boven de zeespiegel. Centraal in Theux ligt het hoofdplein van het dorp: La Place du Perron. Aan dit plein en in een aantal omringende straten liggen enkele goed geconserveerde huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Helaas heeft de oude structuur van het dorp geen rekening gehouden met de komst van automobielen. Daarom is er in Theux eenrichtingsverkeer ingesteld op de Place du Perron, de Rue Chinrue en de Rue de la Chaussée. Door de vele auto’s die over het Place du Perron rijden (en er ook geparkeerd staan) komt dit fraaie plein helaas minder goed uit de verf dan het had kunnen doen.

» meer over Theux

Wanne

Het dorp van de hijgende fietser. Wanne ligt in de provincie Luik en is een deelgemeente van Trois-Ponts. Zo gauw het weer wat beter wordt kom je ze op ieder moment van de dag tegen in Wanne.

Zittend op het terras van de plaatselijk auberge, leunend tegen muur van het kerkhof of neergeploft op één van de bankjes. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien het een hele toer is om het dorp per fiets te bereiken. Vooral de beklimming vanuit Grand Halleux die ieder jaar in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik  zit is een ware kuitenbijter. Wanne ligt tenslotte op bijna 500 meter hoogte. Wanne is ook te bereiken via de klim vanuit Trois-Ponts en vanuit Stavelot. Vanuit Trois-Pont  beklimt men de Côte d’Aisomont. In Stavelot kan men kiezen welke klim men neemt om hier terecht te komen. De zware klim via de Côte de Stockeu langs het Eddy Merkcs monument of de vriendelijkere route de Wanne en vervolgens de pittige Wanneranval. Eenmaal boven en bijgekomen kan men hier genieten van het prachtige uitzicht wat het dorp te bieden heeft.

» meer over Wanne