Veneto

Italië

Veneto is een regio in het noordoostelijke deel van Italië. Veneto grenst in het noorden aan Oostenrijk en in het zuiden aan de Golf van Venetië wat een onderdeel is van de Adriatische Zee. De regio is opgedeeld in zeven provincies, Venetie is de hoofdstad. Andere grote en bekende steden in de Treviso, Verona en Belluno. In het noordwestelijke deel van de regio ligt het Gardameer die samen met de stad Venetië de belangrijkste toeristische trekpleisters van de regio vormen. Naast deze grote en bekende steden zijn er in Veneto tal van bijzondere, mooie en authentieke dorpjes te vinden. Net als in de andere delen van Italië hebben de dorpjes van Veneto allemaal een eigen karakter en een eigen cultuur of het nu gaat om de eetgewoontes of om de cultuur. In het noordelijke deel van Veneto woont een kleine Duitstalige minderheid die lokaal bekend staat als de Zimbern. De dorpen en steden die in dit gebied liggen hebben eerder een Duitse uitstraling dan een Italiaanse. 

Door de diversiteit van de reio Veneto, de bergen in het noorden, de Povlakte in het centrale deel en de kuststrook in het zuiden verschillen de dorpen binnen de regio Veneto sterk van elkaar. Zo zul je in het noorden vooral pittoreske bergdorpjes tegen en in de omgeving van het Gardameer voornamelijk oude historische dorpen met bezienswaardigheden. 

Bardolino

Bardolino ligt in het zuidoosten van het Gardameer. Bardolino is één van de eerste plekken waar het hedendaagse toerisme aan het Gardameer ooit ontstaan is.

Bardolino kent een paar plekken die het dorp haar karakter geven. Ten eerste is er de onvermijdelijke haven met de daarop aansluitende wandelpromenade. De vrij open promenade met daaraan een aantal fraaie gebouwen en het nodige groen geven Bardolino die typische sfeer die je aan het Gardameer mag verwachten. Het tweede sterke punt van Bardolino is de Piazza Matteotti. Dit langgerekte plein loopt van de haven naar de statige kerk Santi Nicole e Severo. De voorkant van deze kerk is voorzien van indrukwekkende zuilen die het bouwwerk haar typisch Italiaanse karakter geven. Wie een kijkje in de kerk wil nemen die kan dat gratis doen.

» meer over Bardolino

Garda

Het karakteristieke Garda is een dorp gelegen aan de oostelijke oever van het Gardameer.   Het meer is in 768 vernoemd naar het nieuwe graafschap Garda dat toen ontstond.

Garda behoort met Bardolino en Lazise tot de belangrijkste toeristische plaatsen aan de zuidoostelijke kant van het Gardameer. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten van Garda. Wie de auto parkeert op één van de parkeerterreinen aan de zuidkant van het centrum die zal in eerste instantie het gevoel krijgen dat Garda een dorpje is aan de Middellandse Zee. De lange wandelpromenade is een aaneenschakeling van terrasjes, geflankeerd door weelderige bomen.

» meer over Garda

Lazise

Zodra je bij de oude haven van Lazise binnenkomt ben je waarschijnlijk in één klap verkocht. Het kleine haventje met aan de ene kant terrasjes en aan de andere kant een oude kerk betovert je meteen.

Lazise is een dorp aan het Gardameer, gelegen in de regio Veneto. Lazise stamt uit de middeleeuwen. De ommuring en de kerk San Niccolò zijn overblijfselen uit die tijd, waarin Lazise een belangrijke handelsplaats was. Dit was de tijd dat de stad Venetië één van de belangrijkste handelssteden van Europa was. Lazise profiteerde mee van deze positie van de stad op palen. In de afgelopen eeuwen is Lazisse ingeslapen. Het toerisme heeft ervoor gezorgd dat Lazise weer een groot deel van de grandeur van weleer teruggewonnen heeft.

» meer over Lazise

Malcésine

Een typisch voorbeeld van een fraai dorp dat helaas daardoor erg veel bezocht wordt, waardoor je de innerlijke schoonheid niet altijd meer ziet. Dat is Malcésine. Vooral op zondag kan het erg druk zijn in het dorp.

Malcésine ligt aan de oostoever van het Gardameer. Beter gezegd: Malcésine is een dorp dat prachtig gelegen is tussen het Gardameer en de bergketen Monte Baldo. Een vrij groot deel van het jaar is de Monte Baldo voorzien van witte bergtoppen, wat het plaatje nog meer betoverend maakt. Een deel van de drukte in het dorp is toe te dichten aan de aanwezigheid van de Monte Baldo. Vanuit Malcésine vertrekt immers de kabelbaan die je uiteindelijk tot een hoogte van maar liefst 1760 meter boven zeeniveau brengt. Als je wilt kun je ook al op ongeveer één derde uitstappen. Daar is een tussenstation waar je over dient te stappen. Per kabelbaankar kunnen maximaal 80 personen tegelijkertijd vervoerd worden. Dat zorgt ervoor dat de wachttijd op de drukke momenten op kan lopen tot meer dan een uur.

» meer over Malcésine

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda is een dorp gelegen in de regio Veneto. De vestingplaats met goed geconserveerd historisch centrum behoort tot de populairste plaatsen aan het Gardameer.

Op het moment dat je Peschiera vanuit het noordoosten binnen komt rijden vraag je je af of het wel een dorp is. Ook vraag je je af of het überhaupt een mooie plek is. Langs de drukke weg passeer je eerst een aantal grote winkels, borden die verwijzen naar McDonalds en naar een erotische winkel. Niet direct het beeld dat je van een schilderachtig dorpje hebt. Dit verandert echter spontaan zodra je het water passeert en de oude vestingmuren ineens op ziet doemen. Door de oude stadspoort rijdt je naar de zuidkant van het centrum van Peschiera. Op dat moment wil je maar één ding: je auto parkeren en Peschiera verkennen.

» meer over Peschiera del Garda

Torri del Benaco

Torri del Benaco is een klein dorpje in de regio Veneto aan het Gardameer. Het dorp is voornamelijk bekend om de burcht van Torri del Benaco. Deze historische burcht is bijzonder goed bewaard gebleven en geopend voor het publiek.

Torri del Benaco is een oud dorp. Volgens sommige schattingen was er op deze plaats in tweeduizend jaar voor Christus al permanente bewoning. Tijdens verschillende opgravingen zijn er unieke bodemvondsten gedaan. De naam Torri del Benaco is terug te herleiden naar de Latijnse naam van het Gardameer, Lacus Benacus. Ten tijde van het Romeinse Rijk bloeide het stadje op. Aan deze weelde kwam een eind na de val van het Romeinse Rijk. Als je tegenwoordig een wandeling maakt door het prachtige historische dorpje dan voel je de geschiedenis van het dorp.

» meer over Torri del Benaco