Fuerteventura

Fuerteventura is één van de Canarische Eilanden. Fuerteventura is na Tenerife het grootste eiland van deze archipel. Het eiland heeft het toerisme als belangrijkste bron van inkomsten, waardoor de drukste plaatsen weinig authenticiteit kennen. Toeristen verblijven vooral in drukkere badplaatsen zoals Corralejo, Caleta de Fuste en Jandía. Wie erop uit trekt die zal ontdekken dat Fuerteventura redelijk wat dorpen kent die de moeite waard zijn. De meeste van deze dorpen zijn in twee categorieën in te delen: vissersdorpen en agrarische dorpen. Wij hebben op deze site een aantal van de mooiste dorpen op Fuerteventura er uit gepikt. Wie meer dorpen op Fuerteventura wil bekijken die kan dat doen op www.allesoverfuerteventura.nl. Daar staan ruim twintig plaatsen op beschreven.

El Cotillo

El Cotillo is een vissersdorp in het noordwesten van Fuerteventura. Het dorp ligt aan de meest ruwe kust die het eiland kent. Toch is El Cotillo ook bij strandliefhebbers erg geliefd. Dat dankt het aan de beschutte baaien die direct ten noorden van het dorp liggen.

In plaats van een langgerekt zandstrand heeft El Cotillo een grote verscheidenheid aan stranden. Het drukste strand ligt direct aan de noordkant van de dorpskern, waar een beschut zandstrand in de vorm van een halve cirkel voor vrijwel iedereen geschikt is. Hier vind je dan ook gezinnen met kinderen. Meer noordwaarts liggen nog een paar stukken strand die niet teveel golfslag kennen. Pas zodra je aan de noordkant komt, bij de vuurtoren van El Tostón, wordt de zee langs het strand echt ruw. De meest ruwe stukken strand zijn dan ook geliefd bij windsurfers en vooral bij kitesurfers.

» dorpen in El Cotillo

Tefia

Het had niet veel gescheeld of het dorp Tefia was een spookdorp geweest dat geen plek op mooistedorpjes.nl verdiend had. Tegenwoordig is het dorp bijna één groot openluchtmuseum waar je het traditionele leven op Fuerteventura kunt bewonderen.

Tefia bestaat uit een aantal huizen dat redelijk verspreid van elkaar ligt. De meeste hadden dan ook een rol als boerderij. De opkomst van het toerisme eind vorige eeuw heeft ervoor gezorgd dat veel boeren hun geluk gingen beproeven aan de kust. Werken in het toerisme was immers minder zwaar dan werken op het land. Een baan in het toerisme betekende ook financiële zekerheid. Tefia begon daardoor leeg te stromen. Dankzij financiele steun van de Europese Unie is het tij gekeerd. Boerderijen werden gerestaureerd en van een groot deel van het dorp werd een ecomuseum gemaakt.

» dorpen in Tefia

Vallebrón

Het geluid van kippen, geitenbellen, een enkele vlieg en soms een hond. Dat is alles wat je hoort als je in Vallebrón loopt. Af en toe passeert een auto het dorp die de rust doorbreekt. Vallebrón behoort tot de meest pure dorpen op Fuerteventura.

De reden dat we Vallebrón bezocht hebben is dat we er toevallig terechtkwamen. Op zoek naar het uitzichtpunt van Vallebrón (Mirador de Vallebron) reden we iets te ver door, waardoor we automatisch terechtkwamen in het dorp. De weg vanuit het westen richting Vallebrón voert je via een kronkelige weg naar een geasfalteerde doorgang door de Grande Valle oftewel de grote valei. Aan weerskanten van de weg steekt het vulkanisch gebergte omhoog. Eenmaal in Vallebrón aangekomen zie je vanuit de auto niet direct de schoonheid van het dorpje. De aandacht werd echt getrokken door een huis waarbij de begroeiing in het hekwerk bestond uit struiken met bloemen in allerlei kleuren. Deze symfonie van kleur moest op de gevoelige plaat vastgelegd worden.

» dorpen in Vallebrón

Vega de Rio Palmas

Op de weg van Betancuria naar Pájara kom je het kleine dorpje Vega de Rio Palmas tegen. Dit dorp is nog heerlijk ongerept heeft de authentieke uitstraling waar je op vakantie naar zoekt.

Centraal in het dorp ligt het Sanctuario de la Vega, een uit de zeventiende eeuw stammend kerkje dat gewijd is aan de eilandheilige Virgin de la Peña. De kerk is vrij toegankelijk. Wel wordt aan toeristen gevraagd om uit respect voor de kerk geen flits te gebruiken bij het fotograferen. Voor de kerk is er een eenvoudig dorpsplein, waar je geregeld op de aanwezige bankjes wat lokale bewoners aantreft die de politiek en andere dingen van de dag bespreken.

» dorpen in Vega de Rio Palmas