Puglia

Italië

Puglia of zoals het de regio in Nederland bekend is Apulië is te vinden het uiterste zuiden van het Italië, ofwel de hak van Italië. De regio staat bekend om zijn prachtige dorpen, bijzondere steden, bewogen geschiedenis en het heerlijk eten. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun sporen in de regio achtergelaten, zo is Leuca veroverd geweest door de Ottomanen en hebben ver daarvoor de Grieken en Romeinen door de regio getrokken. De grootste en belangrijkste stad van de regio is Bari, dit is de hoofdstad van de regio. Vanuit Bari vertrekken dagelijks boten naar bestemmingen aan de andere zijde van de Adriatische Zee. De twee bekendste zijn Bar in Montenegro en Dubrovnik in Kroatië. Andere noemenswaardige steden zijn Trani, Lecce, Gallipoli en de industriële hoofdstad van de regio Tarente.

Puglia heeft een warm mediterraan klimaat, waardoor de zomerperiode warm en overwegend droog is. Vanwege de soms hete dagen in juli en augustus, vormen de maanden mei, juni en september de beste reistijd voor Puglia.

De bekendste bezienswaardigheid van Puglia is het kasteel van del Monte. Dit bijzondere achthoekige kasteel is terug te vinden op de Italiaanse euromunt van één cent. Het beroemdste dorp van Puglia is Alberobello. Dit bijzondere dorp staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In het dorp zijn de voor deze regio zo bekende trulli te vinden. Deze kleine ronde leistenen huizen zijn uniek voor Puglia. De trulli in Alberobello zijn de populairste toeristische bestemming van de Apulië. Jammer genoeg is het in het dorp altijd zo vol met toeristen dat de trulli wel iets van hun glans hebben verloren.

Alberobello

Het dorpjes Alberobello is te vinden in het hart van de regio Puglia. Alberobello is het bekendste en meest toeristische dorp van de regio. Het dorp dankt zijn bekendheid aan de Trulli.

In Alberobello is de grootste concentratie van de trulli in heet Puglia te vinden. Twee complete wijken in het dorp bestaan uit deze bijzondere bouwwerken. Deze twee wijken, Rione Monti en Aia Piccola zijn beide vanwege hun historische belang terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Naast de vele gewone trulli, zijn er in de wijken ook een Siamese trullo, een trullo van twee verdiepingen en een kerk die inspireert is op trulli te vinden. In totaal zijn er ongeveer duizend trulli’s in de twee wijken te vinden.

» meer over Alberobello

Gallipoli

Het dorpje Gallipoli is te vinden op een eilandje voor de kust van Puglia. Het schiereiland is via een brug verbonden met het vaste land. Ooit was Gallipoli een van de belangrijkste havens van Italië.

Aan het einde van de negentiende eeuw worden vanuit Gallipoli de schepen naar alle grote steden in Europa gestuurd om ze te voorzien van olie. Deze werd gebruikt om de straten en de huizen van de steden te verlichten. Tijdens deze periode had iedere Europese grootmacht wel een consulaat op het eiland. De straten werden gevuld met alle Europese talen en Gallipoli groeide uit tot een machtige en rijke havenstad. Deze tijden heeft het dorp al lang achter zich gelaten, maar er zijn nog steeds behoorlijk wat resten deze bloeiperiode te vinden.

» meer over Gallipoli

Locorotondo

Locorotondo is een prachtig wit dorp gebouwd bovenop een heuvel waarvan je prachtige uitzichten hebt over de laaglanden van Puglia. In de zomermaanden zijn de smalle witte straatjes gevuld met toeristen.

Door de hogere ligging van het dorp zie je Locorotondo al ver voordat je er bent liggen. Vanuit de verte lijkt Locorotondo een wirwar van witte huisjes die bovenop een heuvel zijn geplakt. Eenmaal in het dorp wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Anders dan in de meeste dorpen hebben de oude huizen in Locorotondo een scherp puntdak met kalkstenen dakpannen. Zo goed als alle huizen in het dorp zijn witgekalkt wat voor een bijzondere homogene uitstraling zorgt. De enige kleuren die in het dorp te ontdekken zijn worden gevormd door de bloemen aan de balkons en de meestal groen geschilderde deuren en ramen. De enige uitzondering hierop is een rood met geel geschilderd huis op de Piazza Vittorio Emanuele.

» meer over Locorotondo

Ostuni

Het dorpje Ostuni kun je al op grote afstand zien liggen. De witte huisjes van het dorp torenen hoog boven de omgeving uit.  Het dorpje ligt in de provincie Brindisi in de regio Puglia.

Ostuni wordt ook het wel het witte dorp genoemd. Op zo’n 8 km van de Adriatische kust zie je dit mooie witte dorpje dan ook al van ver liggen. De inwoners van Ostuni kalken ieder jaar hun dorp weer op nieuw wit. Het enige afwijkende gebouw is de kathedraal. In het oude centrum kun je eindeloos door de smalle witte straatjes dwalen. Af en toe wordt je wandeling onderbroken door een fantastisch uitzicht op de omgeving of in de verte de Adriatische kust. De fleurige bloembakken en buiten hangende was zorgen voor kleurrijke details en fotogenieke plaatjes.

» meer over Ostuni

Otranto

Otranto is een klein dorp aan de zuidkust van de regio Puglia. Het dorp staat bekend als duikspot en om zijn bewogen geschiedenis. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn het kasteel en de kathedraal.

In de vijftiende eeuw was Otranto een bloeiende havenplaats dat volop profiteerde van zijn tactische ligging aan de Italiaanse kust. Dit veranderde toen de Ottomanen de kust van Otranto aanvielen. Ze hadden Otranto in hun vizier gekregen nadat ze waren verslagen bij Rhodos. Na herhaaldelijke aanvallen lukte het de Ottomanen Otranto te bezetten. Toen de inwoners van de stad zich niet wilde bekeren tot de islam werden van achthonderd van hen het hoofd afgehakt. De stoffelijk resten van een deel van deze martelaars zijn vandaag te zien in de kathedraal van Otranto.

» meer over Otranto

Presicce

Precisse is een prachtig klein dorpje in het zuidwestelijke deel van Puglia. Het is een redelijk onbekend dorp dat het keurmerk I borghi più belli d’Italia draagt en behoort officieel tot de mooiste dorpen van Italië.

De belangrijkste rede dat Presicce op deze lijst is terug te vinden is de barokke architectuur van het dorp. Een wandeling door het dorp voelt als een kleine reis door de tijd. Als je goed kijkt zie je overal in het historische centrum van het dorp, restanten van de barokke periode. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat niet alle historische gebouwen in het dorp even goed onderhouden zijn. Hierdoor verliest Presicce wel iets van zijn glans.

» meer over Presicce

Santa Maria di Leuca

Het dorpje Santa Maria di Leuca ligt in het uiterste zuidwestelijke deel van het vaste land van Italië. Hierdoor staat het dorp bekend als “finubus terrae” het einde van de wereld. Het dorp staat bekend om zijn vuurtoren en de zeegrotten.

Santa Maria di Leuca is al sinds het begin van de vorige eeuw een geliefde vakantiebestemming. Met name door de rijkere families die in deze regio woonden, zij lieten prachtige villa’s bouwen langs de kust. Dit natuurlijk in de voor die periode zo populaire Art Nouveau of Neo-Moorse-stijl waardoor het dorp een statige uitstraling kreeg. Dit gevoel wordt versterkt door de prachtige met palmbomen versierde boulevard en de chique strandtenten.

» meer over Santa Maria di Leuca

Specchia

Het dorpje Specchia is een klein dorp in het uiterste zuidwesten van de regio Puglia. Het dorp behoort officieel tot de mooiste dorpen van Italië en is terug te vinden op de I borghi più belli d’Italia.

De belangrijkste rede dat het dorp op deze lijst is terecht gekomen, is dat het de laatste paar eeuwen nauwelijks veranderd is. Tijdens een wandeling door het dorp zijn het alleen de geparkeerde auto’s die verraden dat je niet terug in de tijd bent gegaan. Ooit was Specchia door zijn ligging op een veilige plaats bovenop een heuvel, een toevluchtsoord als de kusten van Puglia werden aangevallen. De bewoners die aan de kust leefden vluchten naar het binnenland richting Specchia op de vlucht voor de Ottomanen, Saracenen en andere indringers. Specchia werd gesticht in de negende eeuw en kwam in de elfde eeuw onder invloed van de Noormannen.

» meer over Specchia