Madeira

Portugal

Net als op het Portugese vaste land zijn er op Madeira tal van prachtige en bijzondere dorpen te vinden. Op het eiland Madeira is eigenlijk maar één echte stad te vinden en dat is de hoofdstad Funchal. In deze stad woont ongeveer één derde van de totale bevolking van het eiland. De rest woont in kleine soms prachtige dorpen verscholen op alle uithoeken van het eiland. Het merendeel van de dorpen in Madeira zijn te vinden aan de zuidkust van het eiland, maar in het noorden zijn tevens enkele prachtige dorpen te zien.

Bijzonder om te zien is dat een groot deel van de dorpen in het binnenland van Madeira niet echt over een centrum beschikken. Vaak is er wel een klein pleintje met een oude kerk en dat is het dan ook wel. De mooiste dorpen van het eiland beschikken over een historisch centrum waarvan de straten bestraat zijn de voor Portugal zo typische zwart-witte mozaïektegels. Wil je zelf de mooiste dorpen van Madeira ontdekken dan kun je het beste een auto huren en het eiland verkennen. Houdt er dan wel rekening mee dat veel dorpen alleen via bergachtige wegen te bereiken zijn.

Calheta

Het dorpje Calheta is te vinden aan de zuidwestkust van Madeira. Het dorp ie één van de oudste plaatsen op het eiland. Naast prachtige stranden is er in het dorp ook een rumstokerij te vinden.

Het dorpje Calheta werd gesticht in 1430 door de eerste kolonisten die zich op Madeira vestigden. Van deze vroege bewoning is vandaag de dag nog maar weinig terug te vinden. Wel is er in het dorp een prachtige kerk te vinden. Deze kerk zou een replica zijn van de Sé kathedraal van Funchal. De binnenzijde van de kerk is rijkelijk versierd met muurschilderingen en er zou een prachtig houten tabernakel moeten staan. Helaas, was de kerk gesloten toen wij het dorp bezochten en hebben we dit niet met eigen ogen kunnen aanschouwen.

» meer over Calheta

Jardim do Mar

Het dorp Jardim do Mar, letterlijk vertaald, tuin van de zee is een van de mooiste dorpjes van Madeira. Het dorp is te vinden in het zuidelijke deel van Madeira. De wirwar van kleine straatjes zorgen voor een bijzonder effect

Als je door het historische centrum van Jardim do Mar aan het wandelen bent dan heb je eerder het gevoel dat je in een doolhof beland ben dan in een dorp. Overal zijn er kleine paadjes die leiden naar smalle trappen of nog kleinere steegjes. Je hebt continue het gevoel dat je de weg kwijt bent. Doordat de straatjes erg nauw zijn kun je ook niet goed om je heen kijken waardoor oriënteren moeilijk is. Gemotoriseerd verkeer in het dorp is niet mogelijk. De inwoners lopen met kruiwagen door het dorp om de boodschappen thuis te krijgen.

» meer over Jardim do Mar

Monte

Het dorpje Monte is misschien wel het bekendste en drukstbezochte dorp van Madeira. Het dorp is vanuit de hoofdstad vrij gemakkelijk te bereiken met de kabelbaan. Heb je last van hoogtevrees dan kun natuurlijk ook gewoon de bus nemen.

Het dorpje Monte is ontstaan aan het van de achttiende eeuw tijdens de koloniale periode van Madeira. De rijkere inwoners van de stad Funchal vluchtte de bergen in weg van de hitte, het lawaai en de geuren van de stad. Zei lieten hier verschillende weelderige tuinen aanleggen die vandaag de dag nog steeds tot de belangrijkste attracties van Monte behoren. De bekendste tuinen in Monte zijn de Monte Palace Tropical garden, de Quinta Jardins do Imperador en het Parque do Monte.

» meer over Monte

Porto Moniz

Het dorpje Porto Moniz is te vinden in het meest zuidwestelijk puntje van Madeira. Het dorp staat bekend om zijn prachtige natuurlijke vulkanische meren en om het kleine maar mooie aquarium.

Dit aquarium is vandaag te vinden in het historische Fort van João Batsta. Dit fort werd in 1730 gebouwd om het dorp en zijn inwoners te beschermen tegen aanvallen van piraten die indertijd de kusten van Madeira onveilig maakten. Het aquarium van Porto Moniz is niet al te groot, maar is zeker het bezoeken waard. Met name het grote bassin met roggen en haaien is erg indrukwekkend. Verder zijn er verschillende kleine aquaria te zien met bijzondere vissen. Je kunt een combinatieticket kopen en voor iets meer ook het Living Science Center bezoeken. Dit Living Science Center is gevestigd in een prachtig pand, maar dit was dan ook het enige wat indruk maakte.

» meer over Porto Moniz

Ribeira Brava

Het dorpje Ribeira Brava behoort tot de mooiste en oudste dorpen van Madeira. Met name het kleine historische centrum van het dorp met de prachtige parochiekerk ‘Igreja de São Bento”is erg de moeite waard.

Het dorp Ribeira Brava, vrij vertaald “wilde stroom” is vernoemd naar de rivier die langs het dorp loopt. Het dorp wordt al permanent bewoont sinds het begin van de vijftiende eeuw. Indertijd waren er rondom Ribeira Brava al verschillende suikerrietplantages te vinden. In de kleine straatjes in het historische centrum van het dorp lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Alleen de winkels waar voornamelijk toeristische artikelen verkocht worden verraden dat we in het hier en nu zijn. Het plein voor de ‘Igreja de São Bento” met zijn prachtige zwart-witte mozaïeken mag je zeker niet overslaan.

» meer over Ribeira Brava

Santa Cruz

Het dorpje Santa Cruz ligt aan de zuidzijde van het eiland Madeira onder de rook van het vliegveld van Madeira. Dit is misschien wel de laatste plaats waar een mooi dorp zou verwachten, toch behoort Santa Cruz tot de mooiste dorpen van Madeira.

Het dorp ligt letterlijk pal naast de luchthaven van Madeira. Als de wind uit de juiste richting komt kun je in het dorp dan ook de vliegtuigen vlak over zien vliegen. Aangezien er niet ontzettend veel vliegtuigen landen per dag is het ook niet heel storend. Ondanks zijn ligging is, Santa Cruz een opvalland rustig en vredig dorpje dat beschikt over een leuke overdekte markt, een prachtig stadhuis en een bijzondere kerk. Met name de kerk van Santa Cruz is erg bijzonder. Volgens sommige bronnen zou hij door dezelfde architect ontworpen zijn als de kathedraal van Funchal, wat gezien wordt als de mooiste kerk van Madeira.

» meer over Santa Cruz

Santana

Santana is een dorpje in het noordoostelijke deel van het eiland Madeira. Het dorp ligt in het heuvelachtige binnenland van Madeira niet ver van de noordoostkust. Santana staat bekend om zijn typische huisjes.

Deze huisjes hebben ervoor gezorgd dat Santana is uitgegroeid tot één van de bekendste toeristische dorpen op Madeira. Er zijn maar weinig dagtochten in dit deel van het eiland die dit dorp niet aandoen. De Palheiros zoals deze typische driehoekige huisjes heten zijn dan ook wel erg bijzonder. In het centrum van het dorp naast het gemeentehuis staan er enkele die op één na niet meer bewoond worden. De rest van de Palheiros zijn momenteel in gebruik als winkel. Je kunt er typische producten van Madeira kopen.

» meer over Santana

São Vicente

Het dorp São Vicente is te vinden het noordelijke deel van het eiland. Ondanks het feit dat São Vicente aan de kust ligt, heb je het gevoel dat je in een bergdorpje rondloop. Dit komt doordat het dorp zich van de kust heeft afgekeerd.

Vanaf het water zou het dorp ook niet te zien zijn om zo te kunnen ontsnappen aan plunderende piraten en andere aanvallen vanaf de Atlantische Oceaan. De historische kern van São Vicente is klein en heeft door de eeuwen heen zijn authentieke karakter weten te behouden. Zeker het straatje tegenover de Igreja Matriz de São Vicente waar nog steeds de witgekalkte huisjes met donkergroene luiken, deuren en balkons en de ossenbloedrode lateien en kozijnen te vinden zijn.

» meer over São Vicente