Ibiza

Spanje

De aandacht op televisie en in de bioscoop voor het eiland Ibiza heeft ervoor gezorgd dat Ibiza tot de topbestemmingen is gaan horen onder Nederlandse toeristen die in de zomermaanden op vakantie gaan. Per week vliegen duizenden Nederlanders richting de verschillende bestemmingen op Ibiza. Het mooie van Ibiza is dat het eiland verschillende gezichten heeft. Aan de ene kant is Ibiza spiritueel te noemen, aan de andere kant heb je het uitgaansleven dat Ibiza zoveel bekendheid gebracht heeft. De typische Ibizasound is een begrip geworden binnen de muziekindustrie. Al jarenlang vliegen bekende DJ’s naar Ibiza om muziek te draaien in de vele clubs die het eiland telt.

Voor wie geen zin heeft in al die drukte heeft Ibiza ook een rustige kant. Er zijn plekken waar je nog ongestoord kunt genieten en chillen, zonder dat andere mensen die rust verstoren. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat dit in het echte hoogseizoen wel iets lastiger is. 

Op de website www.ibizavoorbeginners.nl lees je uitgebreide informatie en tips over Ibiza en de plaatsen op Ibiza. 

Cala Vadella

Cala Vadella is eigenlijk een strand, waarbij de hoeveelheid voorzieningen zo groot is geworden dat er uiteindelijk sprake is van een klein dorpje. Cala Vadella is geconcentreerd rondom het fijne zandstrand.

Cala Vadella ligt in het zuidwesten van het eiland Ibiza, op ongeveer 8 kilometer rijden van het dorp San Josep. Je bereikt Cala Vadella via vrij bochtige wegen, waarbij je wel wat hoogteverschillen voor je kiezen krijgt. Wie met een gehuurde ‘lelijke eend’ op pad gaat, moet zich afvragen of deze wegen wel geschikt zijn om met een ‘eendje’ te bereiden.

» meer over Cala Vadella

Cala de San Vicente

Cala de San Vicente, ook wel Cala de Sant Vicent genoemd, is een kleine badplaats gelegen in het noordoosten van het eiland Ibiza. Het is vernoemd naar de gelijknamige baai en strand.

De badplaats bestaat uit een bijna vierhonderd meter lang prachtig zandstrand, dat licht gebogen ligt rondom een baai met helder water zoals je dat eigenlijk in het Caribisch gebied verwacht. Het fijne zandstrand is alleen iets donkerder van kleur dan een gemiddeld tropisch strand zoals je ze aantreft op Aruba, Curacao of de Dominicaanse Republiek. Ook ontbreekt de typisch tropische begroeiing. Wel ligt er langs het dertig meter brede zandstrand een autovrije wandelpromenade.

» meer over Cala de San Vicente

Es Canar

Mijn persoonlijke mening is dat Es Canar eigenlijk niet tot de mooiste dorpjes van Ibiza behoort. Uit ervaring weet ik dat anderen daar anders over denken. We laten u als bezoeker oordelen.

Es Canar is een bescheiden toeristenbolwerk in het oosten van het eiland Ibiza. Het dorp is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstaan op een tekentafel. Vakantieclubs, commerciële panden, hotels en uitgaansgelegenheden liggen rondom een baai met een vrij lang maar smal zandstrand. Es Canar zal voor velen alles bieden wat ze zoeken op vakantie. Het dorp blinkt echter nergens in uit. Het is niet de hipste plaats van het eiland, je vindt er niet de mooiste stranden, hier zitten niet de beste beachclubs en dit is niet de beste plek om te winkelen. Het is middelmaat wat de klok slaat.

» meer over Es Canar

Playa d'en Bossa

Een heerlijk zandstrand van twee kilometer lang, hippe hotels en een levendig uitgaansleven zorgen ervoor dat Playa d’en Bossa voor jong publiek dé vakantiebestemming van Ibiza is.

Playa d’en Bossa heeft het langste zandstrand van het hele eiland Ibiza. Dat is de voornaamste reden dat de toeristenplaats hier ontwikkeld is. De gunstige ligging ten opzicht van het internationale vliegveld van Ibiza en van de clubs in omliggende dorpen en steden zorgen ervoor dat Playa d’en Bossa prima gesitueerd is op het eiland. Clubs op loopafstand, een discobus richting o.a. Sant Antoni de Portmany en prachtige baaien en beachclubs op 10 tot 20 minuten rijden. Wat heeft een mens nog meer nodig op vakantie.

» meer over Playa d'en Bossa

Sant Antoni de Portmany

Sant Antoni de Portmany is een toeristenplaats in het westen van het eiland Ibiza. Waarschijnlijk zullen redelijk wat mensen die San Antonio kennen hun wenkbrauwen fronsen als ze het dorp hier als één van de mooiste dorpjes van Ibiza vermeld zien staan.

Als we eerlijk zijn is Sant Antoni de Portmany niet direct een idyllisch dorp te noemen waar dichters van dromen en waar schilders door geïnspireerd raken. Onze bestemming zou Sant Antoni de Portmany ook niet zijn tijdens een vakantie op Ibiza. Er zijn andere plekken die onze voorkeur hebben. Het voormalige vissersdorp is uitgegroeid tot een badplaats waar vooral het beton van appartementen en hotels het straatbeeld bepalen. Daartussen vind je veel winkels en restaurants zoals je ze in elke Spaanse badplaats aan zou kunnen treffen. En toch komen ieder jaar duizenden toeristen, hoofdzakelijk uit Groot-Brittanië, naar Sant Antoni de Portmany. Dat is vanwege het strand en de ondergaande zon.

» meer over Sant Antoni de Portmany

Sant Carles de Peralta

Sant Carles de Peralta is een rustig dorp gelegen in het binnenland van Ibiza. Die rust wordt een keer per week verstoord door de hippiemarkt Las Dalias, die aan de rand van het dorp gehouden wordt.

Ieder zaterdag in de zomermaanden wordt het dorp overspoeld door toeristen die de Las Dalias hippiemarkt bezoeken. Deze druk bezochte hippiemarkt, die veelal gezien wordt als dé hippiemarkt van het eiland, trekt op zaterdagen duizenden bezoekers. Las Dalias ligt niet in het centrum van het dorp, maar wordt gehouden iets ten zuiden van Sant Carles de Peralta. Op die dagen parkeer je tegen betaling op een van de parkeerterreinen die rondom Las Dalias te vinden zijn.

» meer over Sant Carles de Peralta

Santa Eulalia

Santa Eulalia del Río is een dorp gelegen aan de oostkust van het eiland Ibiza. Met ruim dertigduizend inwoners is de gemeente één van de grotere plaatsen op Ibiza.

Santa Eulària des Riu is de Nederlandse benaming voor Santa Eulalia del Río. De plaats is gezegend met prachtige stranden, een gezellige autovrije wandelboulevard en voldoende winkeltjes, bars en restaurants. Santa Eulalia del Río is echter een plek waar het ontbreekt aan een heftig uitgaansleven. Dit is een ideaal dorp voor gezinnen met kinderen en oudere koppels die niet op zoek zijn naar het heftige clubleven op Ibiza.

» meer over Santa Eulalia

Santa Gertrudis de Fruitera

Santa Gertrudis de Fruitera is een dorp dat in het geografische hart van het eiland Ibiza ligt. Het dorp wordt gezien als het centrum voor foodies vanwege de vele restaurants en winkeltjes met biologische producten.

Santa Gertrudis, zoals Santa Gertrudis de Fruitera vaak kortweg genoemd wordt, is ook eigenlijk het culinaire hart van Ibiza. In en rondom Santa Gertrudis worden diverse biologische producten geteeld en verkocht. Het hart van Santa Gertrudis wordt gedomineerd door een aantal goede tot zeer goede restaurants. Deze zijn gelegen rondom de uit 1797 stammende kerk. De façade van de kerk heeft al meerdere aanpassingen ondergaan, net als de klokkentoren.

» meer over Santa Gertrudis de Fruitera