Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eifel

Mooiste dorpjes van Eifel

De Eifel is een gebied in het westen van Duitsland dat onderdeel is van het middelhoge plateau Eifel-Ardennen. Het Eifelgebied bestaat deels uit het grensoverschrijdend natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het westelijke deel van dit park ligt in België. Hier overheersen veen en heidelandschappen. Andere delen van de Eifel zijn opmerkelijk bosrijk. Het gebied telt een groot aantal heuvels en toppen. Het hoogste punt is de Hohe Acht, die maar liefst op 747 meter boven zeeniveau uitkomt. Vanwege de hoogte zijn er in de wintermaanden verschillende plekken waar je bij de juiste weersomstandigheden aan wintersport kunt doen.

Het Eifelgebied is vrij waterrijk. Meerdere rivieren stromen door dit gebied. Verder zijn er verschillende meren terug te vinden in de Eifel. Vaak betreft het kratermeren, die ontstaan zijn op het moment dat het vulkanisme hier het gebied vormgaf. Er is hier nog steeds sprake van geologische activiteit. Op dit moment is dat amper merkbaar, maar wetende dat er iedere 10 tot 20 duizend jaar uitbraken plaatsvinden en de laatste ongeveer tienduizend jaar geleden is, betekent dat binnen nu en een paar duizend jaar er een aanzienlijke kans op uitbarstingen is. Vooralsnog is de vulkanische activiteit beperkt tot een beperkte stijging van het oppervlakte en de koudwatergeiser Wallende Born in het dorpje Wallenborn.

Behalve de mooie glooiende landschappen, telt de Eifel talrijke mooie dorpjes. Deze plaatsen kennen vaak hun oorsprong in de middeleeuwen. Dat is goed te zien aan de stratenpatronen, de stadstorens en de stadsmuren die op sommige plekken nog zeer mooi intact zijn. Daarnaast telt de Eifel een groot aantal burchten, die vaak tot ruïnes gereduceerd zijn. Kenmerkend voor de regio zijn de vakwerkhuizen. Met name in plaatsen als Monschau, Bad-Münstereifel en Monreal kun je tal van prachtige voorbeelden zien van deze bouwstijl waarbij houten balken zorgen voor de versteviging van de muren.

Ahrweiler

Rijnland-Palts

Het ommuurde plaatsje Ahrweiler is het middeleeuwse deel van de grotere gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler. De historische kern is eigenlijk een groot openluchtmuseum.

Bad-Münstereifel

Noordrijn-Westfalen

In  het zuidwestelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt het stadje Bad-Münstereifel. Het is een prachtige levendig stadje waar de tijd sinds de middeleeuwen lijkt stil te hebben gestaan.

Blankenheim

Noordrijn-Westfalen

Blankenheim is een klein stadje in het zuidwestelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het stadje is bekend om de Ahrquelle en het Eifel museum Blankenheim.

Cochem

Rijnland-Palts

Het aan de Moezel gelegen plaatsje Cochem behoort tot de meest populaire toeristische trekpleisters binnen de regio Eifel. Dit is een typisch voorbeeld van een schilderachtig plaatsje met een geweldige ligging.

Kronenburg

Rijnland-Palts

Het middeleeuwse dorpje Kronenburg ligt helemaal in het zuiden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en behoort nog net tot het natuurpark Hoge Venen Eifel.

Monschau

Noordrijn-Westfalen

Al sinds het begin van de vorige eeuw is Monschau ontzettend geliefd als toeristische bestemming. Door de nabije ligging komen er vrij veel Nederlandse vakantiegangers.