Eifel

Duitsland

De Eifel is een gebied in het westen van Duitsland dat onderdeel is van het middelhoge plateau Eifel-Ardennen. Het Eifelgebied bestaat deels uit het grensoverschrijdend natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het westelijke deel van dit park ligt in België. Hier overheersen veen en heidelandschappen. Andere delen van de Eifel zijn opmerkelijk bosrijk. Het gebied telt een groot aantal heuvels en toppen. Het hoogste punt is de Hohe Acht, die maar liefst op 747 meter boven zeeniveau uitkomt. Vanwege de hoogte zijn er in de wintermaanden verschillende plekken waar je bij de juiste weersomstandigheden aan wintersport kunt doen.

Het Eifelgebied is vrij waterrijk. Meerdere rivieren stromen door dit gebied. Verder zijn er verschillende meren terug te vinden in de Eifel. Vaak betreft het kratermeren, die ontstaan zijn op het moment dat het vulkanisme hier het gebied vormgaf. Er is hier nog steeds sprake van geologische activiteit. Op dit moment is dat amper merkbaar, maar wetende dat er iedere 10 tot 20 duizend jaar uitbraken plaatsvinden en de laatste ongeveer tienduizend jaar geleden is, betekent dat binnen nu en een paar duizend jaar er een aanzienlijke kans op uitbarstingen is. Vooralsnog is de vulkanische activiteit beperkt tot een beperkte stijging van het oppervlakte en de koudwatergeiser Wallende Born in het dorpje Wallenborn.

Behalve de mooie glooiende landschappen, telt de Eifel talrijke mooie dorpjes. Deze plaatsen kennen vaak hun oorsprong in de middeleeuwen. Dat is goed te zien aan de stratenpatronen, de stadstorens en de stadsmuren die op sommige plekken nog zeer mooi intact zijn. Daarnaast telt de Eifel een groot aantal burchten, die vaak tot ruïnes gereduceerd zijn. Kenmerkend voor de regio zijn de vakwerkhuizen. Met name in plaatsen als Monschau, Bad-Münstereifel en Monreal kun je tal van prachtige voorbeelden zien van deze bouwstijl waarbij houten balken zorgen voor de versteviging van de muren.

Ahrweiler

Het ommuurde plaatsje Ahrweiler is het middeleeuwse deel van de grotere gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler. De historische kern is eigenlijk een groot openluchtmuseum.

Als je als bezoeker naar Ahrweiler komt, dan wordt je geacht om de auto buiten de historische dorpskern te parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen aangebracht waar je net buiten de prima intact zijnde stadsmuren je auto tegen betaling kunt parkeren. De Altstadt is alleen toegankelijk voor lokaal verkeer.

De eerste mensen die leefden op de plek waar nu Ahrweiler te vinden is, waren de Kelten. Dat was al ongeveer 2500 tot 3000 jaar geleden. Later waren het de Eburonen die zich hier begonnen te vestigen. Het duurde nog wel even voordat er sprake was van een serieuze nederzetting. Dat geschiede in de late middeleeuwen. Dit is de periode waarin er een parochiekerk gebouwd werd, er een duidelijke stratenstructuur ontstond en de eerste vakwerkhuizen gebouwd werden.

» meer over Ahrweiler

Bad-Münstereifel

In  het zuidwestelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt het stadje Bad-Münstereifel. Het is een prachtige levendig stadje waar de tijd sinds de middeleeuwen lijkt stil te hebben gestaan.

De oudste delen van de huidige stadsmuren van Bad-Münstereifel stammen uit het einde van de dertiende eeuw en het begin van de veertiende eeuw. Het eerste wat opvalt als je aan komt rijden bij het stadje zijn de stadsmuren en de prachtige gerestaureerde stadspoorten. In totaal zijn er nog vier van deze poorten te vinden en is er nog 1,6 kilometer van de originele stadsmuur aanwezig. Deze ommuren voor het grootste deel het historische centrum van Bad-Münstereifel. Vanaf de hoogst gelegen stadmuren heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

» meer over Bad-Münstereifel

Blankenheim

Blankenheim is een klein stadje in het zuidwestelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het stadje is bekend om de Ahrquelle en het Eifel museum Blankenheim.

Blankenheim is gesticht in het begin van de zevende eeuw door monniken uit de Abdij van Prüm. Een van de oudste nog bestaande gebouwen in het dorp is de Burcht van Blankenheim. De burcht is tegenwoordig in gebruik als jeugdherberg. De burcht staat bovenop een heuvel vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het dorp en de omliggende omgeving. Een bijzonder element van de burcht is de Tiergartentunnel. Deze tunnel is ontdekt aan het einde van de vorige eeuw en is een middeleeuws aquaduct. Deze zijn erg zeldzaam. Een deel van de tunnel kan tegenwoordig bezocht worden.

» meer over Blankenheim

Cochem

Het aan de Moezel gelegen plaatsje Cochem behoort tot de meest populaire toeristische trekpleisters binnen de regio Eifel. Dit is een typisch voorbeeld van een schilderachtig plaatsje met een geweldige ligging.

Cochem wordt enorm druk bezocht door met name Nederlandse, Belgische en Duitse toeristen. Het aandeel Franse bezoekers is lager dan dat je vanwege de geografische ligging zou verwachten. Onder Nederlanders geldt het slechts vijfduizend inwoners tekende Cochem tot de top 15 best bezochte plaatsen in Duitsland. De ligging direct aan de Moezel, in combinatie met de burcht Reichsburg die boven Cochem uittorent, zorgt voor een uitstraling die onbetaalbaar mooi is. De vakwerkhuizen en de verschillende wijnhuizen maken het feest compleet.

» meer over Cochem

Kronenburg

Het middeleeuwse dorpje Kronenburg ligt helemaal in het zuiden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en behoort nog net tot het natuurpark Hoge Venen Eifel.

Al je het lager gelegen deel van Kronenburg binnenrijdt, dan zul je je waarschijnlijk afvragen waarom dit dorpje op een site als mooistedorpjes.nl vermeld staat. Tot het moment dat je de Burgstrasse inrijdt en naar het hoger gelegen deel van Kronenburg gaat. Hier ligt de eeuwenoude dorpskern, waar de tijd vrijwel stilgestaan lijkt te hebben. Het oudste deel van Kronenburg stamt uit het jaar 1277. Het werd gesticht door de heren van Kronenburg. Inmiddels is dit geslacht al honderden jaren uitgestorven. De burcht is sindsdien door verschillende families bewoond, totdat de Fransen het eind achttiende eeuw veroverden en vernielden. Dit betekende het definitieve einde van de burcht. Je kunt nog slechts wat restanten zien staan bovenop de heuvel.

» meer over Kronenburg

Monschau

Al sinds het begin van de vorige eeuw is Monschau ontzettend geliefd als toeristische bestemming. Door de nabije ligging komen er vrij veel Nederlandse vakantiegangers.

Het plaatsje Monschau behoort tot de beste plekken om de typische vakwerkhuizen te bekijken. Er zijn weinig plekken waar je zo’n grote concentratie aan dit soort historische panden terug kunt vinden. De oorsprong van huizen die met deze bijzondere bouwtechniek gebouwd worden, gaat helemaal terug naar de dertiende eeuw. Toen begon men met het gebruiken van muren met een uit houten balken bestaande dragende structuur. Zo ook in Monschau dat eind twaalfde eeuw ontstond en in de dertiende eeuw een flinke groeispurt kreeg.

» meer over Monschau