Noordrijn-Westfalen

Duitsland

De deelstaat Noordrijn-Westfalen is de meest westelijk gelegen deelstaat van Duitsland en grenst aan zowel Nederland als België. De Nederlandse provincies Limburg, Gelderland en Overijssel en de Belgische provincie Luik grenzen aan deze Duitse deelstaat. In deze deelstaat die qua inwoners de vierde van Duitsland is liggen enkele prachtige grote steden zoals Münster, Bonn, Düsseldorf en Dortmunt. Maar er zijn in deze deelstaat ook tal van prachtige dorpen te vinden. Veel van de dorpen die in Nooordrijn-Westfalen te vinden zijn hebben door de eeuwen heen hun eigen karakteristieke karakter weten te behouden. Deze dorpen hebben hierdoor allemaal iets wat hun uniek maakt. Sommigen delen van de deelstaat staan bekend om hun prachtige outdoor activiteiten en hun mogelijkheden tot wintersport. De plaats Winterberg is hiervan het beste voorbeeld. In de meeste dorpen in Duitsland en in Noordrijn-Westfalen is er klein restaurant of een bierstube te vinden waar je kan genieten van de lokale specialiteiten en natuurlijk van het heerlijke Duitse bier.

Altena

Altena is een stadje in het Sauerland dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De burcht van Altena is de belangrijkste bezienswaardigheid van dit stadje aan de rivier de Lenne.

De Burcht Altena werd gebouwd in opdracht van het Hertogdom Berg in het begin van de twaalfde eeuw. Niet lang na de bouw van het kasteel verrees het stadje aan de voet van de burcht, aan de over van de rivier. De naam van het stadje en de burcht zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de Germaanse naam van de rivier de Lenne. De rivier de Lenne is de langste zijrivier van de Ruhr, hij ontspringt op de top van de Kahler Asten in Winterberg op een hoogte van 819 meter. Hij stroomt bij de stad Hagen in de Ruhr waarna de Ruhr in volume bijna verdubbeld.

» meer over Altena

Bad-Münstereifel

In  het zuidwestelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt het stadje Bad-Münstereifel. Het is een prachtige levendig stadje waar de tijd sinds de middeleeuwen lijkt stil te hebben gestaan.

De oudste delen van de huidige stadsmuren van Bad-Münstereifel stammen uit het einde van de dertiende eeuw en het begin van de veertiende eeuw. Het eerste wat opvalt als je aan komt rijden bij het stadje zijn de stadsmuren en de prachtige gerestaureerde stadspoorten. In totaal zijn er nog vier van deze poorten te vinden en is er nog 1,6 kilometer van de originele stadsmuur aanwezig. Deze ommuren voor het grootste deel het historische centrum van Bad-Münstereifel. Vanaf de hoogst gelegen stadmuren heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

» meer over Bad-Münstereifel

Billerbeck

Billerbeck is een klein stadje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Billerbeck is een bekende bedevaartsplaats in Duitsland. Ieder jaar trekken er vele duizenden bedevaartgangers naar deze stad toe.

Billerbeck ligt niet ver van de stad Münster vandaan hierdoor is Billerbeck een leuke tussenstop als je deze stad gaat bezoeken. Trek hier echter wel wat tijd voor uit aangezien het stadje zelf meer dan genoeg te bieden heeft. Denk hierbij aan het oude raadhuis, de Ludgerusdom, Haus Beckebans en de het uit de achttiende eeuw stammende gerechtsgebouw. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Billerbeck is de Johanniskirche.

» meer over Billerbeck

Blankenheim

Blankenheim is een klein stadje in het zuidwestelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het stadje is bekend om de Ahrquelle en het Eifel museum Blankenheim.

Blankenheim is gesticht in het begin van de zevende eeuw door monniken uit de Abdij van Prüm. Een van de oudste nog bestaande gebouwen in het dorp is de Burcht van Blankenheim. De burcht is tegenwoordig in gebruik als jeugdherberg. De burcht staat bovenop een heuvel vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het dorp en de omliggende omgeving. Een bijzonder element van de burcht is de Tiergartentunnel. Deze tunnel is ontdekt aan het einde van de vorige eeuw en is een middeleeuws aquaduct. Deze zijn erg zeldzaam. Een deel van de tunnel kan tegenwoordig bezocht worden.

» meer over Blankenheim

Monschau

Al sinds het begin van de vorige eeuw is Monschau ontzettend geliefd als toeristische bestemming. Door de nabije ligging komen er vrij veel Nederlandse vakantiegangers.

Het plaatsje Monschau behoort tot de beste plekken om de typische vakwerkhuizen te bekijken. Er zijn weinig plekken waar je zo’n grote concentratie aan dit soort historische panden terug kunt vinden. De oorsprong van huizen die met deze bijzondere bouwtechniek gebouwd worden, gaat helemaal terug naar de dertiende eeuw. Toen begon men met het gebruiken van muren met een uit houten balken bestaande dragende structuur. Zo ook in Monschau dat eind twaalfde eeuw ontstond en in de dertiende eeuw een flinke groeispurt kreeg.

» meer over Monschau

Tecklenburg

Tecklenburg is een schattig stadje gelegen net over de Duitse grens tussen Osnabruck en Munster. Dit maakt het ideaal voor wie een dagje Duitsland wil doen. Dankzij de vakwerkhuizen en het schilderachtige centrum waan je je direct veel verder weg.

De typische witte huizen zijn nu vaak ingenomen door winkeltjes waar je sfeervolle souvenirs, kunst en kitsch kunt kopen. Ook hebben diverse kunstenaars hun galerie in Tecklenburg. Mocht je dorstig zijn geworden van al dat struinen dan zijn er diverse biergartens en ook aan leuke restaurantjes geen gebrek.

» meer over Tecklenburg