Kreta

Griekenland

Kreta is het grootste en populairste eiland in Griekenland. Het toerisme heeft hier op sommige plaatsen het landschap voorgoed veranderd. Vooral aan de noordkust zijn er veel dorpen die uitgegroeid zijn tot enorme badplaatsen, waar hotels en horeca het echte karakter van de plaats hebben doen verdwijnen. Toch zijn er op Kreta nog heel veel mooie dorpen te vinden die hun ware karakter wel grotendeels hebben kunnen behouden. Het gaat hierbij vooral om de dorpen die niet aan de kust liggen en een aantal dorpen die aan de veel rustigere zuidkust van Kreta liggen.

Als je in de zomermaanden over Kreta reist dan kun je eigenlijk in ieder dorp en gehucht wel toeristen tegenkomen. Dat komt omdat de duizenden vakantiegangers die in de drukste maanden op Kreta verblijven massaal op zoek gaan naar pittoreske plaatsjes op het eiland. Hierdoor is de kans groot dat je in een anders zo rustig dorpje nu vooral andere toeristen tegenkomt. Wil je het echte Kreta leren kennen dan kun je de maanden juli en augustus beter vermijden. Wij vinden persoonlijk de maanden mei en september ideaal om de dorpen van Kreta te bezoeken. Deze twee maanden vormen de beste reistijd voor Kreta, als dorpen bezoeken tot je belangrijkste reisdoelen hoort. Het nadeel dat het weer wat minder stabiel is vinden we niet zo belangrijk. Liever een paar wolken op de foto dan een straatbeeld dat door groepen toeristen gedomineerd wordt.

Kreta telt veel dorpen die de moeite waard zijn. Het is dan ook lastig om ons te beperken tot een kleine selectie. Het liefst zouden we bijna alle dorpen op Kreta vermelden. Sommige dorpen staan er ook (nog) niet op, omdat we die nog niet persoonlijk bezocht hebben.

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Kreta en deze prachtige dorpen eens met eigen ogen te aanschouwen, neem dan eens een kijkje op Tui.nl. Op de website kom je de leukste en goedkoopste vakantie naar Kreta tegen.

Agia Galini

Van alle dorpjes die je aan de zuidelijke kust van Kreta aantreft behoort het deels op kliffen gebouwde vissersdorp Agia Galini absoluut tot de mooiste en sfeervolste plaatsen.

Agia Galini is een voorbeeld van hoe de transformatie van een eenvoudige vissersplaats naar een toeristendorp niet gepaard hoeft te gaan met een totale verminking van het uiterlijk van het dorp. Wie Agia Galini bezoekt die zal ervaren dat het Kreta-gevoel hier niet verjaagd is door de komst van de toeristen. Ik las op een site dat de naam Agia Galini in het Nederlands ‘Heilige Vrede’ betekent. Wie door de straten van het dorp loopt die zal het met me eens zijn dat deze naam grotendeels nog klopt. De rust wordt alleen af en toe verstoord door een Griek of toerist die iets luidruchtiger wordt als gevolg van teveel raki na een goede maaltijd.

» meer over Agia Galini

Agios Nikolaos

Het binnenmeer Voulismeni zorgt voor een extra dimensie aan Agios Nikolaos, waardoor deze plaats vaak genoemd wordt als één van de mooiste plaatsen op het Griekse vakantie-eiland Kreta.

Voulismeni, dat lokaal vaak simpelweg ‘The Lake’ genoemd wordt, is een diep meer dat vroeger door middel van een kunstmatig aangelegd kanaal verbonden is met de Egeïsche Zee. Het meer heeft een diepte van maar liefst 64 meter. Vroeger werd gezegd dat het meer zelfs bodemloos zou zijn. Dat komt mede omdat het meer in verhouding tot de diameter van amper 137 meter erg diep is. Lokaal gelooft men dat de Griekse godin Pallas Athena vroeger in het Voulismenimeer gezwommen zou hebben.

» meer over Agios Nikolaos

Analipsi

Analipsi is een badplaats in de buurt van Chersonissos. In tegenstelling tot het roemruchte Chersonissos is Analipsi (nog?) niet verpest door het massatoerisme dat in dit deel van Kreta welig tiert.

Toch is ook Analipsi wel wat veranderd. De komst van een grootschalig hotel heeft wel degelijk invloed gehad op de sfeer van het dorp. Volgens echte Analipsi-fans is het dorp daardoor een groot deel van haar charme verloren. Toch vinden wij dat Analipsi nog steeds iets authentieks heeft. Als je het centrum van het dorp bezoekt dan zou je bijna denken dat er amper toeristen komen. Het eigen plekje wat je laat zien dat ook Analipsi toeristisch is, is het toeristenwinkeltje.

» meer over Analipsi

Bali

Het dorp Bali behoort tot de mooiste dorpen langs de noordelijke kust van Kreta. Dat dankt het vooral aan de drie fraai gesitueerde zandstranden en het gezellige haventje.

Ooit was Bali niet meer dan een bescheiden vissersdorp. In de loop der jaren is het ooit een paar honderd inwoners tellende plaatsje uitgegroeid tot een topbestemming op Kreta. Helaas gaat Bali in het hoogseizoen een beetje ten onder aan haar eigen succes. De aantrekkingskracht van Bali zorgt ervoor dat toeristen uit omringende plaatsen ook naar Bali komen om hier te genieten van het strandleven. Op de stranden is er nog wel plek genoeg, alleen voor de huurauto’s waarmee de toeristen naar Bali gereden komen zijn er vrij weinig parkeerplaatsen beschikbaar. Vroeg naar Bali komen is daarom het devies, zeker in het weekeinde als ook de locals naar Bali rijden.

» meer over Bali

Matala

Matala is een bijzonder dorp aan de zuidkust van Kreta. Het is bekend vanwege de krijtrotsen waar   naar alle waarschijnlijkheid al tijdens de nieuwe steentijd holen in gemaakt zijn.

Zeker is dat de holen in de krijtrotsen van Matala gebruikt zijn als Romeinse of vroeg-Christelijke graven. Tijdens de Romeinse tijd was Matala de haven van de historische stad Gortys. Daarvoor diende Matala als de haven van Phaestus (op zijn Grieks als Phaistos geschreven). Eén van de grotten heeft de naam Brutospeliana. Dat is omdat volgens de legende de Romeinse generaal Brutus hier regelmatig verbleven zou hebben.

» meer over Matala

Mirtos

Volgens een aantal ervaren Kreta-reizigers staat het dorpje Mirtos symbool voor hét Kreta-gevoel. Geen massatoerisme, maar genieten van het relaxte leven op Kreta. Dat is Mirtos.

De eerste keer dat ik hoorde over Mirtos is rond 2002/2003. Als beheerder van een Kretaforum zag ik de naam regelmatig voorbijkomen. Mirtos werd genoemd als een plaats waar je het echte Kreta nog ervaart, maar waar wel de faciliteiten aanwezig zijn voor een geslaagde vakantie. Mirtos is dan ook steevast de verblijfplaats voor Kreta-puristen die wel willen genieten van strand en gezelligheid, maar geen zin hebben in een plek waar grote hotels, trendy bars en discotheken de authenticiteit verjaagd hebben.

» meer over Mirtos

Plaka

Plaka is een dorp dat je maar weinig in het aanbod van touroperators aan zult treffen. Dat is op zich al een basis voor een potentieel mooi dorp. De vistaverna’s en het uitzicht op Spinalonga zorgen ervoor dat Plaka dat ook is.

De meeste mensen die Plaka bezoeken die doen dat om van hieruit de boottocht naar het eiland Spinalonga te doen. Immers kost het vanuit Plaka slechts zo’n 7 tot 8 minuten om voet aan wal te zetten op de voormalige leprakolonie. Vanuit Elounda ben je al snel 20 minuten onderweg en de vaartijd vanuit Agios Nikolaos duurt minstens een half uur. Daar komt bij dat de kans groot is dat je in Plaka wel parkeerplek zult vinden terwijl het in die andere twee plaatsen een stuk lastiger zal zijn om de auto te parkeren. 

» meer over Plaka

Spili

Spili is een bergdorp op Kreta dat populair is onder toeristen. Spili wordt bijvoorbeeld als tussenstop gebruikt tijdens een aantal jeepsafari’s die op Kreta gehouden worden.

Er zijn meerdere redenen waarom juist Spili de moeite van het bezoeken waard is. Ten eerste is het dorp opmerkelijk groen. Dat komt vanwege de ligging aan de voet van het Kedros-gebergte, waardoor er in Spili meer water terecht komt dan in veel andere plaatsen. Ten tweede vind je hier het klooster van Spili. In tegenstelling tot sommige andere kloosters op Kreta is dit klooster nog volop in gebruik. Als je Spili vanuit de westelijke kant binnenrijdt dan trekt dit complex meteen de aandacht.

» meer over Spili