Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kreta

Mooiste dorpjes van Kreta

Kreta is het grootste en populairste eiland in Griekenland. Het toerisme heeft hier op sommige plaatsen het landschap voorgoed veranderd. Vooral aan de noordkust zijn er veel dorpen die uitgegroeid zijn tot enorme badplaatsen, waar hotels en horeca het echte karakter van de plaats hebben doen verdwijnen. Toch zijn er op Kreta nog heel veel mooie dorpen te vinden die hun ware karakter wel grotendeels hebben kunnen behouden. Het gaat hierbij vooral om de dorpen die niet aan de kust liggen en een aantal dorpen die aan de veel rustigere zuidkust van Kreta liggen.

Als je in de zomermaanden over Kreta reist dan kun je eigenlijk in ieder dorp en gehucht wel toeristen tegenkomen. Dat komt omdat de duizenden vakantiegangers die in de drukste maanden op Kreta verblijven massaal op zoek gaan naar pittoreske plaatsjes op het eiland. Hierdoor is de kans groot dat je in een anders zo rustig dorpje nu vooral andere toeristen tegenkomt. Wil je het echte Kreta leren kennen dan kun je de maanden juli en augustus beter vermijden. Wij vinden persoonlijk de maanden mei en september ideaal om de dorpen van Kreta te bezoeken. Deze twee maanden vormen de beste reistijd voor Kreta, als dorpen bezoeken tot je belangrijkste reisdoelen hoort. Het nadeel dat het weer wat minder stabiel is vinden we niet zo belangrijk. Liever een paar wolken op de foto dan een straatbeeld dat door groepen toeristen gedomineerd wordt.

Kreta telt veel dorpen die de moeite waard zijn. Het is dan ook lastig om ons te beperken tot een kleine selectie. Het liefst zouden we bijna alle dorpen op Kreta vermelden. Sommige dorpen staan er ook (nog) niet op, omdat we die nog niet persoonlijk bezocht hebben.

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Kreta en deze prachtige dorpen eens met eigen ogen te aanschouwen, neem dan eens een kijkje op Tui.nl. Op de website kom je de leukste en goedkoopste vakantie naar Kreta tegen.

Agia Galini

Kreta

Van alle dorpjes die je aan de zuidelijke kust van Kreta aantreft behoort het deels op kliffen gebouwde vissersdorp Agia Galini absoluut tot de mooiste en sfeervolste plaatsen.

Agios Nikolaos

Kreta

Het binnenmeer Voulismeni zorgt voor een extra dimensie aan Agios Nikolaos, waardoor deze plaats vaak genoemd wordt als één van de mooiste plaatsen op het Griekse vakantie-eiland Kreta.

Analipsi

Kreta

Analipsi is een badplaats in de buurt van Chersonissos. In tegenstelling tot het roemruchte Chersonissos is Analipsi (nog?) niet verpest door het massatoerisme dat in dit deel van Kreta welig tiert.

Bali

Kreta

Het dorp Bali behoort tot de mooiste dorpen langs de noordelijke kust van Kreta. Dat dankt het vooral aan de drie fraai gesitueerde zandstranden en het gezellige haventje.

Matala

Kreta

Matala is een bijzonder dorp aan de zuidkust van Kreta. Het is bekend vanwege de krijtrotsen waar   naar alle waarschijnlijkheid al tijdens de nieuwe steentijd holen in gemaakt zijn.

Mirtos

Kreta

Volgens een aantal ervaren Kreta-reizigers staat het dorpje Mirtos symbool voor hét Kreta-gevoel. Geen massatoerisme, maar genieten van het relaxte leven op Kreta. Dat is Mirtos.

Plaka

Kreta

Plaka is een dorp dat je maar weinig in het aanbod van touroperators aan zult treffen. Dat is op zich al een basis voor een potentieel mooi dorp. De vistaverna’s en het uitzicht op Spinalonga zorgen ervoor dat Plaka dat ook is.

Spili

Kreta

Spili is een bergdorp op Kreta dat populair is onder toeristen. Spili wordt bijvoorbeeld als tussenstop gebruikt tijdens een aantal jeepsafari’s die op Kreta gehouden worden.