Marche

Italië

De regio Marche, in Nederland ook wel bekend als Marken is te vinden in het centraal-oostelijke deel van Italië aan de Adriatische Zee. In het noorden grenst de regio aan de republiek San Marino. Het westelijke deel van de Marche wordt grotendeels gevormd door de Apennijnen. De hoogste piek in dit deel van het gebergte is met 2476 meter de Monte Vettore
De hoofdstad van de regio Marche is Ancona. Andere noemenswaardige steden in deze regio zijn Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Pesaro. De populairste plaatsen zijn te vinden aan de Adriatische Zee. De regio staat bekend om zijn uitgestrekte kiezelstranden. Toch verblijven de meeste toeristen er niet aan de kust, maar in het binnenland. De regio is erg populair voor het zogenaamde Agriturisme. Toeristen verblijven op boerderijen en eten er in veel gevallen. Deze accommodaties staan bekend om hun kleinschaligheid en het directe contact met de lokale bevolking.

Barbara

In het oosten van Italië, in de regio Marche, ligt het prachtige plaatsje Barbara. Het dorp heeft haar naam te danken aan haar patroonheilige, de heilige Barbara.

Barbara voldoet aan alle criteria die wij stellen voor een plek op onze website van mooiste dorpjes. De belangrijkste redenen zijn natuurlijk het geringe aantal inwoners van nog geen 1500 en het dorpse karakter in authentieke stijl die zo kenbaar is voor de regio Marche. Het dorp heeft een relatief groot oppervlak, waardoor het zeer dunbevolkt oogt. Naast een aantal mooie oude gebouwen is ook de landelijke omgeving, met onder andere de vele wijngaarden, zeker de moeite van het bezichtigen waard. Laat je dus verassen door de schoonheid van dit goed geconserveerde dorp en haar prachtige omgeving.

» meer over Barbara

Corinaldo

In de regio Marche lijkt het wel bezaaid met pittoreske dorpjes die tand des tijds uitstekend hebben doorstaan. Corinaldo mag zeker niet ontbreken wat ons betreft. Het dorp oogt zeer authentiek en ziet er nog uit zoals het er waarschijnlijk ook tweehonderd jaar geleden uitzag.

Ook voor Corinaldo hebben we geen moment moeten twijfelen of deze plaats wel een plek verdiende op onze website. Het dorp telt iets meer dan 5000 inwoners en heeft verder ook alle elementen om in aanmerking te komen voor de titel ‘mooiste dorpje’. Zowel van dichtbij als van iets verder af oogt het dorp als een prachtig restant van het Italiaanse leven in deze regio zoals het er enkele honderden jaren geleden zou moeten hebben uitgezien. Op het juiste moment van de dag is een panorama op dit historische dorp van ongekende schoonheid. Zeker wanneer de zon nog net het dorp in de aandacht zet en met een gouden gloed verguldt.

» meer over Corinaldo

Loreto

Marche is een regio die ook grenst aan de zee. Ook hier zijn een aantal prachtige authentieke dorpjes te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is het dorp Loreto dat ook bekend staat als een belangrijk katholiek bedevaartsoord.

Een aantal ingrediënten hebben ervoor gezorgd dat Loreto niet mag ontbreken op onze website van mooiste dorpjes. Zo telt het dorp rond de 12.000 inwoners en oogt het zeer authentiek. Al van grote afstand zie je het hoger gelegen Loreto aan de horizon verschijnen. Dit mede door de opvallende basiliek en andere historische elementen die al van buiten het dorp fraai ogen. Al deze factoren en nog velen meer hebben ervoor gezorgd dat Loreto een dorp is dat je zeker niet mag overslaan wanneer je de regio Marche bezoekt. Naast de authentieke uitstraling van veraf is ook de oude kern van het dorp zeer de moeite van het bezichtigen waard.

» meer over Loreto

Mondavio

Een werkelijke parel van de regio Marche is het prachtige dorpje Mondavio. Deze van oorsprong oude burchtstad wordt gekenmerkt door zijn prachtige ligging en het feit dat elementen van de oude vesting nog zo goed geconserveerd zijn.

Eén van de belangrijkste factoren voor een plek op de website van mooiste dorpjes is het inwonersaantal. Met een kleine 4.000 inwoners voldoet Mondavio in ieder geval elk aan deze voorwaarde. Natuurlijk is het kleine aantal inwoners alleen niet voldoende, maar de prachtige authentieke uitstraling van het dorp is meer dan genoeg een aanvulling om een vermelding op onze website waardig te zijn. Mondavio is een prima voorbeeld van een burchtstad die er bovendien uitziet alsof de tand des tijds het dorp al eeuwen uit zijn zicht heeft verloren. Hiermee is Mondavio zeer de moeite van het bezoeken waard wanneer je in de regio Marche verblijft.

» meer over Mondavio

Montecaretto

Een klein dorpje in de regio Marche dat door haar hogere ligging en de kenmerkende kathedraal al van grotere afstand te bewonderen is, is Montecaretto. Door de ligging en de prachtige typische kleuren van de oude gebouwen word je hier als een magneet naartoe getrokken.

Een kleine 2.200 inwoners telt Montecaretto. Daarnaast kan de ligging van het dorp spectaculair genoemd worden. Het gehele dorp is gesitueerd op een heuvel dat wordt gekenmerkt door groen en authentieke bebouwing. De Kathedraal valt door haar hoogste ligging het meeste op. Als we al deze kenmerken bij elkaar optellen kunnen we niet anders dan een ereplaats vrij te maken voor Montecaretto op onze website van mooiste dorpjes. Het zeer authentiek ogende dorp herbergt een aantal prachtige bezienswaardigheden die het een unieke bestemming maken om Montecaretto zeker niet over te slaan tijdens je bezoek aan de regio Marche.

» meer over Montecaretto

Osimo

Een lange geschiedenis is kenmerkend voor het plaatsje Osimo in de Italiaanse regio Marche. De vrij grote authentieke goed bewaard gebleven kern springt hier voornamelijk in het oog. Verder ligt het dorp in een prachtige groene omgeving waarin ze uitstekend contrasteert.

Hoewel Osimo ruim 30.000 inwoners telt hebben we toch vrij gemakkelijk kunnen besluiten dat het dorp een plek verdient op onze website van mooiste dorpjes. Dat komt vooral door het dorpse karakter van de prachtige oude kern van Osimo. Deze oogt zeer authentiek en herbergt bovendien sporen die 2.500 jaar teruggaan in de tijd. Ook valt op dat de oude kern zeer goed bewaard is gebleven. Zo is zo goed als de gehele stadsmuur nog te bewonderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de oude kern een oorspronkelijk Italiaans dorps karakter heeft gekregen. Binnen de muren staan een aantal prachtige oude gebouwen waarvan een aantal echte mooie bezienswaardigheden zijn.

» meer over Osimo

Ostra

Een van de prachtige dorpjes uit de regio Marche is Ostra. Het dorp dat sinds 1881 deze naam draagt kent een langere geschiedenis onder de naam Montebodio. Hoewel de naam Ostra ook verwijst vaan een oude Romeinse nederzetting, is dit niet dezelfde plaats.

Ostra ligt op prachtige groene locatie en wordt gekenmerkt door een fraaie oude kern die je al van een afstand ziet liggen op een groene heuvel. Ook telt dorp nog geen 7.000 inwoners, waardoor het wat ons betreft aan alle criteria voldoet om een plaats te krijgen op de website van mooiste dorpjes. Het dorp kent ook een lange geschiedenis en is volgens de legende een toevluchtsoord geweest voor mensen die in het jaar 1410 de oorspronkelijke Romeinse nederzetting Ostra ontvluchtten toen deze werd verwoest door de Visigoten. De nabijgelegen heuvel waar het huidige Ostra op te vinden is was in het bezit van de burger Bodio, waardoor het eeuwenlang ook de naam Montebodio heeft gehad.

» meer over Ostra

Serra San Quirico

In de regio Marche ligt de prachtige oude vesting plaats Serra San Quirico. Het dorp wordt gekenmerkt door haar ligging bovenop een heuvel, waarbij opvallend is dat de bouwwerken wat meer de hoogte ingaan en daardoor uniek ogen.

Met ongeveer 3.000 inwoners wordt wat ons betreft al aan belangrijk criterium voldaan voor een plaats op onze website van mooiste dorpjes. In ieder geval al met betrekking op het woord ‘dorpjes’. Als je dan ook nog kijkt naar het originele karakter van het dorp door de authentieke bebouwing weet je dat ook aan het woord ‘mooiste’ is voldaan. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig zicht over de groene omgeving waarin Serra San Quirico is gesitueerd. Naast de goed bewaard gebleven muren heeft de oude kern van het dorp nog een aantal interessante bezienswaardigheden.

» meer over Serra San Quirico

Sirolo

Een van de dorpen die direct gesitueerd is aan de kust van de regio Marche is Sirolo. Het dorp torent 125 meter boven de zeespiegel uit en is daarmee zowel vanaf zee als vanaf land prominent aanwezig in het prachtige groene landschap.

Als we kijken naar de kenmerken van Sirolo zijn er voldoende voorwaarden om het dorp een plaats te geven op onze website van mooiste dorpjes. Zo telt het dorp zo’n 4.000 inwoners en heeft zeker de oude kern een zeer authentiek karakter. Het is ook nog eens één van de meest oorspronkelijk ogende dorpen aan de kust van de regio Marche. Er zijn in deze regio werkelijk tal van authentieke dorpen, maar aan de kust is Sirolo toch zeker één van de meest in het oog springende dorpen. Laat je verassen door de prachtige oude gebouwen en stranden van Sirolo.

» meer over Sirolo