Corfu

Griekenland

Het eiland Corfu hoort tot de mooiste en drukstbezochte eilanden van Griekenland in de Ionische Zee. Net als Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Zakinthos, Kythira en Paxos hoort het eiland tot de Ionische eilanden. Op het eiland Corfu dat ook als Korfoe gespeld wordt leven iets meer dan honderdduizend inwoners. Ongeveer één derde hiervan woont in de hoofdstad Kerkyra, de rest in de verschillende kleine dorpjes verspreidt over het eiland. Het merendeel van de kustplaatsen op Corfu zijn toeristische badplaatsen waar voornamelijk hotels, resorts en restaurants te vinden zijn. Wil je het echte Corfu gaan ontdekken dan moet je de binnenlanden intrekken. Tussen het groen en verscholen in de bergen liggen er verschillende dorpjes waar het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. De oudste bewoners zitten op een bankje op het centrale plein in de zon terwijl ze argwanend de toeristen bekijken die langslopen. De mooiste dorpjes van Corfu zijn te vinden in de binnenlanden ver weg van de toeristen. Toch is het bijzonder leuk om deze “onontdekte” plekjes te bezoeken tijdens een vakantie op Corfu.

Afionas

Afionas is een prachtig bergdorpje in het noordwesten van Corfu. Het dorp kijkt uit over de kaap van Arila en staat bekend om zijn schitterende zonsondergangen. Het is een slaperig dorpje zoals je ze niet veel tegenkomt op Corfu.

Het dorpje Afionas heeft maar driehonderd inwoners en ligt op een hoogte van ongeveer driehonderd meter, wat het een van de hoogste dorpen van Corfu maakt. Vroeger was op de plaats waar nu het dorp te vinden is een wachtpost gebouwd om de inwoners van het eiland te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Nu kun je als toerist op een van de bankjes plaatsnemen en genieten van het unieke uitzicht. Het beste moment om dit te doen is bij een ondergaande zon. Zelf hebben we het dorp jammer genoeg niet op dat tijdstip kunnen bezoeken, maar we hebben uit betrouwbare bron dat de zonsondergang bij Afionas tot de mooiste van Corfu is.

» meer over Afionas

Benitses

Op het eiland Corfu, in het oostelijk deel, ligt het gezellige toeristische Benitses. Het dorpje ligt ongeveer 12 km ten zuiden van Corfu stad. Dat deze plaats populair is bij toeristen heeft te maken met een mix van mooie natuur, authentieke huisjes en enkele uitgaansgelegenheden.

Hoewel Benitses tegenwoordig vooral bekend staat als een toeristische badplaats, was dit in het verleden niet zo. Misschien is dit wel een van de belangrijkste ingrediënten waarom het dorp tegenwoordig zo populair is geworden. Van oorsprong was het namelijk klein vissersdorpje. In het begin kwamen toeristen hier vooral vanwege de authentieke uitstraling van het vissersdorpje. Dit veranderde in het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw toen het Engelse massatoerisme het dorp ontdekte. Tegenwoordig is Benitses een van de populairste toeristische bestemmingen op het eiland Corfu. Ondanks dat het massatoerisme hier zijn sporen heeft nagelaten, zijn er ook nog veel authentieke elementen die het plaatsje opsieren. Tel daarnaast nog de fantastische stranden en de prachtige omgeving aan het azuurblauwe water en je hebt een van de mooiste dorpjes van het eiland.

» meer over Benitses

Doukades

Niet bekend bij de massa en daardoor is Doukades niet een voor de hand liggende bestemming om te bezoeken tijdens je verblijf het Griekse eiland Corfu. Des te verrassender is het om dit door het toch aan te doen.

Het eiland Corfu kent veel prachtige authentieke dorpjes. Op onze pagina vind je er dan ook veel terug. Het nadeel van sommige dorpen is dat vele toeristen weten dat ze hier moeten zijn. Een fijne en duidelijke uitzondering op deze regel is Doukades.  Dit dorp is nog niet ontdekt door de grote massa en heeft toch een traditionele en authentieke uitstraling door de vele Venetiaanse elementen die in de oude dorpskern terug te vinden zijn. Met recht kunnen we spreken dat Doukades een dorp is. Zeker het pittoreske dorpsplein mag niet overgeslagen worden. Je kunt hier prima genieten van een hapje en een drankje terwijl je geniet van de prachtige kleurrijke gevels die het pleintje afbakenen. Het dorpje ligt verscholen in de bergen op zo’n twintig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van Corfu.

» meer over Doukades

Gastouri

Als je op Corfu bent, en je bent op zoek naar een echt traditioneel dorp, dan is Gastouri een echte aanrader. Dit dorp ligt meer landinwaarts in een prachtige groene omgeving op zo’n twaalf kilometer van Corfu-stad.

Als we het over de mooiste dorpjes van Griekenland hebben mag Gastouri zeker niet ontbreken. Het betreft hier een bergdorp gesitueerd te midden van een groene omgeving. Het dorp is al lange tijd een van de populairste van Corfu. Mensen komen hier graag en dat is al eeuwen zo. De meest bekende persoon die hier een buitenverblijf liet bouwen was de Oostenrijkse keizerin Sisi. Nog altijd is het paleis dat ze liet bouwen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp. Naast dit paleis zijn er nog veel andere mooie plekken in en rond het plaatsje. Zeker de oude kern van het dorp doet authentiek aan en je hebt het gevoel in een Grieks openluchtmuseum rond te lopen.

» meer over Gastouri

Lakones

Het plaatsje Lakones vind je terug in het westelijk deel van het Griekse eiland Corfu. Het dorp staat bekend als een populaire bestemming door zijn ligging op prachtige groene hellingen vanwaar je een pracht uitzicht hebt en bovendien mooie wandelingen kunt ondernemen.

Kenmerkend voor Lakones zijn de prachtige traditionele pastelkleurige huizen die harmonieus opgaan in de groene helling waarop het dorp zich bevindt. Daarmee is het plaatsje al van afstand een bijzondere bezienswaardigheid. Zeker vanaf een wat hoger gelegen uitzichtpunt kun je het dorp op de groene helling in één blik bewonderen met het azuurblauwe water van de zee. Zoals vele wat oudere dorpjes op Corfu werd er ook bij Lakones ervoor gekozen om het dorp wat meer landinwaarts te laten verrijzen. Dit werd gedaan om eventuele gevaren vanuit de zee te mijden. Hierbij moet vooral gedacht worden aan piraten.

» meer over Lakones

Lefkimmi

Het dorpje Lefkimmi ligt in het westen van Griekenland op het eiland Corfu. Het dorpje doet een beetje denken aan een Griekse versie van Giethoorn. Dit komt vooral door het kenmerkende kanaal dat door het centrum loopt.

Het dorp telt ongeveer 3000 inwoners. Lefkimmi is pas gesticht in 1981, toch gaat de geschiedenis van het gebied waarop het huidige dorp gesitueerd is al veel verder terug in de tijd. Zo hebben 1300 vluchtelingen hier in het jaar 1804 hun toevlucht gezocht. Toen maakte Corfu deel uit van de Republiek van de zeven eilanden. Deze eilandstaat bestond alleen maar tussen het jaar 1800 en het jaar 1807. De eilandstaat stond onder protectoraat van de Russen. De toch wel roerige geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld, lang voor 1981, in combinatie met de ligging aan zowel een meer als de nabijheid van de Ionische zee maken van het dorp in het zuidelijke punt van Corfu een interessante bestemming.

» meer over Lefkimmi

Old Perithia

In het Noordoosten van het Griekse eiland Corfu ligt het desolate spookdorpje Oud Perithia. Het is één van de oudste bergdorpen van het eiland. Een bezoek aan dit dorp is zeer bijzonder door het verlaten karakter.

Hoewel het gros van de huizen en gebouwen die hier te vinden zijn niet meer bewoond zijn en zelfs vervallen, is een bezoek aan Old Perithia toch wel de moeite waard. Alleen al door de lange geschiedenis van dit dorpje kom je meer te weten over het oude Corfu. De natuur van het desolate berglandschap krijgt hier steeds meer de overhand, waardoor de restanten van het dorp steeds meer samensmelten met de omgeving. Ooit woonde er tot 1200 mensen in het dorp en was het een van de meest welvarende plaatsen op Corfu. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw begon de leegloop van het dorp door het opkomende toerisme op Corfu. De bewoners besloten dat de toekomst in de meer toeristische gebieden lag. Tegenwoordig is het dorp verlaten en krijg je een nietige indruk wanneer je langs de restanten van het dorp struint met op de achtergrond de indrukwekkende vulkaan van Pantokrator.

» meer over Old Perithia

Pelekas

In het noordwesten van Griekenland, centraal op het eiland Corfu, ligt het dorpje Pelekas. Het dorpje ligt op een honderdtwintig meter hoge heuvel in een opvallend groene omgeving. Door de relatief hoge ligging heeft het dorp mooie uitzichten over Corfu en de Ionische Zee.

Het kleine dorpje Pelekas is een absolute ‘must go to locatie’ wanneer je op Corfu bent. De huizen zijn er op traditionele manier gebouwd en bovendien ligt het hoger gelegen dorp in een prachtige groene omgeving. Een bezoek aan het dorp is echter geen hele dag vullende activiteit. Met nog geen 500 inwoners kan met recht gesproken worden van een dorpje. Een bezoek aan Pelekas is prima te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen stranden van Kontogialos en Glyfada. Het is wel aan te raden om je bezoek in te plannen rond het tijdstip dat je kunt genieten van de zon die zich onderdompelt in de Ionische Zee.

» meer over Pelekas

Sidari

In het noordelijke deel van het Griekse eiland Corfu ligt Sidari. Dit populaire badplaatsje ligt op een kleine veertig kilometer van de hoofdstad Corfu-stad. Kenmerkend voor dit pittoreske dorpje is de ruwe kustlijn die wordt gecombineerd met enkele mooie strandjes.

Vooral de combinatie van het plaatsje en de prachtige omgeving maken van Sidari een unieke bestemming. Nadeel is wel dat het toerisme hier een stempel heeft gedrukt op de omgeving. Zeker binnen het dorp zelf merk je dit. Toch zijn er nog veel elementen die een bezoek aan Sidari meer dan de moeite waard maken. Zo zijn er tal van barretjes, terrassen en restaurants waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Sidari is een bruisend plaatsje door de aanwezigheid van deze voorzieningen die het leven hier aangenaam maken voor de bezoekers.

» meer over Sidari