Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Waddeneilanden

Mooiste dorpjes van Waddeneilanden

De Nederlandse Waddeneilanden zijn te vinden voor de kust van Noord-Holland, Friesland en Groningen. Ze maken deel uit van een veel grotere groep eilanden die te vinden zijn voor de kust van Duitsland en Denemarken. Van de acht Nederlandse eilanden worden er vijf permanent bewoond. Het grootse eiland is Texel dat enkele kilometers voor de kust van Noord-Holland ligt. De andere bewoonde eilanden zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Oorspronkelijk was er nog een bewoond eiland dat tot de Waddeneilanden werd gerekend, dit was het eiland Wieringen. Doordat dit voormalige eiland in 1924 met het vaste land verbonden werd, is het sindsdien geen eiland meer. Tussen de verschillende Waddeneilanden liggen enkele onbewoonde eilanden, zandplaten en mini-eilanden. Hiervan zijn de bekendste Noorderhaaks, Rottumeroog en Rottumerplaat.

Op de Waddeneilanden zijn net als in de rest van Nederland prachtige dorpjes en pittoreske gehuchten te vinden. Veel van de dorpen op de Waddeneilanden hebben een typisch eigen sfeer en uitstraling. In de zomermaanden zijn de meeste dorpen op de eilanden populair bij toeristen, maar zo gauw je buiten het seizoen een dorp bezoekt hangt er een heel andere sfeer. Een van de belangrijkste redenen dat er steeds meer toeristen naar de eilanden op vakantie gaan, is het uitstekende klimaat op de Waddeneilanden.

De Nederlandse Waddeneilanden zijn een van de populairste vakantiegebieden in Nederland. Op de eilanden zijn de laatste jaren prachtige hotels, campings en vakantieparken gebouwd die voldoen aan de hoge eisen die de Nederlandse vakantieganger stelt.

Tips over overnachten op Ameland
Tips over overnachten op Schiermonnikoog
Tips over overnachten op Terschelling
Tips over overnachten op Texel
Tips over overnachten op Vlieland

Ballum

Friesland

Ballum is een klein dorp in het westelijke deel van het Waddeneiland Ameland, niet ver van het dorpje Hollum. Ooit was Ballum de plaats waar de vrijheren van Ameland woonden en nog steeds is Ballum het bestuurlijke centrum van Ameland.

Buren

Friesland

Buren is een van de vier dorpen op Ameland. Van deze dorpen is Buren het meest oostelijk gelegen dorp. Het is van oorsprong een lintdorp, maar heeft de afgelopen jaren een redelijk groei gekend waardoor het dorp nu uit meerdere straten bestaat.

Den Hoorn

Noord-Holland

Den Hoorn ligt in de gemeente Texel en behoort tot de provincie Noord-Holland. Den Hoorn is het meest zuidelijk gelegen dorp op Texel, in het voorjaar omringt door bloeiende bollenvelden en aan de rand van een uitgestrekt duingebied. Den Hoorn heeft een beschermd stadsgezicht en in het centrum staan veel rijksmonumenten.

Hollum

Friesland

Hollum is één van de vier dorpen die gelegen is op het Friese Waddeneiland Ameland. Dit meest westelijk op Ameland gelegen dorp is een goed voorbeeld van hoe het leven op dit Waddeneiland is.

Nes

Friesland

Nes is een van de grotere dorpen op het eiland Ameland, dat onderdeel uitmaakt van de provincie Friesland. Ooit was Nes de hoofdplaats van de gemeente Ameland, maar het stadhuis is nu in Ballum te vinden.

Oosterend

Noord-Holland

Oosterend is een dorp in de gemeente Texel en ligt in de provincie Noord-Holland. Het ligt aan de oostkant van het dorp vlak bij het wad. Duizend jaar geleden leefden de bewoners op het hogere deel van Texel. Oosterend ligt op een stuwwal, een overblijfsel uit de laatste ijstijd. In het dorp woonden voornamelijk boeren en vissers.

Oudeschild

Noord-Holland

Oudeschild op het eiland Texel behoort tot de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland. Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan de zee ligt. Eb en vloed hebben hier vrij spel en een enkele keer per jaar overstroomt de kade. Daar raken ze in Oude Schild niet van van slag, je kunt er zelfs een Hoogwaterdiner boeken, wat op zich een unieke ervaring is.

West-Terschelling

Friesland

Als we vanaf het Wad Terschelling in zicht krijgen, domineert De Brandaris het uitzicht. De Brandaris is de meest bekende vuurtoren van Nederland en staat midden in het centrum van West-Terschelling. West-Terschelling ligt op het eiland Terschelling, behoord tot de gemeente Terschelling en de provincie Friesland.