South West England

Engeland

De regio South West England ligt zoals de naam al doet vermoeden in het zuidwestelijke deel van Engeland. In totaal wonen er ongeveer vijf miljoen mensen in de regio wat het qua inwoners de zevende van de regio maakt. Qua oppervlakte ie het de grootste van het land. De hoofdstad van de regio is Bristol. Deze beroemde havenplaats is tegelijktijdig ook de grootste stad van de regio. Andere bekende plaatsen in South West England zijn Plymouth, Swindon, Gloucester, Exeter en Bath.

De bekendste toeristische bezienswaardigheid in de regio is Stonehenge. Dit megalithisch monument is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De mooiste dorpen van de regio South West England zijn te vinden in de Cotswolds. Dit heuvelachtige gebied dat voor het grootste deel in het noorden van South West England ligt, staat bekend om zijn prachtige natuur en pittoreske dorpjes.

Bibury

Bibury is een van de mooiste dorpjes van de Cotswolds gelegen in het graafschap Gloucestershire. Het dorpje staat vol kleine kneuterige oude huisjes. Door het dorpje stroomt de rivier de Coln.

Bibury is een van oudste plaatsen van de Cotswolds en een van de mooiste dorpen van Engeland. Bibury wordt al genoemd in het Doomsday Book uit de 11e eeuw. Hierin werd vernoemd welke dorpen er waren en wat de bezittingen voorstelde. Het dorpje is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. De oude kleine huisjes, de oude kerk en het oude 17e eeuwse hotel zorgen voor een idyllisch plaatje. Het is alsof je zo een schilderij binnen stapt. Het geheel wordt gecomplementeerd door een kabbelend riviertje en afgemaakt met kaarsrechte grasvelden en weelderige bloemen en planten. Niet voor niets is dit een van de meest bezochte plaatsjes van de Cotswolds.

» meer over Bibury

Bourton on the Water

Bourton on the Water is een van de mooie dorpjes van de Cotswolds. Het dorp ligt in het graafschap Glouchestershire. Het is een eenvoudig lintdorp wat doorsneden wordt door de rivier de Windrush die er door heen stroomt.

Wie 9 eeuwen geleden door Bourton on the Water liep zou, verkeer en enkele andere ongemakken van de moderne tijd niet meegerekend, grotendeels het zelfde beeld zien als de toeristen van vandaag de dag. Bourton on the Water werd al vroeg bewoond . De oudste resten, gevonden onder een van de bruggen, zijn te dateren rond 4000 jaar voor christus. De meeste huizen in het dorp werden zo rondom de 11e eeuw gebouwd samen met het oude kerkje. Het dorpje is grotendeels gebouwd aan de oevers van de rivier de Windrush met een lange weg door het dorp heen.

» meer over Bourton on the Water

Burford

Burford is een prachtig dorp in de Cotswolds. De steile hoofdweg leidt naar de oude middeleeuwse brug over de rivier de Windrush. Een prachtig plaatje in het mooie graafschap Oxfordshire.

Burford werd gesticht in de middeleeuwen naast een klooster. Het dorp kwam tot grote bloei in de 14e tot en met de 17 eeuw. Het werd toen een belangrijk centrum voor de handel in wol. Een flink aantal huizen aan de hoofdstraat stamt nog uit de 17e en 18e eeuw. Kijk je wat verder in het dorp en duik je de steegjes in dan vind je zelfs huizen uit de 15e eeuw. In de hoofdstraat van Burford zijn in de oude panden vele antiekwinkels gevestigd. Van heinde en verre komen mensen naar het dorpje om dat ene prachtige antieke stuk op de kop te tikken.

» meer over Burford

Chipping Campden

Chipping Campden is een van de mooist bewaarde plaatjes in de Cotswolds. De plek was van oudsher een marktplaats. Het dorp kent vele oude historische gebouwen.

Er is maar weinig bekend over het leven in Chipping Camden voor dat de Romeinen er voet aan land zetten. Maar door vondsten uit het bronzen en ijzeren tijdperk weten we wel dat de plek al in de vroege geschiedenis bewoond was. De Romeinen zijn de eerste die over de plaats schrijven. In de middeleeuwen is het dorp een ontmoetingsplaats voor verschillende Saksiche koningen. Een van hen geeft het dorp in de 12e eeuw stadsrecht. Vanaf dat moment komt de naam Chipping bij Campden. Chipping betekend markt. De heuvels rondom het dorp zijn een ideaal graasgebied voor schapen. Chipping Campden wordt een belangrijke marktplaats voor de wolhandel. De marktplaats in het dorp stamt uit die tijd.

 

» meer over Chipping Campden

Chipping Norton

Chipping Norton is gelegen in het graafschap Oxfordshire. Het is de hoogstgelegen plaats in de regio. Erg bijzonder is de oude textielfabriek net buiten het dorp.

Chipping Norton werd al bewoond in de prehistorie. De stenen cirkels die gevonden zijn net even het dorp zijn hier het bewijs van. Ook zijn er de resten van een oud kasteel te vinden wat hier in de vroege middeleeuwen moet hebben gestaan. De kerk van het dorp werd direct naast het kasteel gebouwd. Het dorp kreeg in 1205 van koning Henry V het recht om een wolmarkt te houden. Sinds die tijd floreerde de wolmarkt in het dorp. Rijke wol handelaren bouwden er prachtige huizen. Veel van die huizen sieren nog steeds het centrum van het dorp.

» meer over Chipping Norton

Cirencester

Cirencester wordt wel de hoofdstad van de Cotswolds genoemd. Het kleine dorpje heeft een oorsprong die terug gaat naar de Romeinse tijd. In het dorp vind je veel oude gebouwen en bezienswaardigheden.

Cirencester was vroeger een Romeins fort. Het fort, wat later uitgroeide tot een Romeinse stad was een belangrijke plaats in de regio. De fundering van het oude amfitheater is hier nog een bewijs van. Ook in het Corinium museum, Corinium Dobunnorum was de Romeinse naam voor de stad, staat vol met oude Romeinse overblijfselen. Er zijn oude Mozaïeken te vinden en je kunt zelf ervaren hoe het leven was in Cirencester in de Romeinse tijd. Ook na de Romeinen bleef Cirencester een versterkte vesting. De oude kerk werd gebouwd in de 9e en 10e eeuw. Deze werd verwoest door monniken in de 12e eeuw die er een eigen kerk voor in de plaats zetten.

 

» meer over Cirencester

Fairford

Fairford is een prachtig plaatsje gelegen aan de rivier de Coln. Vroeger was het een belangrijke plaats aan de postkoetsroute van Gloucester naar London. De oude ins en pubs herinneren nog aan die tijd.

Fairford is een prachtig dorpje aan de rivier de Coln. De rivier kabbelt hier langzaam langs de eeuwenoude huizen. De huizen hebben allemaal de typische zandkleur uit de Cotswolds. Fairford dankt zijn bestaansrecht aan de wolhandel die floreerde in de regio. Ook Fairford kende vele rijke wolhandelaren. De handel en de ligging aan belangrijke transportroutes zorgde voor voldoende bedrijvigheid in het dorp. Tegenwoordig is de wolhandel van ondergeschikt belang. Fairford is vooral bekend als vliegbasis voor het Engelse leger, de RAF. Het gaat dan vooral om de driedaagse vliegshow die ieder jaar wordt gehouden.

 

 

» meer over Fairford

Lechlade-on-Thames

Dit dorp dankt zijn oorsprong aan de ligging aan de Thames. Dit is de plaats waar het kleine stroompje een bevaarbare rivier wordt. Lechlade-on-Thames is vooral bij vaartoeristen erg geliefd.

Lechlade-on-Thames is een prachtig dorpje gelegen aan de rivier de Thames. Het kreeg in 1205 marktrechten en groeide uit tot een belangrijke plaats. Het dorp is erg geliefd voor activiteiten op en rondom het water. Je kunt er prachtig wandelen en tripjes maken op de rivier. Het is erg geliefd bij toeristen en er zijn dan ook heel wat pubs en restaurants. Daarnaast vind je er ook veel accommodaties om te overnachten en enkele campings. Lechlade on Thames is onderdeel van Cotswolds waterpark. Een gebied bedoelt om te zeilen, surfen, kanoën, en vissen. Het dorp staat vooral bekend voor het forel en karper vissen.

 

 

» meer over Lechlade-on-Thames

Morton in Marsch

Morton in Marsch is een dorpje in de mooi regio van de Cotswolds, gelegen in het graafschap Glouchester. Het dorpje ligt op de kruising van een aantal oude wegen. Een daarvan stamt zelfs uit de Romeinse tijd.

Morton in Marsh is een typisch dorpje voor de Cotswolds regio. Mooie zandkleurige oude huisjes en een oud kerkje gelegen in de groene heuvels. Naar verluid liet J.R.R. Tolkien zich door de Bell Inn inspireren voor de herberg in zijn “ Lord of the rings” . In het dorp is nog de oude toren te bewonderen van waaruit men de tol hief voor de wegen. Ook dieven en andere misdadigers werden hier opgesloten. Dat het dorpje aanaan een aantal belangrijke wegen lag is goed te merken aan de de oude Inns. Naast de Bell Inn is er ook de Redesdale Arms en het White Hart Royal Hotel . Beide gebouwen stammen nog uit de 17e eeuw. Koning Charles I sliep in het hotel ooit een nacht en vergat zijn rekening te betalen.

» meer over Morton in Marsch

Snowshill

Snowshill is gelegen op steenworp van Broadway. Het dankt zijn bestaansrecht aan het fraai gelegen Snowshill manor. Dit landhuis in handen van de National trust is een van de mooie landhuizen in de regio.

Snowshill is een prachtig oud dorpje in de Cotswolds gelegen in het graafschap Gloucestershire. De huisjes hebben de kenmerkende zandkleurige steen. Vooral e kleine rij cottages tegenover Snowshill manor is een geliefd plaatje. Snowshill was al bewoond in de bronstijd. Vondsten uit de buurt dateren terug naar die tijd. Het kerkje van Snowshill is een klein parochiekerkje uit de middeleeuwen. Het heeft en prachtige begraafplaats met oorlogsmonument. Belangrijkste attracties van het dorp zijn de lavendelboerderij en Snowshill Manor.

» meer over Snowshill

Stanton

Stanton is een prachtig dorp gelegen onder de bossen van de Cotswold Edge. Het is een middeleeuws dorpje met een prachtige oude kerk. Oude middeleeuwse schilderingen zijn hier nog steeds te zien.

Stanton is een van de schilderachtigste dorpjes van de Cotswolds. Het dorpje bestaat bijna volledig uit honing kleurige huisjes en cottages. Met zijn 200 inwoners is het een van de kleinste dorpjes uit de Cotswolds. In het dorpje zijn verschillende echt oude bouwwerken te vinden. Het oude landhuis stamt uit de 9e eeuw en werd gebouwd door de Monniken van de abdij van Winchcombe. Verschillende families bestuurde het landgoed. Ook zijn er verschillende cottages uit de 15e en 16e eeuw terug te vinden. Het landhuis werd in 1906 gekocht door Sir Phillip Sidney Stott. Hij restaureerde het landhuis en diverse huizen in het dorp. Hij is mede verantwoordelijk voor het mooie uiterlijk van het dorpje.

» meer over Stanton

Stow in the Wold

Stow in the Wold is het hoogstgelegen dorpje in de Cotswolds. Stow in the Wold ontstond al in de romeinse tijd. Het dorpje staat vooral bekend om zijn antiekwinkels.

Stow in the Wold werd gesticht door de Normandische heren als een marktplaats. Het dorpje lag uitstekend op een kruispunt van een groot aantal wegen. Waarschijnlijk stond er in de vroeger geschiedenis ook al een fort. Het dorpje heeft immers een goed uitzicht over de nabijgelegen heuvels. Vanaf 1107 werd er in Stow in the Wold wekelijks een markt gehouden. De monniken van de naburige abdij van Evesham bestuurde het dorpje en regelde de markt. In 1330 werd het dorpje een officiële markt plaats door een speciaal handvest van de koning. Ook tegenwoordig worden er nog regelmatig markten gehouden in het dorpje. Beroemd is de jaarlijkse paardenmarkt.

» meer over Stow in the Wold

The Slaughters

De bloederige naam van het dorp doet op geen enkele manier recht aan dit liefelijke dorpje in de Cotswolds. Het is een van de mooiste dorpjes in de Cotswolds en regelmatig gebruikt als decor voor Film- en tvseries.

Hoewel je, als je de plaatsnaam letterlijk vertaalt, het niet zou zeggen. Betekend de naam Slaughters miry place. Wat zo veel wil zeggen als modderige plek. Wellicht dat in het verleden de rivier de Eye hier regelmatig de boel onder water zetten. Nu is het een lieflijk klein stroompje.The Slaughters bestaat uit Upper and Lower Slaughter. De dorpjes zijn een van de meest gefotografeerde plekken in de Cotswolds. Regelmatig zie je er ook kunstenaars hun schildersezel opzetten. Niet verwonderlijk. De dorpjes zijn een van de best bewaard gebelevn dorpjes van de Cotswolds. De bewoners van de dorpjes zijn erg trots op hun dorp en doen uitermate hun best om het dorp zo goed mogelijk te bewaren.

» meer over The Slaughters

Winchcombe

Kleine vakwerkhuisjes, erkertjes, een oude abdij en verdedigingswallen. Winchcombe neemt je eeuwen mee terug in de tijd. Het dorpje ligt in de Cotswolds in het graafschap Gloucester.

Winchcombe werd gesticht rond 811 door koning Kenulf. Deze koning stichtte een abdij op de huidige plaats van Winchcombe. Het was deze abdij die er voor zorgde dat het dorp langzaam groeide. In de Abdij waren de overblijfselen te vinden van de zoon van Koning Kenulf, wiens zoon vermoord werd door zijn eigen zus. Deze overblijfselen werden het onderwerp van vele pelgrimages naar de abdij. Tot 1539 stroomden gelovigen naar de abdij om de botten te bewonderen. Winchcombe kende een periode van grote voorspoed. Veel van de oude huizen in het dorp komen nog uit die tijd. De abdij overleefden de eeuwen niet en ging jammerlijk verloren.

» meer over Winchcombe