Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sicilië

Mooiste dorpjes van Sicilië

Op het eiland Sicilië zijn naast enkele grote steden, zoals Palermo, Catania en Marsala heel wat prachtige dorpjes te vinden. Het grootste deel van deze dorpen zijn te vinden in het bergachtige binnenland van het eiland, maar ook aan de kust zijn er schitterende dorpen te vinden. Veel van de dorpen die in Sicilië te vinden zijn hebben een lange geschiedenis. Sommige van de dorpen zijn al gesticht voor onze jaartelling en zijn sinds de middeleeuwen niet heel veel meer veranderd. De dorpen die in het bergachtige binnenland van Sicilië liggen, zijn gebouwd tegen schuine bergtoppen, wat een bezoek aan deze dorpen tot een behoorlijke onderneming maakt. Het is vaak zo goed als onmogelijk om het centrum van het dorp met de auto te bereiken waardoor je gedwongen bent om een flink aantal trappen en steile steegjes te beklimmen. Het hoogste punt van het dorp wordt in veel gevallen gevormd door een oud kasteel en de kerk of kathedraal is in de meeste gevallen ook niet al te ver weg. Net als in veel andere regio’s in Italië zijn er op Sicilië ook enkele dorpen die het predicaat “I Borghi Piú Belli d’Italia”. Deze dorpen zijn uitgeroepen tot de mooiste dorpen van Sicilië en hebben allemaal iets extra’s te bieden behalve de mooie ligging en de fantastische uitzichten. Er zijn echter meer dan genoeg schitterende dorpen op het eiland te vinden die niet op deze lijst staan.

Als je de prachtige dorpen van Sicilië wilt gaan bezoeken, dan is het goed te weten dat het in de zomermaanden juli en augustus flink warm kan worden op het eiland. De beste maanden om Sicilië te bezoeken zijn daarom mei, juni en september. Het is dan vaak aangenaam warm en meestal ook zonnig.

Caccamo

Sicilië

Caccamo is een typisch Siciliaans dorpje zoals je die veel vindt als je iets van de kust afgaat en het binnenland in rijdt. Het dorp wordt gevormd door prachtige kleine huisjes waarbij het lijkt alsof ze tegen de heuvel geplakt zijn.

Castelmola

Sicilië

Castelmola is een dorpje gelegen in de heuvels boven het toeristische Taormina. Dit dorpje met kasteel is vooral bekend om zijn fenomenale uitzicht over de Etna. Jammer genoeg was het dorp door mist omgeven toen wij het bezochten.

Cefalù

Sicilië

Cefalù is een oud vissersplaatsje wat de afgelopen jaren uit is gegroeid tot een populaire vakantieplaats. Waar vroeger de vissersvrouwen de vangst binnenhaalden zijn nu knusse restaurants te vinden.

Erice

Sicilië

Erice is een prachtig middeleeuws dorpje in de heuvels boven Trapani. Neem de kabelbaan naar boven en geniet van een van de spectaculairste uitzichten van Sicilië.

Gangi

Sicilië

In de bergen van Sicilië vind je dit prachtige dorp. Het is zo’n typisch Siciliaans dorp wat tegen de heuvels lijkt te zijn aangeplakt. Enkele jaren geleden is Gangi uitgeroepen tot mooiste dorpje van Sicilië.

Gelso

Sicilië

Gelso is een piepklein gehucht van enkele vissershuizen en vakantiewoningen op de Eolische eilanden. Aan de zuidkant van Vulcano kijk je vanaf dit mooie eiland op de kust van Milazzo.

Geraci Siculo

Sicilië

Dit prachtige dorpje ligt aan de noordkant van Sicilië op zo’n 900 meter hoogte in het bergachtige binnenland. Overal in het dorp heb je een prachtige uitzicht op de mooie groene omgeving.

Lipari

Sicilië

Lipari ligt op het Eolische eiland Lipari en is de grootste nederzetting van het eiland. Een zeer geliefde bestemming op de Eolische eilanden. Hei eiland is vooral in trek bij wandelaars.

Monreale

Sicilië

Hoewel het dorpje Monreale op zichzelf weinig voorstelt, is het een plaats die je absoluut niet mag overslaan. De kerk van Monreale is de mooiste kerk van Sicilië en misschien wel een van de mooiste kerken van Italië.

Montalbano Elicona

Sicilië

Dit mooie bergdorp dankt zijn bloei aan het middeleeuwse kasteel in het dorp. In vroegere tijden kwamen de grote der aarde hier op bezoek. Deze kwamen naar het dorp toe om zijn gunstige ligging en de prachtige vergezichten.

Novara di Sicilia

Sicilië

Novara di Sicilia is een prachtig bergdorpje in het noorden van Sicilië. Kleine straatjes en prachtige oude gebouwen met keuvelende oude mannetjes voor de lokale tabacci. Sicilië op zijn best.

San Marco d’Alunzio

Sicilië

San Marco d’Alunzio heeft een roemrijke geschiedenis die zo’n beetje alle bezetters uit de Siciliaanse geschiedenis kent. Het prachtige aan het dorp is dat je al die facetten van de historie ook nog terug kunt vinden.

San Mauro Castelverde

Sicilië

Onverwachts stuitte we op dit dorp in de bergen van noord Sicilië. Een verstild dorpje met kleine nauwe straatjes waar de Siciliaanse dames in het zonnetje hun was te drogen hangen.

Savoca

Sicilië

Sacova is een prachtige klein dorpje gelegen hoog op een berg. Liefhebbers van Godfather trilogie slaan Corleone beter over en bezoeken Savaco. Een deel van de scene’s in de films zijn in dit dorpje, Savoca, aan de oostkant van Sicilië opgenomen.

Taormina

Sicilië

Taormina is een van de leukste en drukst bezochte plaatsjes in Sicilië. Taormina is een bruisend klein stadje met leuke restaurants, mooie winkels en veel oudheid. In het lager gelegen deel van het dorp zijn er meerdere prachtige stranden te vinden.

Tindari

Sicilië

Tindari heette in de Griekse oudheid Tyndaris en was een roemrijke stadstaat. Tegenwoordig zijn het vooral pelgrims die naar Tindari trekken. Zij komen bidden en boete doen in het heiligdom van de Madonna van Tindari.