Sicilië

Italië

Op het eiland Sicilië zijn naast enkele grote steden, zoals Palermo, Catania en Marsala heel wat prachtige dorpjes te vinden. Het grootste deel van deze dorpen zijn te vinden in het bergachtige binnenland van het eiland maar ook aan de kust zijn er schitterende dorpen te vinden. Veel van de dorpen die in Sicilië te vinden zijn hebben een lange geschiedenis. Sommige van de dorpen zijn al gesticht voor onze jaartelling en zijn sinds de middeleeuwen niet heel veel meer veranderd. De dorpen die in het bergachtige binnenland van Sicilië liggen, zijn gebouwd tegen schuine bergtoppen wat een bezoek aan deze dorpen tot een behoorlijke onderneming maakt. Het is vaak zo goed als onmogelijk om het centrum van het dorp met de auto te bereiken waardoor je gedwongen bent om een flink aantal trappen en steile steegjes te beklimmen. Het hoogste punt van het dorp wordt in veel gevallen gevormd door een oud kasteel en de kerk of kathedraal is in de meeste gevallen ook niet al te ver weg. Net als in veel andere regio’s in Italië zijn er op Sicilië ook enkele dorpen die het predicaat “I Borghi Piú Belli d’Italia”. Deze dorpen zijn uitgeroepen tot de mooiste dorpen van Sicilië en hebben allemaal iets extra’s te beiden behalve de mooie ligging en de fantastische uitzichten. Er zijn echter meer dan genoeg schitterende dorpen op het eiland te vinden die niet op deze lijst staan.

Als je de prachtige dorpen van Sicilië wilt gaan bezoeken, dan is het goed te weten dat het in de zomermaanden juli en augustus flink warm kan worden op het eiland. De beste maanden om Sicilië te bezoeken zijn daarom mei, juni en september. Het is dan vaak aangenaam warm en meestal ook zonnig.

Caccamo

Caccamo is een typisch Siciliaans dorpje zoals je die veel vindt als je iets van de kust afgaat en het binnenland in rijdt. Het dorp wordt gevormd door prachtige kleine huisjes waarbij het lijkt alsof ze tegen de heuvel geplakt zijn.

Het Normandische kasteel is het opvallendste gebouw in Caccamo. Het kasteel werd gebouwd door de Noormannen die in de 12e eeuw. Een ideale plek boven op een steile rots die zo goed als onneembaar was. Via de toegangspoort loop je via een brede trap naar boven. Beide kanten van de trap zijn omringd door muren en kantelen. Pas nadat je weer een muur en een ophaalbrug bent gepasseerd kom je in het kasteel zelf op de binnenplaats. Na die klim snap je gelijk hoe lastig veroveraars het hier gehad hebben. Wie zich schuil hield achter de dikke muren van het kasteel was veilig voor vijanden.

» meer over Caccamo

Castelmola

Castelmola is een dorpje gelegen in de heuvels boven het toeristische Taormina. Dit dorpje met kasteel is vooral bekend om zijn fenomenale uitzicht over de Etna. Jammer genoeg was het dorp door mist omgeven toen wij het bezochten.

Castelmola behoort tot een van de mooiste dorpjes van Sicilië. Het dorpje is gelegen boven op een rotsformatie boven het stadje Taormina en kreeg zijn naam dankzij het kasteel op de rots. Tegenwoordig is er van het kasteel slechts een ruïne over. In de Griekse oudheid stond er ook een grote tempel. Tegenwoordig dienen de stenen slechts als decor voor het uitzicht op de Etna. Castelmola heeft een van de mooiste uitzichten van heel Sicilië. Aan de ene kant kijk je bij mooi weer uit op de vulkaan de Etna, aan de andere kant kijk je op Taormina en de azuurblauwe middellandse zee.

» meer over Castelmola

Cefalù

Cefalù is een oud vissersplaatsje wat de afgelopen jaren uit is gegroeid tot een populaire vakantieplaats. Waar vroeger de vissersvrouwen de vangst binnenhaalden zijn nu knusse restaurants te vinden.

Cefalù werd gesticht in de 12e eeuw en ligt tussen een steilere berghelling en de kust in. Het dorp kent en prachtige oude kathedraal die boven het dorp uittorent. De kathedraal werd in de 12e eeuw gebouwd en is een typisch voorbeeld van de Noorse bouwkunst in Sicilië. Via de trappen op het gezellige plein voor de kathedraal kom je bij de kerk zelf. De kathedraal heeft twee grote klokkentorens met drie bogen ertussen. Hier is de ingang van de kathedraal. In het gebouw zijn ook goed de oosterse invloeden van de Arabieren te bemerken. Zo vindt je er diverse vlechtbogen en doet het houten plafond ook wat oosters aan.

» meer over Cefalù

Erice

Erice is een prachtig middeleeuws dorpje in de heuvels boven Trapani. Neem de kabelbaan naar boven en geniet van een van de spectaculairste uitzichten van Sicilië.

Erice is al eeuwenoud. Het dorpje bovenop de berg is een van de meest geliefde plaatsen in Siclië en dat is niet verwonderlijk. Sinds de middeleeuwen is er in Erice weinig meer veranderd. Kleine smalle straatjes met grijze stenen huisjes domineren het stadsbeeld. Overal in het plaatsje vind je prachtige oude monumenten. Het Noorse kasteel, de oude stadsmuren en vele oude kerken maken het bezoek aan Erice meer dan de moeite waard. In de zomermaanden kan het in het dorpje erg druk zijn. Via een kabelbaantje in Trapani kom je echter gemakkelijk in het plaatsje. Bovendien heb je vanuit de kabelbaan een prachtig uitzicht op Trapani, de zoutpannen bij Marsala en, bij mooi weer , de Egeïsche eilanden.

» meer over Erice

Gangi

In de bergen van Sicilië vind je dit prachtige dorp. Het is zo’n typisch Siciliaans dorp wat tegen de heuvels lijkt te zijn aangeplakt. Enkele jaren geleden is Gangi uitgeroepen tot mooiste dorpje van Sicilië.

De titel mooiste dorpje van Sicilië is helemaal terecht. Het is een van de mooiste plaatsjes op het eiland. Gangi is prachtig gerestaureerd. Met de auto kun je tot ver boven in het dorp komen. Vanaf het plein bij de parkeerplaats lopen er twee toeristische wandelroutes die je door het dorp heen leiden. Via deze twee routes kom je langs alle mooie bezienswaardigheden. Dit zijn in Gangi voornamelijk prachtige mooie kerkjes, oude middeleeuwse huisjes en fenomenale uitzichten. Het dorpje is erg mooi gerestaureerd. Er lijkt in Gangi sinds de middeleeuwen weinig te zijn verandert.

» meer over Gangi

Gelso

Gelso is een piepklein gehucht van enkele vissershuizen en vakantiewoningen op de Eolische eilanden. Aan de zuidkant van Vulcano kijk je vanaf dit mooie eiland op de kust van Milazzo.

De Eolische eilanden zijn een eilandengroep ten noordoosten van Italië. Het zijn vulkanische eilanden die door diverse uitbarstingen zijn ontstaan. Een van de vulkanen, de Stromboli , is nog steeds actief. In totaal zijn er zeven eilandjes. Hiervan zijn Vulcano, Fillicudi, Salina, Lipari en Stromboli de grootste. Vulcano is erg geliefd bij wandelaars die hier komen genieten van de prachtige natuur. Erg populair is de wandeling rondom de grote oude krater. De vulkaan van Vulcano is niet de laatste jaren niet meer uitgebarsten. De krater is echter nog wel goed te zien. Je kunt hier een rondwandeling omheen maken.

» meer over Gelso

Geraci Siculo

Dit prachtige dorpje ligt aan de noordkant van Sicilië op zo’n 900 meter hoogte in het bergachtige binnenland. Overal in het dorp heb je een prachtige uitzicht op de mooie groene omgeving.

Geraci Siculo is een dorpje wat nog weinig toeristen kent. En dat is geheel onterecht. Het oude middeleeuwse dorpje is prachtig en opgenomen in de lijst van mooiste dorpjes van Sicilië. Geraci Siculo kent een lange geschiedenis. De plaats is al sinds de prehistorie bewoond, maar werd pas echt een dorp ten tijden van de Romeinen. Zij zagen al het belang van de strategische ligging van het dorp. In de tijd na de Romeinen werd er op de plaats door de Byzantijnen een fort gebouwd wat later verder werd uitgebouwd door de Noormannen en veroverd werd door de Arabieren.

» meer over Geraci Siculo

Lipari

Lipari ligt op het Eolische eiland Lipari en is de grootste nederzetting van het eiland. Een zeer geliefde bestemming op de Eolische eilanden. Hei eiland is vooral in trek bij wandelaars.

Het dorpje Lipari ligt op het gelijknamige eiland en is een van de dichtbevolkte dorpen van de Eolische eilanden. De oude stad is gedeelte nog ommuurd met dikke Spaanse stadsmuren. Opgravingen in de plaats tonen aan dat hier ook al in de Griekse en Romeinse oudheid bewoning was. Oude baden en resten van een theater zijn er gevonden. Ook in het water rondom het eiland zijn veel archeologische vondsten gedaan. Een groot gedeelte hiervan kun je bewonderen in het archeologische museum van het eiland. Hier vindt je onder andere een prachtig antiek toneel masker.

» meer over Lipari

Monreale

Hoewel het dorpje Monreale op zichzelf weinig voorstelt is het een plaats die je absoluut niet mag overslaan. De kerk van Monreale is de mooiste kerk van Sicilië en misschien wel een van de mooiste kerken van Italië.

Monreale ligt op steenworp afstand van Palermo. Toen de bisschop van Palermo ten tijde van de Moorse overheersing verdreven werd uit de stad vestigde hij zich tijdelijk in Monreale. Als dank kreeg het dorp een fenomenale kerk. De kerk van Monreale is een van de mooiste van Italië en in een land met zo’n rijke katholieke traditie wil dat wel iets zeggen. Drommen toeristen klimmen dan ook iedere dag de trappen richting de kerk omhoog. De dom van Monreale werd gesticht in de 12e eeuw na christus door de Normandische koning Willem II. Naast de kathedraal werd een klooster gesticht.

» meer over Monreale

Montalbano Elicona

Dit mooie bergdorp dankt zijn bloei aan het middeleeuwse kasteel in het dorp. In vroegere tijden kwamen de grote der aarde hier op bezoek. Deze kwamen naar het dorp toe om zijn gunstige ligging en de prachtige vergezichten.

Montalbano Elicona ligt in de binnenlanden van de provincie Messina op zo’n 920 meter hoogte. Het dorpje dankt zijn bestaan vooral aan de zomerresidentie van Frederik de II van Aragon. Dit kasteel kun je nog steeds bezoeken en trekt ieder jaar vele toeristen. Vooral het zomerfestival met veel zang, dans, toneel en het dorp als decor is populair. Het kasteel en de middeleeuwse straatjes er om heen zijn dan ook prachtig. Wie hier tussen de hoge huizen doorloopt waant zich weer even terug in de middeleeuwen. Het dorpje is niet voor niets in 2015 toegevoegd aan de lijst met mooiste dorpen van Sicilië.

» meer over Montalbano Elicona

Novara di Sicilia

Novara di Sicilia is een prachtig bergdorpje in het noorden van Sicilië. Kleine straatjes en prachtige oude gebouwen met keuvelende oude mannetjes voor de lokale tabacci. Sicilië op zijn best.

Hoewel Novara di Sicilia een dorp is wat behoort tot de mooiste dorpen van Sicilië kom je hier nog niet heel erg veel toeristen tegen. Jammer want het dorp met zijn 17e-eeuwse centrum is erg charmant. Wandelend door de straatjes lijkt het wat op een film decor van Felini. Het dorpje Novara di Sicilia werd al bewoond in de prehistorie. Verschillende archeologische vondsten in de buurt leveren hier het bewijs voor. In de 16e en 17e eeuw richtte koning Fredrik van Aragon hier een jachtgebied op wat zorgde voor de opbloei van het dorp.

» meer over Novara di Sicilia

San Marco d’Alunzio

San Marco d’Alunzio heeft een roemrijke geschiedenis die zo’n beetje alle bezetters uit de Siciliaanse geschiedenis kent. Het prachtige aan het dorp is dat je al die facetten van de historie ook nog terug kunt vinden.

San Marco d’Alunzio behoort tot de vereniging van mooiste dorpjes van Italië. En dat is helemaal terecht. Het dorp is gelegen op een heuvel zo’n 500 meter boven de Tyrreense zee. De azuurblauwe zee is op veel plaatsen in het dorp een prachtig decor. Vanaf de vvv die te vinden is in het midden van het dorp beginnen enkele wandelingen door het dorp zelf. Met kleine blauwe en oranje pijltjes kun je een weg vinden door de wirwar van straatjes en de diverse monumenten van het dorp bezichtigen. San Marco d’Alunzio wordt al beschreven in de oudheid. De Romeinse schrijver Cicero noemt het dorp in zijn brieven.

» meer over San Marco d’Alunzio

San Mauro Castelverde

Onverwachts stuitte we op dit dorp in de bergen van noord Sicilië. Een verstild dorpje met kleine nauwe straatjes waar de Siciliaanse dames in het zonnetje hun was te drogen hangen.

San Mauro Castelverde had in lang vervlogen tijden een burcht boven de heuvels. Vanaf de burcht had je een prachtig uitzicht op de gehele omgeving, met mooi weer zelfs tot aan de zee. Tegenwoordig is er van het kasteel weinig meer over en ook de kerk aan de top lijkt redelijk vervallen. Het dorpje dankt volgens de overleveringen zijn naam aan een monnik dit op reis was met de resten van San Mauro. De benedictijn werd overvallen door noodweer en moest noodgedwongen overnachten in het dorp. De monnik zag het noodweer als een teken van god en liet de resten achter in het dorp.

» meer over San Mauro Castelverde

Savoca

Sacova is een prachtige klein dorpje gelegen hoog op een berg. Liefhebbers van Godfather trilogie slaan Corleone beter over en bezoeken Savaco. Een deel van de scene’s in de films zijn in dit dorpje, Savoca, aan de oostkant van Sicilië opgenomen.

Savoca is een van de mooiste dorpjes van Sicilië. Het dorpje werd gesticht in de in de provincie van Messina. Liefhebbers van de Godfather films kunnen hier de locaties van enkele beroemde scene’s bezoeken. De bar waar Michael Corleone om de hand van de dochter van de baas komt vragen ziet er nog exact zo uit als in de film. Ook het kerkje waarin de bruiloft wordt gefilmd is te vinden in dit dorpje. In tegenstelling tot Corleone is Savoca weinig verandert ten opzichte van de vorige eeuw. Alleen de auto’s verraden het hier en nu.

» meer over Savoca

Taormina

Taormina is een van de leukste en drukst bezochte plaatsjes in Sicilië. Taormina is een bruisend klein stadje met leuke restaurants, mooie winkels en veel oudheid. In het lager gelegen deel van het dorp zijn er meerdere prachtige stranden te vinden.

Een van de mooiste overblijfselen van de Griekse oudheid vind je in Taormina. Hier staat midden in het dorp nog het oude Griekse theater. Dit theater werd geheel volgens Griekse traditie gebouwd met een prachtig uitzicht als permanent decor voor de toneelspelers. De vulkaan de Etna is namelijk prominent in de achtergrond aanwezig. Tijdens de overheersing van de Romeinen werden de bogen en de Korintische zuilen op het toneel aangebracht. De Romeinen gebruikten het theater ook voor gladiatorengevechten. In de oudheid bood het theater plaats aan wel 5000 toeschouwers. Deze zaten op trappen die uitgehouwen waren in de heuvel van Taormina.

» meer over Taormina

Tindari

Tindari heette in de Griekse oudheid Tyndaris en was een roemrijke stadstaat. Tegenwoordig zijn het vooral pelgrims die naar Tindari trekken. Zij komen bidden en boete doen in het heiligdom van de Madonna van Tindari.

Van de oude stad Tyndaris staat niet veel meer overeind. In de Griekse oudheid kwam de stad tot grote bloei en ook in de Romeinse tijd was Tyndaris een belangrijke stadstaat. De oude Griekse kolonie werd echter verwoest door de Arabieren. Tegenwoordig kun je nog het oude theater bekijken en zijn de resten te zien van de agora. Het stratenplan van de oude stad is in de resten nog goed zichtbaar. Naast het theater in het archeologische museum zijn de vondsten uit het oude Tyndaris te zien. Ook liggen er nog resten van Romeinse baden en een oude Romeinse villa.

» meer over Tindari