Noord-Holland

Nederland

Noord-Holland was in de zestiende eeuw één van de belangrijkste provincies van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegenwoordig is veel van de welvaart van Noord-Holland nog terug te vinden in de vele prachtige dorpjes in deze provincie. Ondanks dat de hoofdstad van Nederland in Noord-Holland ligt is Haarlem de hoofdstad van de provincie. Bij de provincie hoort ook een deel van het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee. Het eiland Texel behoort net als het voormalige eilanden Marken en Wieringen tot de provincie Noord-Holland. De Afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland.

Broek in Waterland

Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland en heeft een beschermd stadsgezicht. Het dorp ligt net boven Amsterdam iets ten westen van Monnickendam.
» meer over Broek in Waterland

De Rijp

De Rijp is een prachtig klein dorp in Noord-Holland in de gemeente Graft de Rijp. Het dorp heeft mede door de vele rijksmonumenten een beschermd stadsgezicht.
» meer over De Rijp

Edam

Edam is een klein stadje in de gemeente Edam-Volendam en is wereldwijd bekend om zijn kazen. De toeristische kaasmarkten worden hier nog in de zomermaanden gehouden.
» meer over Edam

Marken

Het voormalige eiland Marken ligt in de provincie Noord-Holland aan het Markermeer en de Gouwzee. Op het eiland liggen meerdere kleine buurtschappen die samen Marken vormen.
» meer over Marken

Naarden

Naarden ligt in het zuidoostelijke deel van de Provincie Noord-Holland. Het is een schitterend oud vestingstadje in de gemeente Gooise Meren. Ondanks het feit dat Naarden een klein stadje is zijn er veel bezienswaardigheden te vinden.
» meer over Naarden

Volendam

Volendam is waarschijnlijk het bekendste dorp van Nederland. Het dorp staat in heel Nederland en daarbuiten bekend om zijn palingsound maar ook om zijn typische klederdracht, de vissersbootjes en de voetbalclub FC Volendam.
» meer over Volendam

West Graftdijk

West Graftdijk is een klein dorp in de gemeente Graft-De Rijp. Het dorp je aan het water de Vuile Graft in de Eilandspolder.
» meer over West Graftdijk

Zaandijk

Zaandijk is en prachtig dorp in Noord-Holland in de gemeente Zaanstad. Zaandijk ligt aan de Zaan tegenover de Zaanse Schans. In het dorp staan enkele nog werkende molens.
» meer over Zaandijk

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een klein buurtschap in de gemeente Zaanstad. Het is één van de populairste openluchtattracties in Nederland en trek per jaar bijna één miljoen bezoekers.
» meer over Zaanse Schans