Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Occitanië

Mooiste dorpjes van Occitanië

Occitanië is een van de zestien regio’s die ontstaan is na de laatste regionale herindeling in 2016. Na de samenvoeging van Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées ontstond Occitanië, een regio die in het zuiden grenst aan Spanje en Andorra en in het oosten aan de Middellandse Zee. In totaal wonen er iets meer dan vijf en een half miljoen mensen in de regio. De grootste stad van de regio is Toulouse andere grote en noemenswaardige steden zijn Montpellier, Montauban, Perpignan en Lourdes.

Binnen de regio Occitanië zijn er in totaal eenenvijftig dorpen die deel uitmaken van de Les Plus Beaux Villages de France. Een onofficiële lijst die in Frankrijk wordt uitgegeven met de mooiste dorpen van het land. Helaas zijn we tijdens onze zoektochten door Frankrijk nog niet of nauwelijks in dit deel van het land geweest, waardoor er nu slechts een klein deel van alle mooie dorpen die in deze regio te vinden zijn, terug te zien zijn op mooistedorpjes.nl. Hieraan gaat in de toekomst natuurlijk verandering komen.

De regio Occitanië bestaat uit twee oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit dertien departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Occitanië verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.

Languedoc-Roussillon
Ariège

Aragon

Languedoc-Roussillon

Het dorpje Aragon is een van de mooiste dorpjes van het departement Aude. Het dorp heeft minder dan vijfhonderd inwoners en is gebouwd op de uitlopers van de Montagne Noir, die de rand van het Centraal Massief vormen.

Bages

Languedoc-Roussillon

Bages is een mooi klein dorpje ten zuiden van de stad Narbonne, in het departement Aude. Het dorp ligt op het Massif de la Clape en is omringd door verschillende vijvers.

Camon

Ariège

Gelegen in een bocht van de rivier de Hers ligt het prachtige dorpje Camon. Camon staat op de lijst met de mooiste dorpjes van Frankrijk en het is een ville fleuri. Het dorp ligt in de regio Occitanie en het departement Ariège.

Castelnou

Languedoc-Roussillon

Het schitterende middeleeuwse dorpje Castelnou is gelegen in de Pyrénées-Orientales. Mooi is de situering aan de voet van een kasteel. Of je nu komt voor de prachtige historische gebouwen of om te genieten van het adembenemende uitzicht van de Pyreneeën; Castelnou biedt beide.

Caunes-Minervois

Languedoc-Roussillon

Caunes-Minervois is een klein wijndorp in het centraal noordelijke deel van het departement Aude. Het dorp is gebouwd aan de voet van de Montagne Noir en ligt midden in het wijngebied Minervois. De bekendste bezienswaardigheid is de abdij van Caunes-Minervois.

Collioure

Languedoc-Roussillon

Collioure is een ouderwets en gezellig dorp gelegen in de warmste en zuidelijkste streek van Frankrijk. Hier kun je heerlijk genieten van versnaperingen rond de baai van het oude centrum, rondslenteren door de oude straatjes van Collioure of zonnen op de verschillende strandjes.

Condom

Gers

Condom is een stadje in het Noordelijke deel van het departement Gers, in het zuiden van Frankrijk. Het dorp maakt deel uit van de regio Occitanië en is terug te vinden op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France. Ondanks dat Condom een stad is, hoort het door zijn geringe aantal inwoners thuis op mooiste dorpjes.

Foix

Ariège

Foix is een groot dorp, of kleine stad in het departement Ariège, dat deel uitmaakt van de regio Occitanië. Het is na Pamiers de grootste stad van het departement, waardoor het een belangrijke regionale functie vervult.

Fourcès

Gers

Fourcès is een prachtig dorpje in het noordelijk van het departement Gers, in de regio Occitanië. Fourcès is terug te vinden op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France en staat bekend als een van de mooiste bastidedorpen in Frankrijk.

Gruissan

Languedoc-Roussillon

Gruissan is een populaire badplaats in het departement Aude, niet ver van de stad Narbonne. Gruissan is een van de mooiste dorpen aan dit deel van de Franse kustlijn.

La Romieu

Gers

La Romieu is een prachtig klein dorpje in het noordelijke deel van het departement Gers in het zuiden van Frankrijk. La Romieu is een van de dorpen die op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France staat en een belangrijke stopplaats op de pelgrimsroute van Sint-Jacob-van-Compostella.

Lagrasse

Languedoc-Roussillon

Lagrasse is een van de mooiste dorpen van Frankrijk op de oever van de rivier de Orbieu. Het dorp is terug te vinden op de “Les Plus Beaux Villages de France”. Lagrasse is het enige dorp in het departement Aude dat op deze lijst terug is te vinden.

Larressingle

Gers

Larressingle is een prachtig historisch dorpje in het Noordelijke deel van het departement Gers, in de regio Occitanië. Het dorp staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France, op deze lijst staan de mooiste dorpjes van Frankrijk.

Lastours

Languedoc-Roussillon

Lastours is een klein dorp in het noordelijke deel van het departement Aude. Lastours ligt in de Montagne Noire, een van de berggebieden in het zuidelijke deel van het Centraal Massief.

Minerve

Languedoc-Roussillon

Minerve is een prachtig klein dorpje in het zuidelijke deel van het departement Herault. Het is een van de mooiste dorpen in Frankrijk en is terug te vinden tussen de “Les Plus Beaux Villages de France”. Het dorp ligt op de plek waar de rivieren de Briant en de Cesse samenvloeien.

Mirepoix

Ariège

Mirepoix is een dorp in het noordelijke deel van het Franse departement Ariège, in de regio Occitanië. Mirepoix is een bastidedorp, dat lang voordat het zijn fortificaties kreeg, is gesticht op de oevers van de rivier de Hers.

Montolieu

Languedoc-Roussillon

Montolieu is een mooi klein dorpje in Occitanië, niet al te ver van de stad Carcassonne. Montolieu ligt in het departement Aude en staat bekend als boekendorp.

Montréal

Gers

Montréal ook wel bekend als Montréal-du-Gers is een prachtig bastidedorp in het noordelijke deel van het departement Gers, in het zuiden van Frankrijk. Montréal is terug te vinden op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France.

Montségur

Ariège

Montségur is een klein dorpje aan de voet van de Franse Pyreneeën, in de regio Occitanië en het departement Ariège. Het dorpje is vooral bekend vanwege de boven het dorp gelegen burcht met een mythische reputatie; de laatste burcht van de katharen. 

Roquefère

Languedoc-Roussillon

Roquefère is een klein dorpje in het noordelijke deel van het departement Aude, in de regio Occitanië. Het dorp vormt het hart van de historische heerlijkheid Cabardés, in het bergachtige Montangne Noir.

Tarascon-sur-Ariège

Ariège

Tarascon-sur-Ariège is een dorp in het centrale deel van het departement Ariège, in de regio Occitanië. Het is een van de grotere dorpen in zijn omgeving en heeft een belangrijke regionale functie. In de omgeving van het dorp zijn meerdere grotten te vinden.

Termes

Languedoc-Roussillon

Termes is een klein dorp in het centrale deel van het Franse departement Aude. Het dorp heeft minder dan vijftig inwoners en is vooral bekend vanwege het Kasteel van Termes.

Villeneuve-Minervois

Languedoc-Roussillon

Villeneuve-Minervois is een mooi klein dorpje in het noordelijke deel van het departement Aude. Villeneuve-Minervois maakt cultureel deel uit van de historische regio Minervois, die ongeveer dezelfde omlijning had, als het huidige wijngebied.

Villerouge-Termenès

Languedoc-Roussillon

Villerouge-Termenès is een klein dorp in Zuid-Frankrijk, in het departement Aude. Het dorp is door de aanwezigheid van een oude Kathaarse burcht een populaire toeristische bestemming geworden.