Occitanië

Frankrijk

Occitanië is een van de zestien regio’s die ontstaan is na de laatste regionale herindeling in 2016. Na de samenvoeging van Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées ontstond Occitanië, een regio die in het zuiden grenst aan Spanje en Andorra en in het oosten aan de Middellandse Zee. In totaal wonen er iets meer dan vijf en een half miljoen mensen in de regio. De grootste stad van de regio is Toulouse andere grote en noemenswaardige steden zijn Montpellier, Montauban, Perpignan en Lourdes.

Binnen de regio Occitanië zijn er in totaal eenenvijftig dorpen die deel uitmaken van de Les Plus Beaux Villages de France. Een onofficiële lijst die in Frankrijk wordt uitgegeven met de mooiste dorpen van het land. Helaas zijn we tijdens onze zoektochten door Frankrijk nog niet of nauwelijks in dit deel van het land geweest, waardoor er nu slechts een klein deel van alle mooie dorpen die in deze regio te vinden zijn, terug te zien zijn op mooistedorpjes.nl. Hieraan gaat in de toekomst natuurlijk verandering komen.

De regio Occitanië bestaat uit twee oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit dertien departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Occitanië verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.

Languedoc-Roussillon

Castelnou

Het schitterende middeleeuwse dorpje Castelnou is gelegen in de Pyrénées-Orientales. Mooi is de situering aan de voet van een kasteel. Of je nu komt voor de prachtige historische gebouwen of om te genieten van het adembenemende uitzicht van de Pyreneeën; Castelnou biedt beide.

Vanaf een aardige afstand kun je het dorp al zien liggen. Zo kom je eerst langs verschillende middeleeuwse wachttorens, die werden gebruikt voor de verdediging van het kasteel. Castelnou, welk dorp maar 373 inwoners kent, geeft een indruk hoe werd geleefd in de middeleeuwen. Zo vind je in dit plaatsje verscheidene kunstateliers, een nostalgische bakker en zelfs een heus heksenhuis. Ondanks dat Castelnou een klein dorp is, telt het wel vele straatjes. Vaak zijn de muren begroeid met de meest kleurvolle bloemen en planten. Dit is vaak een schitterend gezicht. Ook de lage deurposten en de ramen met gekleurde luiken geven een rustieke en ouderwetse sfeer.

» meer over Castelnou

Collioure

Collioure is een ouderwets en gezellig dorp gelegen in de warmste en zuidelijkste streek van Frankrijk. Hier kun je heerlijk genieten van versnaperingen rond de baai van het oude centrum, rondslenteren door de oude straatjes van Collioure of zonnen op de verschillende strandjes.

Vroeger behoorde Collioure tot het Koninkrijk van Mallorca. In het midden van het dorp werd een groot kasteel gebouwd door de toenmalige koning. Deze is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Ook telt het dorp drie forten. Hiervan wordt vandaag de dag er nog één gebruikt. De Franse mariniers zijn er namelijk in gehuisvest. Lange tijd is er gediscussieerd over tot welk land Collioure behoorde: Spanje of Frankrijk. Waarna uiteindelijk toch besloten werd dat Collioure tot Frankrijk behoorde. Aangezien het dorp aan de grens van Frankrijk en Spanje ligt, wordt het dorp omringd door de Pyreneeën. Dit gecombineerd met de prachtige baai van het dorp geeft een schilderachtige sfeer.

» meer over Collioure