Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bourgogne-Franche-Comté

Mooiste dorpjes van Bourgogne-Franche-Comté

Bourgogne-Franche-Comté is een van de zestien regio’s die ontstaan is na de laatste regionale herindeling in 2016. Na de samenvoeging van Bourgondië en Franche-Comté ontstond met Bourgogne-Franche-Comté de op vier na grootste regio van Frankrijk, maar wel met de minste inwoners gekeken naar het inwoneraantal per vierkante kilometer. In totaal wonen er iets minder dan drie miljoen mensen in de regio. Er zijn opvallend weinig grote steden te vinden in de regio, de grootste stad en hoofdstad van de regio is Dijon. De enige andere stad met meer dan honderdduizend inwoners in Bourgogne-Franche-Comté is Besançon.

Dit zorgt ervoor dat in de hele regio opvallend veel dorpen te vinden zijn. Een deel van deze dorpen komen in aanmerking als mooiste dorpje van Frankrijk. Volgens de Franse organisatie ‘Les Plus Beaux Villages de France’ behoren zelfs negen dorpen in de regio tot de allermooiste van Frankrijk. We hanteren iets andere voorwaarden als deze organisatie, waardoor er waarschijnlijk meer dorpen in deze regio aan mooiste dorpjes zal worden toegevoegd.

De historische regio Bourgondië maakt nu deel uit van Bourgogne-Franche-Comté. Tot de Franse revolutie was dit een zelfstandige regio binnen Frankrijk en was een voortvloeisel uit het koninkrijk Bourgondië, dat gesticht werd in de vijfde en zesde eeuw na Christus. In deze periode besloeg dit rijk een groot deel van het huidige Frankrijk, Zwitserland en Italië. De koningen van Bourgondië vochten succesvol zij aan zij met de Romeinen tegen Atilla de Hun. In dit bijzonder landschap met eeuwenoude verhalen liggen prachtige dorpen verborgen, die allemaal hun eigen bijdrage hebben in de rijke geschiedenis van Frankrijk.

De regio Bourgogne-Franche-Comté bestaat uit twee oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit acht departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Bourgogne-Franche-Comté verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.

Bourgogne
Jura

Arbois

Jura

Arbois is een prachtig wijndorp, gelegen centraal in het departement de Jura. Het dorp is met net iets minder dan vierduizend inwoners een van de grotere plaatsen in de omgeving. Arbois ligt in een dal op de oevers van de Cuisance.

Arlay

Jura

Arlay is een prachtig dorpje in het centraal westelijke deel van het Franse departement de Jura. Het is een beroemd wijndorp, dat vooral bekend staat om de Vin Jaune die er geproduceerd wordt.

Autun

Bourgogne

Autun is een groot dorp of een kleine stad in de voormalige regio Bourgogne, in het departement Saône-et-Loire. Autun is van oorsprong een Romeinse stad, die al sinds de eerste eeuw voor Christus bewoond wordt.

Baume-les-Messieurs

Jura

Baume-les-Messieurs is een prachtig dorpje in het Franse departement Jura. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk en is terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het dorp ligt in een vallei omgeven door drie rotsformaties.

Beaune

Bourgogne

Beaune is een kleine stad in het departement Côte-d’Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Beaune heeft iets meer dan twintigduizend inwoners, dus technisch gezien kun je niet van een dorp spreken.

Bouzeron

Bourgogne

Bouzeron is een klein wijndorpje in het Saône-et-Loire, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Bouzeron staat bekend om zijn uitstekende wijnen en ligt aan verschillende autoroutes door de Bourgogne.

Buxy

Bourgogne

Buxy is een mooi dorpje in het departement Saône-et-Loire. Het historische centrum van Buxy, is een van de mooiste en best bewaard gebleven uit de regio. De wijnen uit Buxy maken deel uit van de appellation “Montagny”.

Chablis

Bourgogne

Chablis is een klein dorpje in het departement Yonne dat onderdeel uitmaakt van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorpje ligt iets ten oosten van de stad Auxerre midden in het wijngebied Chablis. 

Château-Chalon

Jura

Château-Chalon is een prachtig bergdorpje in het Franse departement Jura. Het dorp ligt op ongeveer vijfhonderd meter boven de zeespiegel, vanwaar het uitkijkt over de uitgestrekte wijnvelden die de omgeving van het dorp domineren.

Cluny

Bourgogne

Cluny is een van de mooiste dorpen in de Bourgogne. Het dorp ligt in het departement Saône-et-Loire en was vroeger, in de tijd van de orde van Cluny een van de machtigste plekken in Europa.

Cormatin

Bourgogne

Cormatin is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van het departement Saône-et-Loire. Het dorpje heeft iets meer dan vijfhonderd inwoners en staat vooral bekend vanwege het Kasteel van Cormatin.

Couches

Bourgogne

Couches is een klein dorp in het Noordelijke deel van het Franse departement Saône-et-Loire. Het is een klein dorp met minder dan vijftienhonderd inwoners. Het dorp is bekend vanwege het Château de Couches.

Givry

Bourgogne

Givry is een dorpje in het Franse departement Saône-et-Loire, historisch gezien maakt het dorp deel uit van het Hertogdom Bourgogne, nu valt het binnen de regio Bourgogne-Franche-Comté. Givry is vooral bekend om de wijnen die er geproduceerd worden.

La Châtelaine

Jura

La Châtelaine is op het eerste gezicht een dorp zoals je er veel tegenkomt in de Jura. Het is een klein dorp met slecht honderdvijftig inwoners, een voormalig stadhuis en een kleine kerk. Niet echt een reden om op mooiste dorpjes te staan.

Ligny-le-Châtel

Bourgogne

Ligny-le-Châtel is een klein onbekend dorpje in het departement Yonne, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de kerk van Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Ligny-le-Châtel uit de twaalfde eeuw.

Martailly-lès-Brancion

Bourgogne

Het dorpje Martailly-les-Brancion is te vinden boven op een heuvel in de Bourgogne. Martailly-les-Brancion ligt in het departement Saône-et-Loire en is een van de best bewaard gebleven dorpen in de regio.

Mercurey

Bourgogne

Het wijndorp Mercurey is te vinden in het departement Saône-et-Loire, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorp is vooral bekend om de premier cru wijnen die er geproduceerd worden.

Meursault

Bourgogne

Meursault is een beroemd wijndorp in het Franse departement Coté-d’Or. De wijngaarden van Meursault maken onderdeel uit van de wijnbouw-microklimaatgebieden die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Nozeroy

Jura

Nozeroy is een klein dorp boven op een heuvel in het centrale deel van het Franse departement Jura. Het dorp was ooit een van de belangrijkste plaatsen in de regio, maar is nu een slaperig dorp geworden.

Rully

Bourgogne

Rully is een is een klein wijndorpje in het Saône-et-Loire, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Net als de omliggende plaatsen staat Rully bekend om zijn uitstekende Bourgognewijnen.

Saint-Gengoux-le-National

Bourgogne

Saint-Gengoux-le-National is een van de karakteristieke dorpjes van de Bourgogne. Saint-Gengoux-le-National is te vinden in het departement Saône-et-Loire boven op een heuvel, die uitkijkt over de rivier de Grosne.

Salins-les-Bains

Jura

Het dorp Salins-les-Bains ligt in het noordelijke deel van het departement de Jura en vormt voor een deel de grens met het departement Doubs. Het dorp is vooral vanwege zijn zoutziederij die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Santenay

Bourgogne

Santenay is een klein wijndorpje in het departement Côte-d’Or, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Santenay is een van de bekendste wijndorpen van de regio, verschillende autoroutes doen dit dorpje aan.

Saulieu

Bourgogne

Saulieu is een mooi klein dorpje in het departement Côte-d’Or aan de route de National 6. Het dorpje ligt midden in het Regionaal Natuurpark de Morvan en wordt hierom de hoofdstad van de Morvan genoemd.

Taizé

Bourgogne

Taizé is een klein dorpje, met minder dan tweehonderd inwoners in het departement Saône-et-Loire. Historisch gezien is Taizé onderdeel van het Hertogdom Bourgondië, nu is het onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté.

Tournus

Bourgogne

Tournus is een klein stadje in de Bourgogne, aan de rivier de Saône. Tournus ligt in het departement Saône-et-Loire, aan de route National. Voor de komst van de tolwegen van Tournus een populaire overnachtingsplaats.