Bourgogne-Franche-Comté

Frankrijk

Bourgogne-Franche-Comté is een van de zestien regio’s die ontstaan is na de laatste regionale herindeling in 2016. Na de samenvoeging van Bourgondië en Franche-Comté ontstond met Bourgogne-Franche-Comté de op vier na grootste regio van Frankrijk, maar wel met de minste inwoners gekeken naar het inwoneraantal per vierkante kilometer. In totaal wonen er iets minder dan drie miljoen mensen in de regio. Er zijn opvallend weinig grote steden te vinden in de regio, de grootste stad en hoofdstad van de regio is Dijon. De enige andere stad met meer dan honderdduizend inwoners in Bourgogne-Franche-Comté is Besançon.

Dit zorgt ervoor dat in de hele regio opvallend veel dorpen te vinden zijn. Een deel van deze dorpen komen in aanmerking als mooiste dorpje van Frankrijk. Volgens de Franse organisatie ‘Les Plus Beaux Villages de France’ behoren zelfs negen dorpen in de regio tot de allermooiste van Frankrijk. We hanteren iets andere voorwaarden als deze organisatie, waardoor er waarschijnlijk meer dorpen in deze regio aan mooiste dorpjes zal worden toegevoegd.

De historische regio Bourgondië maakt nu deel uit van Bourgogne-Franche-Comté. Tot de Franse revolutie was dit een zelfstandige regio binnen Frankrijk en was een voortvloeisel uit het koninkrijk Bourgondië, dat gesticht werd in de vijfde en zesde eeuw na Christus. In deze periode besloeg dit rijk een groot deel van het huidige Frankrijk, Zwitserland en Italië. De koningen van Bourgondië vochten succesvol zij aan zij met de Romeinen tegen Atilla de Hun. In dit bijzonder landschap met eeuwenoude verhalen liggen prachtige dorpen verborgen, die allemaal hun eigen bijdrage hebben in de rijke geschiedenis van Frankrijk.

De regio Bourgogne-Franche-Comté bestaat uit twee oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit acht departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Bourgogne-Franche-Comté verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.

Jura

Arbois

Arbois is een prachtig wijndorp, gelegen centraal in het departement de Jura. Het dorp is met net iets minder dan vierduizend inwoners een van de grotere plaatsen in de omgeving. Arbois ligt in een dal op de oevers van de Cuisance.

De geschiedenis van Arbois gaat terug tot voor de Romeinse periode. In deze periode was Arbois niet veel meer dan een gehucht, wat toen al bekend stond om zijn bijzondere wijnen. Ondanks dit gegeven bleef Arbois een klein dorp zonder versterkingen, totdat het in de achttiende eeuw onderdeel wordt van het vrijgraafschap Bourgondië. Om Arbois tegen aanvallen van Frankrijk te beschermen weren er stadmuren gebouwd en waren er vijf poorten die toegang gaven tot het stadje. Deze bleken niet voor niets gebouwd te zijn, door de jaren heen is Arbois zeven keer belegerd.

» meer over Arbois

Arlay

Arlay is een prachtig dorpje in het centraal westelijke deel van het Franse departement de Jura. Het is een beroemd wijndorp, dat vooral bekend staat om de Vin Jaune die er geproduceerd wordt.

Arlay is van oorsprong een heerlijkheid dat in bezit was van de graven van Chalon-Arlay. Nadat de laatste CHalon kinderloos gestorven was, kwam het in bezit van de voorouders van Willem-Alexander, die tot op de dag van vandaag de adellijke titel “Heer van Arlay” draagt. Van de oudste delen van het kasteel van Arlay dat ooit in het bezit was van de Oranjes is nu niet veel meer over dan een ruïne. Iets lager op de heuvel is in de achttiende eeuw het Château d’Arlay dat nu nog steeds bewoond wordt en bezocht kan worden.

» meer over Arlay

Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is een prachtig dorpje in het Franse departement Jura. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk en is terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het dorp ligt in een vallei omgeven door drie rotsformaties.

Het is een oud dorp dat is ontstaan nadat er een abdij werd gesticht in de zesde eeuw. Deze abdij was verantwoordelijk voor het stichtten van de Abdij van Cluny, een abdij die zou uitgroeien tot de machtigste van Europa. De abdij van Baume-les-Messieurs werd na de Franse revolutie gesloten en verkocht, toch vormt het tot nu het centrale deel van het dorp. De kerk van de abdij stamt uit de zestiende eeuw en heeft een Vlaams altaarstuk uit dezelfde periode.

» meer over Baume-les-Messieurs

Château-Chalon

Château-Chalon is een prachtig bergdorpje in het Franse departement Jura. Het dorp ligt op ongeveer vijfhonderd meter boven de zeespiegel, vanwaar het uitkijkt over de uitgestrekte wijnvelden die de omgeving van het dorp domineren.

Château-Chalon is een van de belangrijkste wijndorpen van de Jura en is terug te vinden op de lijst van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, wat het een van de tweehonderd mooiste dorpen van Frankrijk maakt. De belangrijkste reden hiervoor is de bijzondere ligging van het dorp boven op een heuvel. Op de flanken van deze heuvel groeit een deel van de wijnranken die gebruikt worden voor het maken van de Vin Jaune waar het dorp om bekend staat. Deze bijzondere “gele wijn” wordt alleen gemaakt in de Jura en is de specialiteit van de wijnmakers van Château-Chalon.

» meer over Château-Chalon

La Châtelaine

La Châtelaine is op het eerste gezicht een dorp zoals je er veel tegenkomt in de Jura. Het is een klein dorp met slecht honderdvijftig inwoners, een voormalig stadhuis en een kleine kerk. Niet echt een reden om op mooiste dorpjes te staan.

Toch zorgt de ligging van het dorp op het Lédonien-plateau en de resten van het elfde-eeuwse kasteel ervoor dat een bezoek aan La Châtelaine een bijzondere ervaring is. Het dorp ligt op ongeveer 570 meter boven de zeespiegel, dat is niet het hoogste punt van Lédonien-plateau. Dit is bij Bois de la Châtelaine waar het plateau een hoogte heeft van 633 meter. In het dorp zijn geen winkels of restaurants te vinden. Wel begint een mooie wandeling langs het kasteel en verschillende vergezichten bij de Eglise Saint-Just.

» meer over La Châtelaine

Nozeroy

Nozeroy is een klein dorp boven op een heuvel in het centrale deel van het Franse departement Jura. Het dorp was ooit een van de belangrijkste plaatsen in de regio, maar is nu een slaperig dorp geworden.

In de middeleeuwen van Nozeroy een vestingstad dat volledig ommuurd was en in de dertiende eeuw elf een eigen kasteel kreeg. Dit Château de Nozeroy stond bekend als het mooiste kasteel van de hele Jura. Tegenwoordig is er van dit kasteel niet veel bewaard gebleven dan een ruïne. Al vanaf de zestiende eeuw, nadat Philibert van Chalon kinderloos stierf raakt het kasteel steeds verder in verval. Vanaf de achtiende eeuw werden de sten van het Château de Nozeroy geburikt om de huizen in het dorp te bouwen en voor de renovatie van het kasteel van Arlay. Er zijn nu vergevorderde plannen om het kasteel te gaan herbouwen.

» meer over Nozeroy